Feature

Ukens nedlastbare spill

Vi har fått et gjensyn med en stor PC-klassiker.

Når det begynner å regne stein fra himmelen er det lurest å holde seg innendørs. I den forbindelse er det greit med noen spill å bruke tiden på, og de finner du kanskje i denne oppsummeringen av ukens nedlastbare spill til konsoll og PC.

Nintendo

Nintendo har lansert en nedlastbar versjon av butikkspillet Tank! Tank! Tank! for Wii U, samt nedlastbare versjoner av Shifting World og Mahjong 3D - Warriors of the Emperor for 3DS. Castlevania er imidlertid ukens eneste «nye» nettutgivelse. NES-utgaven av dette svært innflytelsesrike plattformspillet er nå tilgjengelig på Virtual Console for 3DS, og her må du kjempe deg gjennom Draculas slott som vampyrjegeren Simon Belmont.

Yu-Gi-Oh! 5D's Decade Duels Plus.

Xbox 360

Ukens lansering på Xbox Live Arcade heter Yu-Gi-Oh! 5D's Decade Duels Plus, og er et samlekortspill basert på tegnefilmserien Yu-Gi-Oh! 5D, med de nyeste kortene fra Yu-Gi-Oh! 5D's Trading Card Game Complete. Her får du konkurrere mot seriens mest populære figurer, og spillet skilter med både enspiller og dueller for fire spillere. Selvsagt kan du kaste bort penger på flere virtuelle kort via Xbox Live Marketplace om du ønsker det.

Karateka.

PlayStation Network

Etter å ha kommet til Xbox 360 og PC tar Karateka nå turen til PS3. Dette er en nyversjon av debutspillet til skaperen av åttitallsklassikeren Prince of Persia, Jordan Mechner. Karateka var et sideskrollende actioneventyr der du spilte en karateekspert som måtte redde ei jente fra en ond krigsherre, og spillet forsøkte å gjengi én-mot-én-kamper på en realistisk måte. Nyversjonen er utviklet under Mechners ledelse. Den skilter med tredimensjonal grafikk og mange moderniseringer, men skal likevel være trofast mot originalen fra 1984.

Auditorium HD.

Lekre Auditorium HD kom ut på PS3 for en liten stund siden, men var da ikke tilgjengelig her til lands. Nå har det blitt gjort tilgjengelig over hele Europa. Dette er et audiovisueltfokusert gåtespill der man skal styre fargestrømmer mot spesifikke punkter på skjermen ved å påvirke strømmens bane. Konseptet er vanskelig å beskrive, men lett å forstå når du setter deg ned med det. Du kan teste konseptet i nettleseren.

Germinator.

Mer hjernetrim får vi i Germinator, som er ute både PS3 og Vita. Her må du kvitte deg med fargerike baselusker, før de vokser seg så store at de sprekker. Spillet har 75 historie-nivåer, 75 hjernetrim-nivåer og mulighet for lokal flerspiller for to. Vi tar også med at When Vikings Attack har fått spesialutgave både på PS3 og Vita.

Rocketbirds: Hardboiled Chicken.
Les også
Nytt Train Simulator like rundt hjørnet

Vita har også fått Rocketbirds: Hardboiled Chicken, som fra før av var ute på PS3. I dette overraskende blodige action/plattformspillet må du kjempe mot et totalitært pingvinregime. Spillet inkluderer også en samarbeidskampanje, hvor du og en venn må redde datteren til en general. Utviklerne lover massevis av pingvindrap og plattformaction, samt noen nøtter som må løses og muligheten til å fly rundt med jetpack.

Growlanser: Wayfarer of Time.

På gode, gamle PSP kan du denne uken ta en titt på to Japan-importer. Growlanser: Wayfarer of time er et taktisk, isometrisk rollespill med fargerik anime-grafikk og romantiske elementer. Det er basert på et PS2-spill fra 2003. Gungnir er også et taktisk rollespill. Her styrer du en guttunge som tydeligvis har stjålet spydet til Odin.

Sony har også relansert noen PS2-spill denne uken. De er Cars, Cars: Mater-National, Medal of Honor: European Assault, Treasure Planet, Winnie The Pooh: Quest For Honeypots og World Championship Poker. Ikke det helt store, med andre ord. Resten av PSN-utgivelsene finner du på Sonys egen PlayStation-blogg.

System Shock 2.

PC

Ukens største nyhet på PC-fronten må vi til GOG for å finne. System Shock 2 fikk aldri noen stor kommersiell suksess, men ble likevel et svært innflytelsesrikt spill. Det er en futuristisk førstepersonsgrøsser som blander skyteaction og rollespill, og er en slags forgjenger til spill som BioShock og Dishonored. Spillet foregår ombord på et romskip hvor mannskapet har blitt infisert av et utenomjordisk virus. I tillegg kontrolleres skipet nå av SHODAN, en ondsinnet kunstig intelligens.

Impire.

Strategispillet Impire tar oss nok en gang tilbake til det magiske kongeriket Ardania, som svenske Paradox tilsynelatende bruker i alt av fantasy-spill. Her spiller du en ondsinnet hersker som må bygge et underjordisk imperium. Grav ut ulike typer rom, ansett demoniske undersåtter og send troppene dine opp på overflaten for å terrorisere Ardanias befolkning. Spillets konsept minner litt om Dungeon Keeper, men utviklerne har vært klare på at de ikke har forsøkt å lage Dungeon Keeper III.

Ys I & II Chronicles+.

Liker du japanske rollespill kan Ys I & II Chronicles+ være noe for deg. Dette er oppdaterte versjoner av to gamle PC-klassikere fra Nihon Falcom. Pakken skilter med lekker, oppgradert 2D-grafikk, støtte for «achievements», muligheten til å velge mellom flere grafikkstiler for figurportrettene, og muligheten til å velge mellom klassisk FM-synth-musikk, musikk i oppdatert Midi-stil eller moderne musikk spilt av Nihon Falcoms eget rockeband.

RaceRoom Racing Experience.

Steam har også fått bilsimulatoren RaceRoom Racing Experience, men produktbeskrivelsen er litt misvisende. Spillet beskrives som et «free to play»-spill, men det er egentlig et gratis grunnspill med en håndfull baner og biler, hvor du må betale for å få tilgang på mer innhold. Dessuten er spillet fortsatt i beta, noe produktbeskrivelsen ikke nevner. Men det ser i alle fall ganske så pent ut.

Non-Flying Soldiers.

Non-Flying Soldiers er et hjernetrimspill som skal være inspirert av Lemmings. Du må hjelpe en gjeng labbende fugler gjennom hinderløyper fulle av farer, ved å plassere inn en rekke forskjellige gjenstander og hjelpemidler. Disse inkluderer alt fra stupebrett og sikkerhetsnett til ulike typer gjerder. Spillet er ute på GamersGate.

Reperfection.

Vi tar også med en bråte mindre utgivelser. Smooth Operators: Call Center Chaos har kommet på GamersGate, og er et forretningsspill der du må drive et kundebehandlingssenter. Samme portal har fått Reperfection, et guffent pek-og-klikk-eventyr der du får sjansen til å reise i tid og redde konen din fra å bli drept i en trafikkulykke – men ikke uten konsekvenser. Mer pek-og-klikk-moro finner du i Castle Dracula, hvor du også har som mål å redde din kone. Denne gangen fra en fyr som heter Dracula.

Grimind.

Grimind er et lekkert, fysikkbasert plattformspill hvor du må utforske uhyggelige huler og gravkamre, løse vanskelige nøtter og unngå å bli drept av feller. Den britiske indie-utvikleren Boss Baddie har relansert to eldre spill i 2013-utgaver. Wake 2013 er et plattformspill der du må rømme fra et synkende skip, mens Lunnye Devitsy 2013 er et stemningsfylt utforskningseventyr.

Fruit Matter.

Vi nevner også Paranautical Activity (ukens beste spillnavn?), som fortsatt er i beta. Dette er et «roguelike»/skytespill med voxel-grafikk, som foregår ombord på et hjemsøkt skip. Plattform/hjernetrimspillet Plazma Being virker også interessant. Her må du hjelpe et energibasert vesen gjennom håndtegnede, sideskrollende miljøer. Så til noe helt annet: Fruit Matter er et arkadeskytespill av den gamle skolen, med mye action og stilig retrografikk.

Til slutt: System Shock 2 var ikke ukens eneste retroutgivelse på GOG. De lanserte også det tredimensjonale Worms-spillet Forts under Siege.

The Plan.

Gratisutgivelser

Norske Krillbite jobber som kjent med grøsseren Among the Sleep, men har også andre jern i ilden. Et av dem ble lansert denne uken, og heter The Plan. Spillet byr på en kort, men svært stemningsfull, opplevelse der du får spille en flue. Dette er en type spill det ikke er så mye å si om, så lenge man ikke vil ødelegge opplevelsen, men hvis du har noen minutter til overs kan du gjøre langt dummere ting med dem enn å fylle dem med The Plan.

Limits & Demonstrations.

Limits & Demonstrations er på mange måter en spillopplevelse i samme gate. Dette er et cirka femten minutter langt eventyr fra skaperne av Kentucky Route Zero, hvor du får oppleve en kunstutstilling hvor ting sjeldent er som de virker på overflaten. Handlingen har sammenheng med Kentucky Route Zero, men du behøver ikke å ha spilt det for å få noe ut av Limits & Demonstrations.

Jelly No Puzzle.

Hvis du er av den skolen som regelmessig klikker i vinkel når du leser om eksperimentelle spillopplevelser hvor fokus ikke er på tradisjonelle utfordringer, kan kanskje Jelly No Puzzle være en fin motgift. Dette er nemlig en hjernetrimmer av den virkelig djevelske sorten, hvor målet er å slå sammen fargede gelekuber ved å flytte dem rundt på spillbrettet. Totalt er det 40 nivåer (som om du kommer til å klare mer enn fem).

Ta også en titt på In a Window, hvor målet er å hjelpe en robot å trykke på en stor, rød knapp. Det kan da umulig være så vanskelig.

Det var alt vi hadde. God helg, og ta gjerne en titt på forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden