Intervju

Intervju: Champions Online

Champions Online er ute

Sjefsprodusenten om utfordringer, overraskelser og utvidelser.

1: Side 1
2: Side 2

Lar spillerne lage eget innhold

– Ok, så grunnen til å implementere dette nemesis-systemet var å skape mer ukonvensjonelt innhold?

– Hovedtanken bak dette systemet var at vi ønsket å gi spillerne muligheten til å lage sitt eget innhold. De kan for eksempel vise frem de kule fiendene de har skapt til sine venner. Etter at spillerne har spilt en stund og blitt kjent med sin superhelt ønsker vi å la dem skape en erkefiende til denne slik at de får spille en mye mer personlig historie og virkelig sette sitt preg på innholdet.

– Jeg likte hvordan de tidlige spillsonene endret seg fullstendig etter noen nøkkeloppdrag hadde blitt gjennomført. Vil dette skje i samtlige av spillets områder?

– Ja. De senere sonene har også slike store endringer, men på en litt annen måte enn startsonene. De er mer som åpne oppdrag i stedet for at du plutselig får et oppdrag som endrer utseende og karakter på den sonen du befinner deg i. Området «Monster Island» ligner kanskje litt på et gigantisk Call of Duty-oppdrag. I stedet for å løpe frem og tilbake mellom oppdragsgivere er det her mye mer som ett langt oppdrag som forteller en historie.

– Å holde på spillere lenge er kanskje den viktigste nøkkelen til suksess for et massivt onlinespill. Hvilke konkrete skritt tar dere i Champions Online for å få til dette?

– Vi gjør flere ting. Vi har en stor, gratis oppdatering som kommer mot slutten av oktober og vi forsøker å vise spillerne at vi virkelig dedikerer oss til spillets fremtid og dets utvikling. Vi kommer til å fortsette å lage innhold, fortsette å lage nye ting og fortsette å utvide spillverdenen. Vi har også flere spillsystemer på plass som spillere ved øverste nivå kan holde på meg lenge. Dette er ting som spesielle oppdrag, spiller-mot-spiller, utstyrslaging og nemesis-systemet. Dette er systemer vi også kommer til å utvide. Det fine med et massivt onlinespill er at en aldri blir ferdig med å lage det. Jeg tror også spillere vil like å lage flere karakterer i Champions Online, for desto bedre vant en blir med spillet jo større er nysgjerrigheten til å prøve nye ting og nye evner.

Unikt system for utstyrslaging

– Jeg synes spillets utstyrslagingssystem har vært morsomt og interessant. Hva ønsket dere å oppnå med dette systemet?

– Målet med systemet for utstyrslaging var å lage noe som var ganske forskjellig fra hva du finner i andre massive onlinespill. Vi ønsket å fokusere mer på forskning enn på utvikling, for å bruke de begrepene vi benytter i spillet. Du øker din ferdighet til å lage utstyr lettest ved å bryte ned og forske på utstyr du allerede har. Dette står i sterk kontrast til mange andre spill hvor det er tingene du lager som øker ferdigheten. I slike spill lager du for eksempel tonnevis av ubrukelige kortsverd kun for å bli bedre til å lage ting.

– Vi ønsket å lage et system hvor du blir bedre gjennom å bryte ned mektige gjenstander til mindre deler, og dermed forstår hvordan de blir laget. Vi ønsket også å ha et system hvor spillere virkelig kunne spesialisere seg innen forskjellige felt av utstyrslaging. På denne måten blir ikke nødvendigvis de tingene spillerne lager bedre enn de som finnes ute i spillverden, men de blir annerledes og mer spesifikke. De forskjellige typene utstyr spillerne kan lage og de undergruppene de holder seg til forholder seg også til noen få grunnverdier. Slik kan spillerne velge hvilke type utstyr de ønsker å bli gode på å lage i forhold til hva som passer for deres egne evner.

– Jeg har ikke fått testet spiller-mot-spiller-kamp noe særlig enda. Hvilke muligheter vil spillet ha for denne typen innhold?

– For øyeblikket har vi ganske mange muligheter for spillere til å kjempe mot andre helter. Du har duellsystemet hvor du kan utfordre noen når som helst. I en duell blir de to spillerne omringet av en slags ring av energi og du kan vinne enten ved å bekjempe din motstander eller dytte han ut av ringen. Så har vi det vi kaller Heltespillene, hvor man har tre forskjellige typer spiller-mot-spiller. Alle disse gir spillerne berømmelse («acclaim») som de kan bruke på ting som hjelper dem i spiller-mot-spiller-kamp. En av dem kaller vi «Bash» som er et åpent spiller-mot-spiller-miljø hvor alle kan slåss mot alle i et byområde. En annen er «Tournament of Champions» hvor grupper av fem mot fem kjemper mot hverandre i en arena. Til slutt har vi «Apocalypse Maps». Disse er scenarier med ekstreme forhold, som verdens undergang for eksempel. I disse kjemper lag mot hverandre for å oppnå spesielle mål.

– Kreativiteten er friere nå

– Selv om jeg har sett ganske mye interessant innhold i Champions Online har det meste vært ganske konvensjonelt. Gjelder det samme lengre ut i spillet og har dere noen planer for å legge til mer nyskapende eller ukonvensjonelt innhold?

– Jeg mener det er en blanding av nye og tradisjonelle elementer i Champions Online. Vi har mange forskjellige oppdrag som ikke følger en standardmodell, men vi vil også hele tiden forsøke å utvikle nye og enda mer spennende innhold. Når man utvikler et spill over flere år pleier det tidligste innholdet å holde seg trygt og enkelt, og det er etter hvert man finner opp de virkelig kule og sprøe tingene, men det er da tida renner ut. Det fine er at nå som spillet har blitt utgitt og våre utviklingsverktøy virkelig har blitt modne kan vi igjen la kreativiteten løpe litt friere og forsøke å lage masse nytt og kult innhold.

– Det er ekstrem konkurranse mellom massive onlinespill nå. Tror du Champions Onlines sluttspill («end game») klarer å holde spillerne interessert lenge nok, eller har du allerede merket noen svakheter?

– En utvikler kan aldri lage innhold like raskt som spiller greier å sluke det. Og når man lager nytt innhold er det ofte noen som liker det og noen som ikke liker det. Hvis man prøver å gjøre alle like fornøyde blir man gal. Så det vi forsøker å gjøre er å lage spillsystemer som vi kan utvide. Dette er forskjellige oppdragssystemer eller vårt spiller-mot-spiller-system for eksempel. Så kan vi se på tilbakemeldinger fra spillerne og derfra avgjøre hva vi skal utvikle videre og hva vi skal endre. Jeg mener vi har et godt grunnlag i sluttspillet men vi vil alltid jobbe så raskt vi kan for å utvide det.

– Ser gjerne MMO-spill som pensum

– Siden vi nærmer oss slutten lurte jeg på om jeg kunne få høre hva du mente om hvilke veier massive onlinespill kan ta i den nærmeste fremtiden. Tror du vi kan se slike spill som ikke først og fremst er underholdningsverktøy men som kanskje har andre mål og muligheter?

– Ja, det tror jeg. Noe av grunnstyrken til massive onlinespill er at de kan bygges til å dekke nesten alle mulige områder. Utdanning og læring kan være slike områder. Hvis vi for eksempel ser på Second Life så finnes det selskaper som har møter der og politikere som holder taler der. Det finnes samfunn der som bruker Second Life mer som et møtested, enn et spill. Jeg mener det ville vært flott om vi kunne sett massive onlinespill bli brukt som utdanningsverktøy. Hvis du for eksempel skal lære noe om historie kan det være mye mer morsomt å delta i et historisk slag gjennom et spill enn å lese om det i ei bok.

– Det høres veldig bra ut, men tror du det er mulig å gjøre noe slikt kommersielt levedyktig? Kan man få investorer til å satse like mye på et massivt onlinespill som ikke har underholdning som fokus som de for eksempel gjør i nye store spill som Champions Online?

– Vel, en skal aldri si aldri. Det behøves kanskje en interesse vi ikke fullt ut ser i dag eller en utvikler som kommer med en helt ny idé. Selv når jeg jobbet for Blizzard kunne ingen der ha gjettet at World of Warcraft skulle få 11 millioner spillere. Hvis noen sa det vil jeg den gang sagt at de var gale. Fordi det er mange ting en rett og slett ikke kan forutse. Det vil nok være vanskelig for et massivt onlinespill som ikke fokuserer på underholdning å lykkes kommersielt. Det kan hende et slik spill ikke kan følge en abonnementsmodell. Kanskje det heller må sees på som en programvare som kan brukes i skoler. Jeg vil uansett ikke si at det er umulig.

Merk: Etter intervjuet har Champions Onlines servere vært nede på grunn av uforutsette kriser flere ganger. Utvikleren har unnskyldt seg for dette og lovet alle spillere én gratis spilldag. Spillet har også fått enda en ganske omfattende oppdatering og spillere som deltok i Champions Onlines tidlige startkampanje har fått en helt gratis mulighet til å bytte ut alle sine evner på grunn av de store endringene som er gjennomført.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden