Asphalt: Urban GT

Det flommer ikke akkurat over av bilspill til N-Gage, men dette hindrer ikke spillselskapet Gameloft i å friste lykken med sitt nyeste N-Gage-prosjekt; Asphalt: Urban GT - et bilspill i samme sjanger som Burnout- og Need for Speed-serien. Spørsmålet er bare om Gamelofts nyeste supplement til N-Gages rimelig tomme og trøstesløse bilspillgarasje evner å overbevise oss om at konsollen faktisk duger også til denne typen spill.

Solid produkt
N-Gage-eiere med interesse for bilspill har frem til nå stort sett vært nødt til å leke med lekebiler på stuebordet. Lengselen etter et skikkelig bilspill til N-Gage har vært stor, og frykten for at et bilspill - når det endelig kom - skulle være dårlig har om mulig vært enda større. Heldigvis er ikke Asphalt noe dårlig, billigprodusert bilspill. Allerede ved første prøvekjøring merker man at dette er et seriøst og omfattende spillprosjekt med et imponerende innhold.

Spillet inneholder en mengde underholdende spillmuligheter - fordelt rundt omkring på tre hovedmoduser. "Evolution"-modusen er den mest omfattende av de tre, og fungerer på mange måter som en tradisjonell karrieremodus - hvor målet er å vinne de forskjellige turneringene, kjøpe seg nye biler og ikke minst å lukke opp nye og enda mer utfordrende baner og turneringer. Det finnes en mengde forskjellige løpstyper innenfor denne modusen - som duellkjøring, tradisjonelle gateløp og ikke minst de underholdende "gulløp"-utfordringene; hvor den bilen som ligger sist når visse passeringspunkt passeres ryker ut av løpet. "Evolution"-modusen inneholder kort sagt en mengde turneringer som byr på mange timer med morsomt tidsfordriv.

Lek politi
Arkademodusen er også rimelig omfattende, og inneholder en rekke forskjellige og underholdende småmoduser. Du finner selvfølgelig de mer "tradisjonelle" spillmulighetene, som å kjøre mot klokka for å sette nye runderekorder - men også mer særegne moduser som for eksempel politijaktmodusen, hvor du opererer som onkel Politi og skal fange de mange fartsbøllene som fyker rundt på veiene. En smule dobbeltmoralsk kanskje - men utvilsomt veldig morsomt.

Et hvert N-Gage-spill med respekt for seg selv inneholder selvfølgelig også en flerspillerdel - og Asphalt er intet unntak. Opp til fire spillere kan via Bluetooth brake sammen til intens kappkjøring i tre forskjellige flerspillermoduser; enkeltløp-, turnerings- eller politijaktmodus. Flerspillerdelen er underholdende, og spillet flyter rimelig godt i kampens hete. Dette er utvilsomt en av de bedre flerspilleropplevelsene undertegnede hittil har fått ut av et N-Gage-spill.

På storbytur med bilen
Nå som vi har tatt for oss modusdelen av spillet er det vel på tide å krype enda lenger under panseret. Spillet inneholder en mengde lisensierte biler fra produsenter som Volkswagen, Lamborgini, Nissan, Aston Martin, Jaguar og Ford. Alle bilene er gitt forskjellige kjøreegenskaper - noe som fører til at hver bil oppfører seg unikt. I tillegg inneholder spillet gode muligheter for å trimme og fikse på bilene, slik at de får et enda mer særegent preg. Skikkelige gatebiler krever selvfølgelig skikkelige gatebaner - noe de absolutt får i dette spillet. Her får man muligheten til å leke seg både i New York, Miami, Hong Kong, Paris og en rekke andre steder. Banene er både utfordrende og varierte, og har stor gjenspillingsverdi.

Den kunstige intelligensen til motstanderne i spillet er god, og du vinner sjelden løp i "Evolution"-modusen om du ikke er godt skjerpet. Arkademodusen inneholder i tillegg en meget konfigureringsvennlig vanskelighetsgrad som gjør det enkelt å finne det nivået som passer akkurat deg. Kontrollsystemet i spillet er også fullt konfigurerbart, og det går rimelig fort å lære seg hvordan de grunnleggende kontrollfunksjonene fungerer.

Et vakkert skue
Spillets grafiske presentasjon er også meget solid - i alle fall i N-Gage-sammenheng. 3D-grafikken er rett og slett strålende, og plasserer seg helt i toppen som noe av det mest imponerende så langt til denne konsollen. Grafikken flyter i tillegg godt - selv om den under intens spilling av og til kan ha en tendens til å hakke en smule. Banedesignen er god og variert, og de forskjellige bilene er godt animerte. Menydesignet i spillet er enkelt, lett manøvrerbart og solid gjennomført.

Lydeffektene er også gode, selv om de kanskje ikke stråler like mye som spillets grafiske presentasjon. Bilene har en fin og tydelig motordur, men det er meget liten forskjell på lydeffektene fra bil til bil - noe som er litt skuffende. Musikken i spillet er både livlig og rytmisk, og passer godt inn sammen med resten av spillet. Den kan likevel bli noe kjedelig og monoton i lengden, men det er ikke noe voldsomt alvorlig problem sett i den store sammenhengen.

Konklusjon
Asphalt Urban GT er et spill som uten tvil beviser at N-Gage-plattformen er kapabel til å håndtere bilspill. Innholdet i spillet er meget omfattende, og når grafikken i tillegg er så utsøkt som det den er blir det veldig vanskelig å ikke anbefale denne tittelen til alle dere N-Gage-eiere der ute i de norske hjem. Selvfølgelig finnes det forbedringsmuligheter også her, men dette er likevel en av de beste og mest underholdende titlene til N-Gage så langt. Det vil være et overgrep mot din egen N-Gage om du lar være å ta dette spillet i nærmere øyesyn.

Asphalt: Urban GT

N-Gage
Slippdato: 11. mars 2005
Sjanger: Racing
Utvikler: Gameloft
Utgiver: Ubisoft Entertainment

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen