Isfront i norsk esport etter at organisasjon ble utestengt

Flere lag boikotter nå turneringer arrangert av eSports Norway.

Bilde fra spillturneringene på SpillExpo i 2012.
eSports Norway

Søndag besluttet arrangørene i eSports Norway å utestenge hele BX3-organisasjonen fra sine spillturneringer. Årsakene skal blant annet være negativ oppførsel, sabotasje og spredning av løgn i etterkant av en diskvalifisering på Sørlanet i 2013.

– Norsk esport holdes i steinalderen

– Vi kan ikke fortsette å prøve å skape et bra miljø når organisasjoner som dette er tilstede og vi tror dessverre norsk esport holdes i steinalderen så lenge slike organisasjoner er en del av miljøet, het det i en uttalelse på Facebook-siden til eSports Norway.

eSports Norway presiserte at enkeltspillere i BX3 kan delta i fremtidige konkurranser, så lenge de ikke representerer organisasjonen eller støtteapparatet.

Avgjørelsen skapte mye støy i miljøet da dette ble kjent i helga. Norske klaner som Aposis Gaming og VIKN valgte å vise sin støtte til BX3 ved å boikotte eSports Norway frem til konflikten blir løst.

– Vi mener at dette er feil måte å opptre på, når man ekskluderer en hel organisasjon for situasjoner som oppstod for lenge siden. Vi mener også at det rammer spillere og personer som ikke er involvert i den pågående uenigheten mellom partene, skriver VIKN på Facebook.

Endret utestengelsen

Mandag endret eSports Norway sin avgjørelse. Nå er det kun ledelsen i BX3 og BX3 sitt League of Legends-akademi som er utestengt. Dermed påvirker ikke dette StarCraft II-laget, Dota 2-laget eller andre underavdelinger i BX3-organisasjonen.

eSports Norway forklarer:

– Vi er enig i at det er ikke alle som burde bli rammet og spesielt spillere som har jobbet hardt og signert til nevnte organisasjon. Vi ønsker ikke at det skal gå utover unge norske gutter og jenter som ønsker å delta på våre turneringer, og det blir feil at vi tar hele organisasjonen under en kam.

Arrangøren er imidlertid klar på at det vil være nulltoleranse for hatkampanjer fra BX3 i tiden fremover, og de vil slå hardt ned på alt negativt som går utover andre deltakere og seernes opplevelse.

Utestående premier

Aposis Gaming ønsker imidlertid å opprettholde sin boikott, og forklarer det med utestående premier over lang tid:

– Et av de kritiske grunnene til at vi opprettholder boikotten vår er at eSports Norway fortsatt har utestående premier til mange av deres deltagere i den perioden de har holdt arrangementer. Vi har har blitt skadelidende på grunn av dette.

Les også
Rocket League-sesongen til Razzle henger i en tynn tråd

eSports Norway forteller på sin side at de skal innføre et nytt fakturasystem for å forenkle prosessen, og melder også at 122 450 Riot-poeng og fem Triumphant Ryze-skins fra League of Legends-turneringen på Sørlanet nå er delt ut til vinnerne.

– Dette er et steg i riktig retning, men med tanke på hvor mye som er utestående og med tanke på hvor lang tid dette har vært et spørsmål ser vi ingen grunn til å feste lit til dette før informasjonsiden og faktureringsløsningen er aktiv samt at premiene faktisk har blitt utbetalt til våre spillere, skriver Aposis på sin Facebook-side.

eSports Norway mener det ikke er uvanlig å måtte vente en stund på premieutbetaling i esportsammenheng:

– Vi har informert offentlig på vår Facebook om premie, men vi forstår at enkelte deltagere som er nye i esport ikke er vant med venting. Premiepengeutbetaling tar dessverre tid i esportverden grunnet naturen rundt sponsorfinansiering, ikke bare hos eSports Norway, men internasjonalt på flere mellomstore og store arrangement, sier Renato Mahmutagic, leder for eSports Norway, til Gamer.no.

– BX3 fikk aldri noen advarsel

BX3 tar utestengelsen av League of Legends-akademilaget med fatning, men er overrasket over hvordan det hele ble håndtert.

– eSports Norway er en privat aktør, og det er mange andre arenaer, turneringer og ligaer å delta i for akademilaget. Det vi derimot ikke har mye til overs for er måten saken har blitt behandlet fra eSports Norway hvor forhastede avgjørelser er tatt klokken fire på natten uten noen form for «saksgang». Det ble aldri gitt formelle advarsler, og ei heller ble noen i BX3 sentralt kontaktet av eSports Norway, forteller styreleder Stein Wilmann til Gamer.no på epost.

Han er klar på at BX3 har egne rutiner for disiplinærsaker og håndhever disse strengt.

– Regler og retningslinjer for oppførsel og representasjon er nedfelt i kontraktene til spillerne våre. Dersom hele hendelsesforløpet hadde utspilt seg mer profesjonellt ville vi selvføgelig vært mer behjelpelige overfor ESN.

– Hvordan vil BX3 kommentere påstanden om svertekampanje, sabotasje, språkbruk, negativ oppførsel mot eSports Norway?

– Hvor skal en egentlig starte? Først vil jeg påpeke at bevisbyrden ligger hos anklager som i dette tilfellet er ESN. Dernest vil jeg påstå at avgjørelsen fra en rekke ledende esportklubber i Norge om å boikotte fremtidige ESN-arrangementer taler for seg selv. Samtidig med denne boikotten forgår det også en aksjon på tvers av League of Legends-miljøet for å få utbetalt det ESN skylder en rekke lag, spillere, og enkeltpersoner i form av alt fra pengepremier, utstyr og Riot-poeng, forteller Wilmann.

Han utdyper:

– Bare i BX3 har vi en spiller som venter på premie fra SpillExpo 2012 og flere lag som venter på utbetaling fra SpillExpo 2013. Den eneste fellesnevneren i disse uavhengige sakene er ESN, og det er da besynderlig at de velger å tro at BX3 er angivelig arkitekt bak det hele når speilet bør rettes innover, skriver Wilmann.

Wilman peker forøvrig på en hendelse som utspant seg under ESN GG Cup forrige helg, der personer utenfor BX3 kom med kommentarer til eSports Norway gjennom strømmetjenesten Twitch.

– Flere av disse brukte BX3 i falske brukernavn. Vi har jo like lite kontroll over brukeridentiteter og tredjeparter som fotballklubbene Vålerenga og Lillestrøm har over personer i casualsmiljøet i Oslo. Det hindret likevel ikke ESN i å skjære alle over en kam og samtidig overreagere fullstendig ved å utestenge hele klubben. Slik cowboyaktivitet trenger vi ikke i esportmiljøet i Norge, noe det også ble gitt uttrykk for av en rekke andre personer i Kapitals reportasje om Norsk esport for et par uker siden.

eSports Norway ønsker ikke å offentliggjøre logger

eSports Norway forteller at de har tilgang på chattelogger, skjermbilder og andre bevis for sabotasje, men ønsker ikke å offentliggjøre dette av respekt for privatpersonene som er en del av BX3-organisasjonen. De trekker imidlertid frem en post i kommentarfeltet på SC2.no der brukeren «s33ker» skal ha spurt hvordan «det går me plottnga om å starte e-sport federasjon og arbeidet som skal droppe hammeren og "knuse ESN og starte revolusjon"» [sic]. Denne posten er nå fjernet.

– eSports Norway ønsker ikke å kommentere denne saken ytterligere og ønsker ikke å assosieres med organisasjoner som opererer på den måten. Hvis ikke vårt harde frivillige arbeid de siste to årene taler for seg selv kontra det som er skrevet der, synes vi det er et stort steg bakover og dette er en stor skam for esport i Norge.

– Vi kommer til å fokusere på det samme som de siste to åra: å bringe norsk esport fremover. Det er opptil hvert enkelt individ å dømme situasjonen slikt de ønsker, men vi håper deres dømmekraft er påvirket av de som har handlekraft og gjort noe aktivt de siste åra og mindre påvirket av ord og løfter, forteller Mahmutagic i eSports Norway på epost til Gamer.no.

Siste fra forsiden