TV-kanal trodde spillbilde var fotografi

Assassin's Creed-bilde havnet i dansk nyhetssending.

Spillgrafikk blir stadig mer realistisk, noe som av og til kan få overraskende konsekvenser. Dette fikk Danmarks TV2 Nyhederne erfare da en av deres nyhetsmedarbeidere fant et bilde fra Ubisofts snikmorderspill Assassin's Creed, og trodde det var et virkelig foto fra den syriske hovedstaden Damaskus.

Glippen skjedde i forbindelse med en nyhetssak om at Syrias kulturskatter skal reddes fra urolighetene i landet, som opprinnelig ble sendt 26. februar i år. Det stemningsfulle bildet viser Damaskus fra fugleperspektiv. Dermed ville det ha passet utmerket for saken om det faktisk hadde vært et ekte fotografi, og ikke et skjermbilde som viser Damaskus slik Assassin's Creed-skaperne tenkte seg byen så ut under korstogene for nesten tusen år siden.

Virkelighet eller spill?

TV2 beklager feilen

Bildet ble ikke brukt i selve reportasjen, men som et bakgrunnsbilde under nyhetsankerets introduksjon av saken. TV2 Nyhederne har nå gått ut og beklaget bruken av bildet:

– Det var en feil. Man må aldri noensinne være i tvil om at bildene Nyhederne viser stammer fra virkeligheten, sier nyhedsjef hos Dansk TV 2, Jacob Nybroe.

Han forklarer videre at dagens spillteknologi gjør det vanskelig å se om bilder er virkelige eller ikke, men tar likevel kritikk for at feilen ikke ble oppdaget:

Ikke alle disse bildene er like ekte.

– Slikt må ikke skje. Det er en av våre oppgaver å søke opp bilder og informasjon fra mange forskjellige kilder. Det kan være vanskelig for alle medier å få identifisert hvor noe av denne informasjonen kommer fra. Vi gjør oss store anstrengelser for å få verifisert bildene, men det her har det gått galt.

Det aktuelle bildet ser ut til å stamme fra en seksjon om byen Damaskus på The Assassin's Creed Wiki. Antakeligvis har nyhetsmedarbeideren funnet bildet etter et Google-søk; det dukker nemlig opp som et av de øverste resultatene når man søker på «Damascus» på Google.

Det tok seg fint ut på skjermen, da.

Ikke første gangen dette skjer

Dette er ikke første gangen vi ser slike feil. En langt mer alvorlig – og komisk – tabbe sto britiske ITV for, i en dokumentarfilm der de undersøkte båndene mellom den libyske ex-diktatoren Muammar Gaddafi og den nord-irske terrororganisasjonen IRA.

I filmen viste de blant annet en videosnutt hvor et helikopter ble skutt ned av personer på bakken. Videoen ble presentert som et hemmelig IRA-opptak fra 1988, som skulle vise et britisk helikopter bli skutt ned. Problemet var bare at filmen slett ikke var et hemmelig opptak, men klippet fra en Youtube-video av krigsspillet ArmA II.

Les også
Anmeldelse:

Da dette ble klart trakk ITV tilbake dokumentarfilmen, og beklaget feilen:

– Hendelsene som trekkes frem i Exposure: Gaddafi and the IRA er ekte, men det viser seg at det korrekte videoklippet fra 1988-hendelsen ikke ble plukket ut under redigeringsprosessen. I stedet valgte produsentene den andre videoen ved en feil. Det var en uheldig menneskelig svikt, som vi beklager.

Les vår anmeldelse av Assassin's Creed
Les også: Forfatter vil stoppe Assassin's Creed III

Siste fra forsiden