Anmeldelse

Rise of Nations: Thrones and Patriots

Rise of Nations: Thrones and Patriots er en ekspansjonspakke som tilfører originalspillet mer av alt, uten å følge noe spesielt tema eller vinkling. Det lykkes den godt med.

Side 1
Side 2

Regjeringer
Når det gjelder selve gameplayet er det meste slik det var før. De nye nasjonene legger naturligvis til en rekke spennende elementer, men kjernen den samme som tidligere. Det er imidlertid ett unntak: Regjeringer. Det opprinnelige Rise of Nations lånte mye fra Civilization-serien (ikke overraskende, i og med at hoveddesigneren, Brian Reynolds, var en av hoveddesignerne bak Civilization 2), og Thrones and Patriots låner enda mer. Ved å bygge et senat ved hovedstaden din kan du få valget mellom to generelle typer regjeringer. Den ene typen fokuserer på militærmakt, mens den andre fokuserer på økonomisk makt.

Disse to typene inneholder hver tre ledd, som du kan forske deg fram til etter hvert som spillet utfolder seg. Ikke uventet gir valget av regjering deg en rekke relevante bonuser som kommer godt med, og når du skifter fra en regjering til en annen, mister du ikke fordelene fra den gamle regjeringen. I tillegg får du tildelt en patriot, altså en general som har mye større påvirkning på styrkene dine enn de øvrige generalene. Denne generalen gir også spesifikke bonuser til de styrkene som er innenfor hans kontrollradius (avhengig av hvilken av de seks ulike regjeringsformene du har valgt).

Nye underverker
Den siste nyheten verd å nevne er spillets tre nye underverker. De to første er litt spesielle i forhold til de øvrige underverkene i spillet. Den forbudte byen teller som en ny by, og gir større bonuser enn en vanlig by. Denne kan bli bygd hvor som helst der en vanlig by kan bygges, og teller ikke som et underverk hos den byen den eventuelt måtte komme inn under radiusen til. Det gjør heller ikke det røde fortet, som rett og slett fungerer som en stor og mektig festning. I tillegg til å være temmelig motstandsdyktig mot angrep, blir enheter som er stasjonert inne i festningen raskere helbredet. Det siste underverket er de hengende hagene fra Babylon, som gir store fordeler til produksjon og forskning. Dette teller som et vanlig underverk.

I forhold til grafikken er det ikke mye å si om Thrones and Patriots. De nye nasjonene og enhetene er godt laget, og passer utmerket inn i spillets visuelle bilde. Det samme gjelder de nye underverkene. Ellers er det ikke noe nytt å berette om. Det samme kan vi si om lydsiden, men her er det enda færre merkbare forskjeller. Brukergrensesnittet er også det samme gamle, og Big Huge Games har heller ikke gjort noen endringer med flerspillerkomponenten. Det er imidlertid klart at de nye sivilisasjonene tilfører mye ny dybde til denne delen av spillet, da de kommer med mange spennende muligheter for nye strategier. Lakotaindianernes "usynlige" krigere vil nok for eksempel tvinge frem en del nye strategier.

Konklusjon
Rise of Nations: Thrones and Patriots er ikke en ekspansjonspakke for deg som er lei av gameplayet i Rise of Nations, eller deg som kun spiller det en gang i blant. Med unntak av muligheten for å velge regjeringsform introduserer den nemlig ingen større forandringer i forhold til originalen. I stedet utvider den mulighetene med tanke på valgbare sivilisasjoner og kommer med flere fornøyelige verdenskrigsscenarier. Alt nytt innhold er vevd inn i spillet på en nær-perfekt måte som beholder balansen i gameplayet. Hvis du allerede er avhengig av dette spillet, gir Thrones and Patriots deg flere grunner til å fortsette å spille det. Hvis du ikke allerede er hektet vil nok ikke Thrones and Patriots gjøre mye for deg. En ting er imidlertid sikkert: Den dagen Rise of Nations og Thrones and Patriots kommer i en enkelt pakke, blir det et av tidenes beste kjøp for strategientusiaster som ikke har spillene fra før.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden