Den store fotballkampen

Så går igjen avspark for den årlige matchen mellom seriene Pro Evolution Soccer, FIFA og This is Football. Alle er nok i litt bedre form enn i fjor, men hvem gir egentlig den beste fotballopplevelsen – hvilket skal du velge? Vi sparker ball på PlayStation 2.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Kløna
TIF 2005 er motpolen til konkurrentene: Et fotballspill du kan plukke opp og mestre i løpet av fem minutter. Utviklerne har åpenbart valgt en streng arkadetilnærming, og de kontrollfinessene som eksisterer er mer vinklet mot et slags vorspiel-segment med rølp, øl og fotball. Og det er kanskje greit. Men du finner ikke noen langvarig glede i måten spillmotoren behandler fotballen på. Det er så banalt at ballen henger fast til spillerføttene uansett hva du finner på, at det mest spennende du kan gjøre er å filme deg til frispark, og den mest effektive måten å score mål på er en spurt med den kjappeste spissen din gjennom forsvaret og plassere ballen til side for keeperen.

I likhet med PES 4 finnes det en dommer på banen, men utviklerne kunne like gjerne sendt inn kua. Han er ekspert på å stille seg i ballbanen og avbryte flotte gjennombruddspasninger. TIF 2005 fremstår uhyre klønete og lite gjennomarbeidet ved siden av konkurrentene, og det er absolutt ingen grunn til å bruke penger på et slikt produkt hvis du ønsker deg et spill du kan nyte i måneder og år fremover. Rødt kort.

(skjermbilder fra This is Football 2005)

Ballen er rund
I PES 4 er det ikke spillerne, men ballen som er stjerna. Og den har aldri oppført seg så likt en virkelig ball som i år. Det er lærkulas bevegelser som definerer alt det andre som skjer rundt, alt det du gjør. Den kan spille på lag med deg, men også mot deg. Den krever at du fokuserer på det du holder på med, ellers mister du den og da blir du straffet.

Konami har igjen gjort noe veldig riktig med spillernes kunstige intelligens, og klart å komme frem til en formel som både sikrer fornuftig lagspill og gode prestasjoner på individnivå. Der FIFA sine spisser sentrer ballen tilbake til laget når de bryter gjennom forsvaret, vil PES sin spiss kanskje stoppe opp etter å ha sneket seg forbi forsvarsrekka di. Han vil vente med kald beregning på at keeperen skal bli fristet til å løpe ut, før han lobber ballen i en fin bue over ham og i buret. Eller så gjør han noe helt annet. Det fine er at du aldri vet hva han kommer til å gjøre. Det er uberegneligheten som holder oss på tåspissene og suger oss inn i kampen, og det er slike overraskelser som får oss til å velge 30 minutters lange omganger.

Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er, men PES 4 føles bare så fordømt riktig. Alle spilleranimasjonene sklir sømløst over i hverandre, tyngdepunktet i bevegelsene ligger bunnsolid, spillerne er levende. De forstår fotball og hvordan et angrep skal bygges opp eller brytes ned. De beveger seg riktig på banen, de skaper rom for sjanser og puster deg hele tiden i nakken. Hele laget bidrar, slik at hver eneste kamp blir interessant - og at de fleste skudd og pasninger kan skape nye situasjoner. Det handler til syvende og sist om at en nettkjenning virkelig føles som en scoring: Du har jobbet hardt for å komme til sjansen, du taklet presset, du dundret ballen i nettet bak keeperen – du vant over en likeverdig motstander. Det er rent narkotikum, baby.

Kontrollskjemaet er fortsatt like åpent, finpusset, krevende og nyansert med et utall finter og ballkunster. Dødballene er fortsatt i overkant vanskelige å få dreis på - det krever innsats, men gir også spilleglede og noe å strekke seg etter. PES 4 er igjen et lite skritt i retning av å skape den perfekte interaktive fotballopplevelsen. Det er mer og mer sannsynlig at Konami sitter på den matematiske formelen for fussball.

(skjermbilder fra Pro Evolution Soccer 4)

Konklusjon
FIFA og PES har blitt likere hverandre. Førstnevnte er ikke lenger like arkadeorientert og forenklet, men appellerer fortsatt kanskje mest til den middels interesserte fotballgamer på grunn av de suverene produksjonsverdiene. PES 4 krever mer innsats - det er rett og slett en fotballsimulator, og det eneste alternativet for seriøse fans. Fordi Pro Evolution Soccer 4 gir mest innhold, dybde og spillglede for kronene går det også seirende av banen. Selv om FIFA 2005 uten tvil er det beste FIFA så langt, og har gjort store fremskritt på spillbarhetsfronten, finnes bare ikke den samme følelsen for detaljer som Konami viser gang på gang. PES 4 er et produkt av kjærlighet til fotballsporten, FIFA 2005 er et produkt av ønsket om å tjene penger på folk som har kjærlighet til fotballsporten, mens TIF 2005 bare er et dårlig produkt.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden