Anmeldelse

eFootball 2022

Helt krise

Det er lite som minner om et ferdig spill her.

Historisk sett har jeg vært en trofast og stor fan av Winning Eleven/Pro Evolution Soccer-serien i mange, mange år. Det var en periode der FIFA-spillene var arkadespillet, og PES var spillet for de som virkelig ville ha en skikkelig fotballopplevelse.

For et par år siden fortalte Konami at de skulle hoppe over 2021-versjonen av spillet, og legge alt fokus på årets utgave. De har endret navn, det skal være gratis å laste ned, og eFootball skal være en framtidig plattform for spillet deres.

Likevel: et eller annet sted på veien her glemte de kvalitetssjekken, for dette er helt krise.

LES OGSÅ: Vår anmeldelse av FIFA 22 »

Er det noe bra å finne her?

Hvis du leter lenge og vel i eFootball 2022, så er det eneste du finner som er positivt at det er gratis. Dermed har du ikke kastet bort penger når du avinnstallerer det etter noen få timer.

Du tror kanskje jeg tuller nå, men det er faktisk ekstremt vanskelig å finne noe som utmerker seg som «bra» her. Først og fremst så ser presentasjonen og menyene billige, og fargevalgene de har gått for er grusomme. Gult på blått er ikke en god kombinasjon, og hvorfor de har valgt akkurat dette er uforståelig for meg. Menyene ser uproffe og enkle ut, men i mangel på valgmuligheter i spillet så er det ikke all verdens av tid du bruker akkurat her.

Forferdelige farger
Gøran Solbakken/Gamer.no

Når det kommer til spillmodi å velge mellom så er det egentlig ingenting. Det eneste spillet kan tilby per nå er å spille enkeltstående kamper, enten mot kunstig intelligens eller andre spillere. I praksis så er det eneste du kan gjøre å spille mot maskinen, for det å finne en kamp mot andre spiller er i praksis nesten umulig.

Jeg har prøvd både på konsoll og PC å søke etter kamper med andre spillere, og har sittet i timesvis uten å få et eneste napp. Jeg har fått koblet meg opp til en kamp etter timesvis med venting, og der mistet jeg tilkoblingen rett etter halvspilt kamp. Utviklerne har sagt at de jobber med problemet, men per nå er det, i hvert fall min opplevelse, nesten umulig å få spilt noen kamper online.

Da sitter du igjen med enkeltkamper mot spillet selv, og der har du utrolige 9 lag å du kan spille som. Det er alt du har å velge mellom per nå. Det er ingen andre spillmodi åpne, det finnes ingen andre lag og det er ingen andre valg å ta. Dette spillet er så skrapet for innhold at det knapt kan kalles et ferdig produkt. Dette er en demo ikledd et fullversjonskostyme.

Ikke bra på matta heller

Den store styrken til denne spillserien, med enkelte unntak noen år, har vært at det har vært en meget solid og god fotballopplevelse. Alt utviklerne har lært gjennom årene er kastet ut av vinduet i årets versjon, og vi sitter igjen med et spill som er nesten uspillbart.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Spillerfysikken er helt ute å kjøre, med kollisjoner og dueller i et evig kaos. Det blåses frispark på hendelser der spillere ikke rører hverandre, og helt tydelige sklitaklinger bakfra overses som om det ikke skulle skjedd noenting. I nesten alle dueller klipper spillere i hverandre, eller ikke rører hverandre i det hele tatt fordi fysikkmotoren rett og slett ikke fungerer.

Scora i det minste.
Gøran Solbakken/Gamer.no

Ballfysikken kjennes for lett, og kontroll og driblinger med ball er i beste fall et sjansespill. Det er ingen rester igjen av den kontrollen og gode fysikken fra tidligere spill. Spillerne kjennes lette, og det er nesten som om de bare flyter oppå gressmatten, uten helt å ha kontakt med underlaget.

Pasningsspillet er fundamentalt, og også her bommes det radikalt. En vanlig innsidepasning føles som om den alltid slås gjennom et gjørmebad, det går altfor sakte og tempoet i pasningsspillet er helt elendig. Det samme kan sies om presisjon, og det kjennes helt vilkårlig om en pasning treffer riktig spiller, eller om det går i en helt annen retning. Selv de beste pasningsspillerne i verden bommer på en enkel 2-meterspasning i spillet, og det skjer ofte.

Mange rare situasjoner i kampene.
Gøran Solbakken/Gamer.no

Til nå har de ikke fått til noe riktig, og da har jeg enda til gode å nevne neste generasjons grafikk, som er en av de tingene utviklerne har markedsført i forbindelse med spillet. Selv Lionel Messi, verdens beste fotballspiller og spillets coverfigur ser ut som om han er kastet sammen i Paint. Dette er så mange hakk bak FIFA 22, eller til og med PES 2020 at det er pinlig.

Mange av oss har sikkert sett de mange teite bildene og videoene som har florert etter lansering fra spillet, med alle mulige slags feil og bugs. Det som er trist er at de i dette tilfelle er representative for kvaliteten på spillet. Det går ikke en eneste kamp uten at det skjer noe rart, uten at fysikken kneler helt, spillere oppfører seg feil eller noe annet skjer.

Konklusjon

Her er det lite å velge mellom.
Gøran Solbakken/Gamer.no

Ja, det er ikke så mye mer å si om eFootball 2022 er jeg redd. Dette kjennes i beste fallsom en uferdig demo, men selv der burde egentlig noen ha gått inn og stoppet spillet. Det er fylt til randen av bugs, det er ser ut som et aldrende fotballspill både i grafikk og animasjoner.

Overgangen til ny fysikkmotor har ikke gått bra, og spillet feiler i nær sagt alle deler av kampen akkurat her. Driblinger, spurting, dueller, kort- og langpasninger. Det er ingenting som føles bra, det er ingen enkeltstående elementer i fysikk eller underveis i kamper der utviklerene ikke må fikse på noe.

Dette er rett og slett helt krise, og at noen har bestemt at det er en bedre avgjørelse å gi ut dette spillet slik det er i dag, og ikke utsette det for å finpusse på alt, er helt hårreisende.

2
/10

Siste fra forsiden