Feature

Spillåret 2020 – Espen Jansen

Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2020

Privat, Square Enix, montasje Gamer.no
1: FromSoftwares neste, tallgåter og helvetes forgård
2: League of Legends-sidesprang og enda mer Persona

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om de spillene de gleder seg til i 2020 nå på nyåret. I går kunne du lese Andreas Klebo-Espes liste. Nå er det Espen Jansens tur.

2019 var et sedvanlig godt år for spillbransjen, og selv om jeg brukte fryktelig mye av fjoråret på slagmarken i Apex Legends, fikk jeg også tid til å kose meg med en rekke andre spilltitler. Det største høydepunktet her i gården var selvfølgelig Kingdom Hearts III, som etter tretten år endelig ga oss et tilfredsstillende punktum på Xehanort-sagaen, mens spill som Picross S3, Sekiro: Shadows Die Twice, Arise: A Simple Story, Resident Evil 2, Super Mario Maker 2 og Super Smash Bros. Ultimate også fikk sine fortjente plasser i spillhjertet mitt.

De store spillene fra fjoråret imponerte spesielt, og foreløpig ser det jaggu ut til at 2020 også kommer til å bli et år i AAA-spillenes tegn.

Da jeg satt meg ned for å sette sammen denne listen like før nyttår, hadde jeg en forestilling om at 2020 foreløpig ikke hadde enormt mange annonserte spill å velge mellom. Der tok jeg imidlertid feil, for jeg endte til slutt opp med en salig blanding av nærmere 30 spennende spill jeg ser fram til i året som kommer.

Espen Jansen

Begynte å skrive for Gamer.no i 2012. Espen har lite til overs for strategispill, men er ellers positiv til det meste, både i og utenfor spillverdenen. Han peker på titler som Heroes of Might & Magic III, Pokémon, Ratchet & Clank og Rollercoaster Tycoon som grunner til dagens interesse for mediet, men likevel er det kanskje Kingdom Hearts som står hans hjerte aller, aller nærmest. I disse dager står han bak den kramgode podkasten Spillarkivet.

For at denne artikkelen ikke skal bli altfor lang, er jeg derimot nødt til å begrense meg noe. Dette betyr at spill jeg foreløpig er litt usikker på – spill som The Pathless, Cyberpunk 2077, Anmal Crossing: New Horizons, Ghost of Tsushima, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Tales of Arise og The Last of Us Part II – ikke får blitt med på den offisielle moroa. Spill jeg allerede har skrevet om tidligere, slik som Ori and the Will of the Wisps, Way to the Woods, The Last Campfire og Sky: Children of Light uteblir også – de kan du heller lese om på fjorårets liste (eller 2017-listen i Sky: Children of Light sitt tilfelle).

Det skal også sies at jeg gleder meg massivt til Guilty Gear -STRIVE-, men siden jeg hovedsakelig ser frem til å se spillet i aksjon på slåssespillturneringer og ikke nødvendigvis har store ambisjoner om å spille det selv, faller også det utenfor topp ti.

De følgende ti spillene er derfor spill jeg virkelig, virkelig ser fram mot. Her er det litt av hvert, med zombie-parkour, japansk mimring og basketak i helvetes forgård som noen av de viktigste ingrediensene på denne første siden.

Dying Light 2

Det går unna i Dying Light 2.
Techland

Sjanger: Action, plattform
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: Techland
Kommer: Våren 2020

Dying Light var et spill som, til tross for sine mange feil og mangler, hadde et så unikt og spennende konsept at det var pent umulig å ikke like det. Å kaste seg gatelangs og langs hustak i et univers fylt med vandøde var én ting, men når man i tillegg introduserte en heftig dag-og-natt-syklus med reelle konsekvenser og spennende rollespillmekanikker, var det vanskelig å kjede seg i Harran.

Oppfølgeren ser ut til å ta alt et skritt videre, med en større og penere verden, mer omfattende valgmuligheter, faktiske konsekvenser som har ringvirkninger overalt i universet og et overhalt parkour-system. Sistnevnte er antagelig spillets viktigste aspekt, og hvis utviklerne klarer å videreføre den enorme frihetsfølelsen originalen hadde (gjerne med en håndfull kuriositeter og høytsvevende sidesprang underveis), ligger alt an til at dette kan bli et av årets absolutt beste spill.

Elden Ring

Les også
Anmeldelse: DOOM Eternal
Elden Ring er et av de spillene jeg ser aller mest frem til ... selv om jeg aner tilnærmet ingenting om det.
FromSoftware

Sjanger: Action, eventyr
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: FromSoftware
Kommer: En gang i 2020(?)

Så sent som for et par uker siden skrev jeg at FromSoftware antagelig ikke kan gjøre noe galt, og når de i tillegg har fått med seg A Song of Ice and Fire-forfatter George R. R. Martin på notene for utviklingen av deres neste spill, er det ingen grunn til å tro at Elden Ring blir noe annet enn fenomenalt.

Vi vet foreløpig svært lite om Elden Ring – det er ikke engang sikkert at det slippes i år – men alt utvikleren har sagt og vist fram så langt tyder på at dette blir noe litt annerledes fra Miyazaki og kompani.

En større, mer åpen verden; en potensielt langt mer tydelig fortelling; og flere rollespillelementer enn det vi fikk servert Sekiro: Shadows Die Twice høres unektelig spennende ut, og jeg kjenner allerede at det klør i fingrene etter å finne ut hva dette er, hvordan det ser ut, hva slags univers vi skal få utforske og (ikke minst) hvordan det føles å spille Elden Ring. Er spillbarheten i nærheten av gameplay-bonanzaen som var Sekiro: Shadows Die Twice, er det stor grunn til å glede seg.

Final Fantasy VII Remake

Final Fantast VII Remake ser stadig bedre ut – det er nesten til å få hakeslepp av.
Square Enix

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4
Utvikler: Square Enix
Kommer: 3. mars 2020

Jeg har aldri spilt Final Fantasy VII, men det betyr ikke at jeg ikke har en og annen nostalgisk følelse knyttet til den kommende nyutgaven av det mange beskriver som et av tidenes beste rollespill.

Spillet ser stadig penere, mer actionspekket og interessant ut for hver gang Square Enix viser det fram, og hvis det fortsetter slik vet jeg ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg i opptakten til lanseringen i mars. Slik ståa er nå, er jeg i hvert fall grusomt spent på hva som egentlig er «greia» med Cloud Strife, Barret, Tifa, Aerith og resten av gjengen i Midgar.

At det er Kingdom Hearts-sjefen selv, Tetsuya Nomura, som står ved roret, gir meg også tro på at dette blir en skikkelig minneverdig, fargerik og engasjerende reise.

Murder by Numbers

Alle må spille Picross!
Mediatonic

Sjanger: Gåteløsning
System: Nintendo Switch, Windows
Utvikler: Mediatonic
Kommer: Våren 2020

Min forkjærlighet for alt som er Picross begynner å bli ganske godt dokumentert her på bruket, og derfor er det heller ingen stor overraskelse av et av de spillene jeg gleder meg til i 2020 er nettopp det: mer Picross.

Murder by Numbers er et spill hvor man skal løse de typiske tallgåtene i takt med et stadig pågående mordmysterium – ved å løse gåter finner man fram til typiske spor og ledetråder, og disse bruker man så i møte med vitner og mistenkte.

Det lukter en solid blanding av Picross, Ace Attorney og kanskje også et par doser Danganronpa (hvis vi er heldige). Jeg vet i hvert fall at jeg gleder meg stort – jeg merker at det virkelig er på tide med et nytt Picross-spill nå, for det er like før jeg begynner å gå tom for gåter i Picross S, Picross S2 og Picross S3.

Doom Eternal

Unnskyld fransken min, men «fuck yeah!»
Bethesda

Sjanger: Action
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows, Nintendo Switch
Utvikler: id Software
Kommer: 20. mars 2020

2016-utgaven av Doom var en kraftsalve av de heller sjeldne, og fire år senere ser det ut til at oppfølgeren fortsetter i det nøyaktig samme sporet. Det er nok ingen dum ting, for basert på det vi har sett av Doom Eternal så langt, ligger dette an til å toppe det første spillet på omtrent alle mulige punkter.

Her er det flere heslige demoner å ta knekken på, flere heseblesende våpen å benytte seg av og enda flere muligheter for å sprette rundt omkring i de grusomme omgivelsene. Alt ser ut til å være større og bedre i Doom Eternal, og jeg kan knapt vente med å nok en gang innta de blodige skoene til Doom Slayer og plaffe løs til herlig møkkete industriell metall. Det er «cheesy» som fy, men på alle de riktige måtene.

1: FromSoftwares neste, tallgåter og helvetes forgård
2: League of Legends-sidesprang og enda mer Persona

Siste fra forsiden