Microsoft vurderte å droppe diskdrevet i Xbox One

Skal ha vært et diskusjonstema senest sommeren 2013.

Xbox One kunne ha kuttet diskdrevet.
Audun Rodem, Gamer.no

At vi stadig kryper nærmere og nærmere en fremtid der de fysiske diskmediene legges på hylla er ingen hemmelighet. Etter hvert som nettløsningene og prisene blir bedre, blir det færre gode grunner til å svippe innom spillbutikkene.

Derfor er det ikke så overraskende at Microsoft vurderte å fjerne diskdrevet i nykommerkonsollen Xbox One. Det som derimot er litt interessant er at selskapet vurderte en slik løsning så sent som sommeren 2013.

Endringer

Etter at Microsoft trakk sløret av konsollen i mai haglet det med negative tilbakemeldinger særlig vedrørende en halvforklart bruktspilløsning og krav om en uavbrutt tilkobling til Internett. Selskapet tok tilbakemeldingene på alvor, og valgte å gjøre flere store endringer for konsollen.

Xbox One hadde en turbulent tid i fjor.

Tydeligvis var diskdrevet noe av det som ble vurdert.

– Det var en alvorlig diskusjon om hvorvidt vi skulle ha et optisk diskdrev i Xbox One, eller om vi kunne greie oss med en helt diskløs konsoll, men med tanke på båndbredde og spillstørrelse er det problematisk, forteller Microsoft Studios-sjef Phil Spencer til Official Xbox Magazine.

– Så vi bestemte oss for å gå for et Blu-ray-drev og gi folk en enkel måte å installere en mengde innhold, noe jeg tror er det riktige valget. I denne prosessen kan du se at mange av os virkelig fokuserte på slike digitale økosystem som du ser på andre enheter – vi tenkte på dette og bygde rundt det, utdyper Spencer.

En diskløs fremtid

Valve vil etter alt å dømme droppe diskdrevet på Steam-konsollen.

Om Microsoft hadde valgt å kutte ut diskdrevet helt hadde de ikke vært de første med slike tanker. I 2009 slapp Sony en ny PlayStation Portable-utgave kalt PSP Go som ikke hadde noen form for fysisk diskdrev. Alle spill måtte kjøpes via PlayStation Store. I ettertid har de likevel gått bort fra en slik løsning, og tror at de fleste fremdeles ønsker å handle spill fysisk.

Valves kommende Steam-konsoll har etter sigende ikke noe fysisk diskdrev, noe som er rimelig logisk med tanke på hvor tilknyttet nettjenesten maskinen skal være. Det er også tydelig at alle nå forbereder seg på en diskløs fremtid – både Sony, Microsoft og Nintendo har gjort store løft på den digitale fronten de siste årene.

Det er for øvrig ikke kjent når Xbox One kommer til Norge riktig enda. Konsollen ble lansert i fjor høst i de fleste stedene i verdenen, men vi må altså vente litt til før vi får den her til lands. Vi har dog importert et par maskiner, og har gjort oss noen inntrykk allerede.

I fjor testet vi i Gamer.no 19 digitale spillbutikker.
Vi kåret de beste og verste digitale nettbutikkene »

Siste fra forsiden