Feature

Ukens nettutgivelser

PC vinner i både volum og kvalitet når det kommer til ukens utgivelser.

Nyåret begynner ikke akkurat med et smell for nettutgivelsene. Nintendo lar nykomlingen Wii U stå over denne gangen, mens Microsoft har null og niks å by på på Xbox Live Arcade. Sony prøver litt hardere med et par gode innskudd, mens PC fremstår som den store volumvinneren. Selv om utvalget ikke er på topp burde de fleste kunne finne noe av interesse. Uken byr nemlig på en mengde retroinspirerte titler, et par HD-oppdateringer av gode titler, og en drøss med gratistitler å henge fingrene i.

Nintendo

Mens flaggskipkonsollen Wii U ligger øde på den digitale siden denne uken, får de eldre konsollbrødrene litt å by på i sine butikker. Håndholdtvidunderet Nintendo 3DS byr denne uken på det sideskrollende plattformspillet Fractured Soul, som faktisk har vært under utvikling i nesten åtte år nå. Spillet benytter seg av begge skjermene samtidig, så man må bli vant til litt fokusskifting.

Blaster Master.

Dersom «alt var bedre før» er mantraet man lever etter, kan man grave seg ned i spillhistorien med Nintendo-spillet Blaster Master på 3DS-konsollens Virtual Console-butikk. Her veksles det mellom å være et sideskrollende plattformspill sett fra siden, og å være et spill sett fra fugleperspektiv. Uansett synsvinkel er målet å plaffe ned mutanter.

Ninja Master's: Haō Ninpō Chō

Lillebrorbutikken DSiWare skufler ut Kung Fu Dragon denne uken. Dette er et endeløst klatrespill der målet er å komme seg opp en foss. Selv halvpensjonerte Nintendo Wii får en liten gammelbit på sin Virtual Console-butikk denne uken – Ninja Master's: Haō Ninpō Chō er et todimensjonalt slåsspill spill fra den svindyre nittitallskonsollen NeoGeo. Fokuset ligger i å bruke forskjellige våpen, og å bytte mellom fiendeknerting a la våpen og nevekamp.

Microsoft

Det kan virke som om digitalutgivelsesgjengen hos Microsoft har tatt seg en ekstra lang juleferie i år. Xbox-markedsplassen ligger helt øde denne uken.

Auditorium HD.

Sony

Det flommer ikke akkurat over av nye utgivelser i Sony-land heller, men PlayStation-giganten har da i det minste noe å by på. Den største nyheten er HD-utgaven av Auditorium til PlayStation 3. Dette er et audiovisueltfokusert gåtespill der man skal styre fargestrømmer mot punkter ved å påvirke strømmens bane.

Life of Pixel.

På PlayStation Mobil-fronten kan man kose seg med to nye minispill. Dette er spill som kan spilles av både på PS Vita og på mobiltelefoner som støtter PlayStation-grensesnittet. Life of Pixel er et plattformspill av den skikkelig gamle monokrome skolen der du styrer en liten piksel som vil skille seg fra mengden. Spillet skal være en hyllest til gamle spillmaskiner, og tar deg med gjennom ulike deler av spillhistorien.

Les også
Nye Tomb Raider kan få 18-årsgrense
Haunt the House: terrortown.

Mobilplattformens andre spill er Haunt the House: Terrortown. Den grunnleggende idéen er at du er et spøkelse som kan ta over nærliggende objekter. Dermed kan du skremme vettet av menneskene som vandrer rundt i nærheten. Målet er å skremme hvert eneste menneske vekk fra byen.

God of War: Ascension.

Er man medlem av tilleggstjenesten PlayStation Plus kan man også hoppe inn i God of War: Ascension-betaen på PlayStation 3. Dette er en ypperlig mulighet til å få prøve seg på en del av spillet før det er ute. Ellers kan man også pusle med gratisapplikasjonen Imaginstruments, som lar deg lage musikk med en rekke instrumenter på PS Vita.

PC

Kentucky Route Zero.

Blant ukens mer oppsiktsvekkende PC-titler finner vi Kentucky Route Zero. Det IGF-nominerte episodiske eventyret lar spilleren utforske en hemmelig veipassasje i hulegangene under Kentucky. Stjernene er dog de mange besynderlige folkene som benytter seg av veien. Utviklerne av spillet trekker inspirasjon fra mange av de kjente og kjære eldre pek-og-klikk-spillene fra fordums år, men understreker at fokuset deres ligger på å presentere en særegen stemning, på å bygge gode figurer og på å presentere en sterk historie. Estetisk sett minner det hele om kontrastfylte stemningsspill som Limbo og Deadlight, men den stiliserte grafikken har også tydelige paralleller i Eric Chahis Another World. Den første av Kentucky Route Zeros fem episoder kan skaffes via spillets hjemmeside.

Primal Fears.

Nyåret har vært forholdsvis rolig på Steam også. På den mer spennende siden finner vi Primal Fears – et samarbeidsspill for opp til fire spillere der man utforsker menneskets innerste frykter. Ifølge beskrivelsen lover spillet å spille på frykten for det ukjente, selv om fokuset virker å være på å plaffe ned en rekke diffuse monstre som truer med å omringe deg fra et fugleperspektiv. Spillerne kan ta del i historiedrevne oppdrag, eller prøve å holde ut i større arena-kart.

Angelica: Catch Me When You Can

Ellers kan man slappe litt mer av i tingleting-spillet Angelica: Catch Me When You Can. Historien om detektiven Angelica Weaver, der hun må stoppe en mystisk drapsmann, drives fremover av tingletingen og utvikleren skryter av måten de har greid å blande de to tingene sammen på. Fortid og nåtid går over i hverandre, og for å løse mysteriet må Angelica løse et hundre år gammelt uoppklart mord i samme slengen.

Droid Assault.

Steam pøser videre på med en relansering av Droid Assault som opprinnelig kom i 2008. I dette retroinspirerte skytespillet skal du gyve løs på drapsroboter som truer med å knuse deg . Bygg deg opp en hær av små droider som kan gjelpe, og oppgrader de på veien mens du søker å infiltrere Omni-Corp-varehusene.

Fieldrunners 2.

Har du styrt unna Fieldrunners 2-lanseringen på iPhone og iPad i 2012, kan du nå prøve tårnfosvarspillet på PC-en din. Med sin fargerike grafikk og sine varierte tårn er dette et forseggjort sjangerspill som byr på mengder med forsvarsmoro gjennom sin over tjue timer lange kampanjedel.

Obludia.

Også den mer indie-fokuserte nettbutikken Desura kan skryte av en del nye lanseringer nå mens resten av spillverdenen jobber med å komme seg etter nyttårskalaset. Obludia trekker i retorstrengene med sin klassiske tolkning av spill som Robotron og Smash-TV. Utseendemessig minner det hele om 2011s The Binding of Isaac.

Krunch.

Som en forlengelse av retrotrenden slippes samtidig Krunch – her får du testet retroferdighetene gjennom en drøss av vanskelige brett. Du styrer en liten alien som må navigere livsfarlige omgivelser, og må stole på reflekser og egne ferdigheter.

Retrobølgen fortsetter i Earth Defenders HD. Med Space Invaders som en tydelig visuell inspirasjonskilde, lover spillet en lang historiemodus der man forsvarer jorden mot fiendtlige romvesen. Man snurrer rundt kloden mens man skyter opp mot trusselen fra det ytre rom.

Frozen Nightmare.

Til sist byr Desura på et spennende overlevelsesspill kalt Frozen Nightmare. I det som minner mistenkelig om et postapokalyptisk zombiescenario, skal man tråle gjennom en skremmende verden og forsøke å holde seg i live så lenge som mulig.

Cultures 2.

Vi setter punktum for PC-utgivelsene med en par-tre Gog.com-tillegg til katalogen. Først ute er strategispillet Cultures 1 og 2, der fokuset ligger på utforskning. Her skal du lede en viking til nytt land og nye erobringer, og må opparbeide en stabil og sterk klan. Spillene skryter av å blande simulasjon, eventyr og rollespillelementer, så dette egner seg nok for de som ønsker å herske over detaljer.

Imperalism 2: The Age of Exploration er i samme gate. Det turbaserte strategispillet fra 1999 utfordrer spilleren til å akle ressurser, handelsavtaler, utforskning, diplomati og militær krigføring.

Gratisspill

Go Beryllium!

Selv om pengeboka er tom etter julegavebonanzaen i desember er det da noe å hente på nettet denne uken likevel. Go Beryllium! Er en kulehelvetesskyter på atomnivå. Du trer inn i rollen som et beryllium-atom, og må hevde deg over andre partikler som uranium og Higgs boson.

I tråd med bundlebølgen som har versert de siste årene, slipper Cabrera Brothers-gjengen sin helt egne The Free Bundle. Bundelen – som det forøvrig er umulig å gi penger for – inneholder gratisspillene Nitronic Rush, Ascension, Celestial Mechanica, Imscared og Abobo’s Big Adventure. Felles for alle er at de er verdt en test.

Husker du Star Control II fra 1992? Nå har en gjeng SourceForge-utviklere gått sammen om å gjenskape magien i en gratisremake som de kaller Ur-Quan Masters HD. Her finner du nytegnet grafikk, ny musikk og en mengde andre nyvinninger til formelen.

Moonshades.

Sist, men langt ifra minst, har vi Moonshades. Dette er et gratisspill som henter inspirasjon fra slike gamle godbiter som Eye of the Beholder, Ultima-serien og Lands of Lore. Alt skjer fra førstepersonsvinkel, man kan velge mellom åtte figurklasser, og kan spille alt fra nettleseren. Om du vil bevare progresjonen må du fikse en konto, men det er også mulig å teste uten å registrere seg.

Og det var alt for denne gang. Tørster du etter mer nettbasert underholdning har vi et omfattende arkiv av ukesrapporter du kan kose deg med. Her er også forrige artikkel i serien.

Siste fra forsiden