Anmeldelse

Logitech G510

Knapper, knapper og knapper

Et mangfoldig spilltastatur som er en ekte spillentusiast verdig.

Alt av spillutstyr blir kun bedre og bedre. Enten det gjelder PC-er eller konsoller tynes hver millimeter av ytelse fra hver komponent. Men skikkelig bra utstyr dreier seg ikke bare om ytelse. Komfort og stil er også viktig for den moderne gamer.

Velg mellom alle farger i universet.

Spilling er ikke bare noe en gjør fra tid til annen. Det har blitt en livsstil. Og de som elsker å bli best i de nyeste og kuleste spillene trenger det beste utstyret. Et tastatur er derfor ikke lenger kun et kjedelig og grått brett som ser identisk ut fra modell til modell, eller et enkelt knappefat som lever på lånt tid til det må kastes når skitt og colasøl når kritisk masse.

Et skikkelig spilltastatur er en stor lekeplass, full av fine farger, morsomme elementer og praktiske nyvinninger. Og Logitechs G510 er akkurat dette.

Et slagskip

Det første du legger merke til med dette spilltastaturet er den enorme fysiske fremtoningen. G510 veies inn på hele 1,125 kg, er 52 cm langt og 22 cm bredt. I tillegg kommer tastaturet med en påsettbar håndleddsstøtte, som gjør herligheten enda bredere.

G510 er hovedsakelig sort, men et grått felt nest ytterst lager et kledelig skille mellom komponentene. Den tradisjonelle USB-kabelen er også helt sort, og alle tastene er sorte, dekorert med gjennomsiktige tegn, slik at ditt personlige fargevalg kan skinne gjennom dem og lyse opp tilværelsen.

Still inn så mange taster du har bruk for.

Du kan velge akkurat hvilke farge på spekteret du måtte ønske, og det fine lyset er både kult og praktisk. Fargevalget viser seg også på tastaturets LCD-skjerm, som er innebygd i en stor sort utposning øverst på midten. For å skape symmetri har spilltastaturet også en kosmetisk utposning nederst på midten, hvor Logitech-logoen hviler.

Under har G510 fire små føtter, men to større kan også slås ut øverst slik at vinkelen blir mer markert. Ellers er tastaturet helt flatt og ikke ergonomisk utformet på noen måte, hvis man ser bort fra standardutformingen på knappene for å passe fingrene.

Selv om G510 er både stort og tungt, ser det helt klart stilig ut og det oser kvalitet av alle komponentene. Alle ender og kanter passer godt sammen og ingenting virker løst eller sårbart. Spilltastaturet blir derfor både pent, solid og samtidig praktisk.

Seil på knappehavet

Det mest slående med G510s knappeansamling er et helt brett med programmerbare taster til venstre. Spilltastaturet kan skilte med hele 18 slike taster og har i tillegg tre instillingsknapper øverst som bytter mellom innstillingene du kan gjøre for dem.

Slik kan du totalt sett ha 54 taster til selvvalgte funksjoner og makroer. Selv om et slik mangfold kan virke noe overdådig, kan mestring av hurtigtaster være forskjellen på liv og død når du spiller mot andre spillere i massive onlinespill eller sanntidsstrategispill.

I disse StarCraft 2-tider tror jeg å ha tilgang på en haug selvkomponerte makroer kan være gull verdt. For meg personlig er det i hvert fall deilig å bruke mange av dem når jeg skal ut på oppdrag i Dungeons & Dragons Online.

G510 har også mange andre ekstra taster å vise frem. Øverst til høyre ligger seks knapper som kontrollerer både lyd og avspilling av media. Du har en stor knapp for «mute» og et rullende hjul som styrer volum på all lyd som kommer fra PC-en. Videre har du start, stopp og frem og tilbake for å kontrollere eventuelle filmer eller musikk. Alle tastene overstyrer automatisk aktiviteten inne på PC-en, samme hvilket vindu du har oppe.

Når vi ser mot midten har LCD-skjermen fem egne knapper, som lar deg bytte modus og gjøre valg på den. I tillegg har du en knapp til høyre for LCD-skjermen, som lar deg skru av lyset på hele tastaturet, og tre knapper til venstre. En av disse setter G510 i lås, slik at du for eksempel slipper å plutselig fare ut av spillet du holder på med etter et uheldig trykk på en av Windows-tastene.

Kontroller lyd og avspilling fra tastaturet.

De to andre knappene til venstre for LCD-skjermen styrer lyd- og mikrofoninngangene som ligger rett foran dem. Jepp, du hørte riktig. Du kan koble et headset med mikrofon rett til G510, og PC-en din registrerer umiddelbart hvilken tilkobling du bruker. Slik får du plutselig en lyd-USB-tilkobling, som kan være svært hendig hvis du kun bruker de vanlige mini-jack-inngangene i PC-en og ikke har noe eget innebygd eller USB-lydkort.

Resten av knappene bruker det vante skandinaviske tastaturoppsettet vi kjenner så godt. Denne delen skiller seg ikke fra tradisjonelle tastaturer, men det er verdt å merke seg at samtlige av G510s taster er noe dype og mekanisk tunge. De trenger derfor noe mer trykk på seg enn vanlig. Dette er nok en smak og behag-sak for mange, men personlig synes jeg gjerne de kunne vært noe lettere å trykke ned for de som også skal bruke tastaturet til mye skriving.

Jeg har heller aldri sett den helt store trangen for å styre musikk eller filmavspilling fra tastaturet. Hadde G510 vært trådløst og ment for å brukes sammen med en stue-PC som mediesenter, hadde disse egenskapene vært svært så velkomne. Men de er helt klart mindre nyttige på et spilltastatur, og fungerer mest som en liten bonus.

Innstillinger for det meste

Programvaren som følger med G510 gir deg haugevis av valgmuligheter. Det er gjennom denne du velger fargen på lyset og hvilke makroer som skal tilhøre alle de ekstra tastene. Det er selvfølgelig mulig å tilordne tastenes funksjoner eller egenskaper inne i spill også, men programvaren fra Logitech gjør dette mye lettere.

Her kan du ikke ikke bare stille inn lange makroer som tilsvarer mange tastetrykk etter hverandre, og tilordne dem de ekstra tastene. Du kan også lete frem egne profiler for hvert spill. Programmet inneholder nemlig haugevis med profiler som er hentet fra populære spill.

Her kan du lett finne de fleste store massive onlinespill, actionspill, sanntidsstrategispill eller rollespill. Disse profilene viser deg ikke bare spillets viktigste funksjoner og lar deg deretter tilordne dem tastene slik du ønsker, men aktiverer seg selv automatisk når du starter spillet.

Slik kan du ha helt forskjellige innstillinger på tastene fra spill til spill, og tastaturet holder orden på alt. Når du starter et spill dukker informasjonen fra det også opp på LCD-skjermen, så med en gang jeg for eksempel starter Dragon Age: Origins, viser tastaturet meg hvor mange livspoeng og manapoeng jeg har.

Du kan jo spørre deg hva du skal med slik informasjon nede på skjermen på tastaturet, men jeg synes det er et kult triks og det viser i hvert fall at profilen er aktivert. LCD-skjermen har i tillegg mange flere hjelpsomme egenskaper.

Vakkert og stort er det.

Den kan vise deg informasjon fra alle mulige programmer du kjører. Har du lyst at den skal vise deg om du har e-post? Har du lyst at den skal vise hvor høy framerate du kjører på? Kanskje du lurer på hvor mye klokka er, eller liker du å overvåke hvor mye prosessorkraft og minne PC-en din bruker? Alt dette og mye mer kan LCD-skjermen vise deg raskt og enkelt. Den får til og med automatisk inn nyheter fra Associated Press, og du kan trykke deg gjennom dem med knappene ved skjermen og velge hvilke du vil åpne på PC-en.

Slik gir Logitechs G510 deg masse muligheter hvis du virkelig setter deg inn i hvordan du kan bruke spilltastaturet. Det er likevel en god del spill tastaturet ikke har profiler for. Disse må du da lage selv. Dette er ikke et stort problem, men du må huske å tilordne profilen riktig programfil, hvis ikke må du finne frem til profilen selv hver gang du åpner et slikt spill.

Jeg har enda til gode å få maks ut av G510, men ettersom jeg bruker det mer og mer finner jeg hele tiden nye muligheter og behov jeg ikke visste jeg hadde. Dette er selvsagt en av forbrukersamfunnets mindre heldige grunnpilarer – finne opp kunstige behov, for så å dekke dem med dyre produkter. Men G510 hjelper meg til å få bedre spillopplevelser.

Konklusjon

Logitech G510 er rett og slett et feiende flott spilltastatur. Hvis du lærer deg å bruke det kan det forenkle spillhverdagen din mye, men det er opptil deg hvordan og om du vil bruke alle funksjoner. Det er likevel verdt å merke seg at G510 ikke er ergonomisk utformet og at alle de ekstra tastene sitter helt til venstre. Så skal du bruke dem må du flytte venstrehånda di vekk fra WASD-tastene, og G510 fungerer derfor på ingen måte som et «gameboard», hvor alle tastene er konsentrert rundt en hånd.

De andre elementene, som mulighet for å koble til headset, kontroll av lyd og LCD-skjermen, er alle greie. Skjermen er spesielt fleksibel og hendig med alle sine innstillingsmuligheter og hjelpsomme informasjon. Personlig skulle jeg gjerne sett at tastene behøvde et noe lettere trykk, for å gjøre G510 mer skrivevennlig, men siden dette er et spilltastatur er nok den noe tunge knappevandringen valgt med overlegg. Det er deilig å bruke dette tastaturet til spilling og det ser unektelig knallstilig ut. Logitech G510 er, rikt, mangfoldig, vakkert og praktisk. Akkurat hva en spillentusiast fortjener.

Siste fra forsiden