Steel Battalion

Utrolig vanskelig
En ting som ikke så ofte nevnes i omtaler av Steel Battalion er hvor vanskelig det faktisk er. Du blir kastet rett ut i det første oppdraget uten noen form for opplæring. I begynnelsen er det litt vanskelig å styre VT-en, men etter noen titt i manualen og litt prøving og feiling skjønner en det til slutt. Starten på spillet er relativt myk, men når du kommer noen oppdrag ut i spillet og begynner å bli vant med kontrollen blir oppdragene plutselig mye vanskeligere. Du møter fort på store tropper med fiendtlige VT-er, soldater med anti-VT raketter, slagskip, og mye mer. Lengden på oppdragene gjør det ikke lettere. Flere er over 20 minutter, uten noen form for mellomlagring. Dør du helt på slutten av oppdraget er du pent nødt til å ta hele oppdraget om igjen, men du kan ikke gjøre dette for mange ganger. Når du har brukt opp alle pengene dine og ikke har flere VT-er på lager er Steel Battalion nådeløst og slenger deg på hodet ut av spillet. Med andre ord er det game over.

Det samme gjelder hvis du ikke rekker å skyte deg ut av VT-en din før den sprenger. Da vil den virtuelle karakteren din slettes og du må begynne helt på nytt igjen. Dette lever kanskje opp til realismen vi kan finne i resten av spillet, men er likevel mektig irriterende, og har fått moren til denne anmelderen til å vaske munnen hans mang en gang. Du får heller ikke noen hjelp av lagkameratene dine som er dummere enn en middels smart medlem av Bush-familien. Når du tilkaller hjelp kommer den sjelden og du skal ikke bli overrasket hvis du observerer forsterkningen gå rundt og rundt i en sirkel. Rett som det er står de i veien for deg, setter seg fast i hindre og blir alt for ofte tatt igjen av deg.. Hvis du skyter på dem gjør de ingenting for å slå tilbake, men går inn i døden med et ønske om 9 jomfruer i himmelen. Står det en bygning i veien skyter de den hemningsløst ned istedenfor å spare på ammunisjonen og gå rundt. Det gjelder også for fienden, men generelt er fienden grenseløst mer intelligent enn vennene dine.

Greit musikk, utrolige lydeffekter
Musikken i Steel Battalion velger du ved at du kjøper en Boom Box til din VT og lader den med en kassett. Det er en del forskjellige sanger du kan velge mellom, men utvalget er langt fra overveldende. Sangene skiller seg fra hverandre, men alle er litt futurisk techno og passer godt til et spill som Steel Battalion. Underveis når du spiller konsentrerer du deg såpass mye at du egentlig ikke legger så godt merke til musikken. Lydeffektene legger du derimot godt merke til, de er rett og slett ekstremt gode. Mens du går kan du høre VT-en din knirke og bråke. Når du starter opp VT-en din før et oppdrag hører du et helt symfoniorkester av små lyder. Alle våpnene i spillet høres forskjellig ut, det er lett å skille mellom et 67mm maskingevær og et 100mm maskingevær. Har du for en eller annen grunn tatt vekk kartet kan du høre hvor rakettene kommer fra og hvor fiendene står. Når VT-en din tar fyr gir lyden på alarmen deg en indikasjon på hvor mye trøbbel du er i, og hvor lang tid du har på å skyte deg ut. Lyden av alle eksplosjonene og bråket fra raketter og maskingevær får virkelig blodet i kroppen til å pumpes fortere når du er midt inni et oppdrag.

Konklusjon
Spørsmålet vi sitter igjen med er om Steel Battalion er verdt pengene. Svaret mitt vil være et betinget ja. Teknisk sett er spillet veldig bra, men savesystemet er utrolig irriterende og holdbarheten pr krone er ikkke veldig høy. Det har en del små mangler, men du vil nok tilgi de fleste med en gang du ser den gigantiske kontrollen som har alle knapper du kan tenkte deg inkludert vindusvask- og utskytningsknapp. At dette ikke er et spill for "mannen i gata" er vel helt klart, og det vet også Capcom som kun selger Steel Battalion i begrenset opplag. Har du noen penger som bare ligger og slenger (kanskje ikke så veldig sannsynlig) og er en stor fan av mech-spill er det bare å kjøpe spillet, eller så kan du jo spleise med noen kompiser på doningen og spille etter tur. At Steel Battalion er en stor underholdningsopplevelse er utvilsomt.

Vurdering

Forsiden akkurat nå

Til toppen