FEATURE: Ti spel Bjarte gler seg til i 2019
Feature

Spillåret 2019 - Bjarte Wathne Helgesen

Ti spel Bjarte gler seg til i 2019

Bjarte ser mellom anna fram til ein zombieapokalypse, eit norsk fjordmysterium, og noko berre Hideo Kojima veit kva er.

Me i Gamer-redaksjonen held fram me vår årlege tradisjon: Å lista opp dei ti spela me gler oss mest til i året som kjem. Nå er det min tur.

2018 var eit år der opptil fleire veldig store og veldig påkosta spel gjorde braksuksess, men der me òg fekk stifta kjennskap med titlar me knapt hadde høyrd om før me hadde dei i hendene. Det vesle mobilspelet Florence utvida mi forståing av kva eit mobilspel kan vera. Return of the Obra Dinn skapte sjangeren "dødssudoku"Celeste brukte plattformsjangeren til å retta fokus mot psykisk sjukdom.

Kva så med 2019? Vel, i ei verd som på mange måtar er i ferd med å bli meir skremmande og uføreseieleg, meiner eg likevel at me ser ein spelbransje i positiv utvikling. Me ser stadig oftare stadig meir kreativ bruk av mediet, som får oss til å tenkja på spel på nye måtar, og som får oss til å forstå verda og menneska i den på nye måtar. Stadig fleire mennesketypar blir representerte og kan føla seg heime i spel. Eg trur og håpar denne utviklinga fortset i 2019, og eg ser spesielt fram til følgjande ti spel:

Sjå også listene til:

Sunless Skies

Sjanger: Rollespel
System: Windows, Mac, Linux
Utviklar: Failbetter Games
Kjem: 31. januar

Eg blei fullstendig fortrylla av forløparen Sunless Sea då det kom ut i 2015. Kombinasjonen av ein mystisk og surrealistisk setting, tungt fokus på utforsking og eventyr, og beint fram fantastiske litterære skildringar av dei mange øyane og rare øybuarane på The Unterzee, traff meg hardt i hjarterøtene. Litt meir om dette kan du lesa i den beklagelegvis aldri fullførte speldagboka mi frå eit par år tilbake.

Denne gongen har me altså flytta oss opp i skyene, men så vidt eg har forstått er det framleis utforskartrang og rollespelelement som står i sentrum i det fargerike og steampunk-inspirerte Fallen London-universet. Eg ser overhodet ingen grunn til å tvila på at manuskriptet framleis held eit svært høgt nivå, men det skal bli innmari spennande å sjå kva endringar som er gjort på spelfronten denne gong. Klarer Failbetter å utbetra eller unngå dei små feilstega som kanskje gjorde Sunless Sea litt einsformig i lengda?

Days Gone

Sjanger: Action
System: PlayStation 4
Utviklar: Bend Studio
Kjem: 26. april

Sony har gjort det stort på eksklusivitetsfronten dei siste åra, og med The Last of Us Part II og Death Stranding på tapetet ser framtida òg lys ut for dei. Zombieapokalypsen i Days Gone ser derimot ut til å ha hamna litt mellom to stolar i så måte, kanskje dels fordi Sony ikkje har pusha det så hardt som ein skulle tru dei ville gjera med ein såpass påkosta eksklusiv tittel. Kan det tyda på at dei ikkje heilt har klokkartru på det? Ja, det kan jo for så vidt det, men eg synst eigentleg det ser ganske interessant ut likevel.

Eit spel som lar meg motorsykla fritt rundt i ei stor postapokalyptisk og zombieinfestert verd, er definitivt verdt ein kikk i mi bok. Inntrykket mitt frå trailerane er at Days Gone inneheld element av spel som The Last of Us og Far Cry, kanskje til og med eit ørlite snev av Just Cause – ei blanding som i mine auge kan bli svært smakfull. Klarer Bend Studio å handtera balansen mellom kaoset i zombieapokalypsen og dei stille stundene innimellom slaga, så trur eg faktisk dette kan bli vel verdt ventetida.

Beyond Blue

Sjanger: Eventyr
System: Windows, Mac, Linux, PlayStation 4, Xbox One
Utviklar: E-Line Media
Kjem: 2019

Forholdet mitt til havet er ikkje heilt ukomplisert. Det er lite som gir meg meir ubehag enn tanken på å befinna seg midt utpå djuphavet med fleire tusen meter ned til botnen under meg. Noko så banalt som å farta over Stillehavet på satelittmodus i Google Maps gir meg ein prikkande uro i kroppen. Samtidig kjenner eg ei sterk tiltrekking til havet som setting, både i spel og andre medier. Eg beint framt elskar Finding Nemo. Abzû var ein av mine absolutte favorittar i 2016.

Beyond Blue er utvikla av E-Line Studio, folka bak Never Alone, eit spel som fortalte ei tradisjonell historie frå ein urbefolkning i Alaska. Denne gong skal dei vera inspirerte av BBCs naturserie Blue Planet, og havforurensing skal vera eit tematisk sentrum. Eg veit ærleg talt ikkje så mykje meir om spelet enn at det inneber utforsking i dykkardrakt, men det utgangspunkt er i grunn godt nok for meg. Og ja, eg veit at eg bør spela meir Subnautica. Eg skal berre, skal berre.

Draugen

Sjanger: Eventyr
System: Windows, Linux, Mac, PlayStation 4, Xbox One
Utviklar: Red Thread Games
Kjem: 2019

Det er allereie eit halvt tiår sidan Draugen først blei annonsert av norske Red Thread Games. Eg hadde nesten byrja å frykta at spelet skulle hamna på den berykta vaporware-skraphaugen. Men så, utan forvarsel, dukka det plutseleg opp igjen i haust. Det kan verka som om sjølve premissen bak spelet har endra seg ein del i løpet av dei åra som har gått sidan sist me høyrde om det, frå utforsking av ei mystisk folketom bygd til ei leiting etter hovudpersonen si syster. Det treng aldeles ikkje vera negativt.

Men eit slags bygdemysterium ser det i alle høve ut til at me står overfor, plassert inst i ein norsk fjord på 1920-talet. Traileren under tydar på ein estetisk stil som er svært gjenkjenneleg for oss som har vore ørlite borti norsk kulturhistorie. Ragnar Tørnquist sin evne til å fortelja engasjerande historier er heller ikkje til å kimsa av. Legg så til det lett overnaturlege elementet som er antyda av tittelen, så skal du ikkje sjå vekk ifrå at du er på sporet av noko litt magisk.

The Outer Worlds

Sjanger: Rollespel
System: Windows, PlayStation 4, Xbox One
Utviklar: Obsidian
Kjem: 2019

Enkelte vil kanskje påstå at Fallout-namnet har fått seg eit par riper i lakken i det siste. Eg vil ikkje seia meg direkte ueinig i det. Nå er jo ikkje Outer Worlds eit spel i den serien, men det er nok ikkje utan grunn at spelet blei annonsert med merkelappen «frå folka som skapte Fallout». For dette ser veldig ut som eit Fallout frå ein alternativ dimensjon, der me har hamna i verdsrommet, og ein liten bit BioShock har blitt med på reisa. 

Som ein av dei som er veldig fascinert av stilen og settinga til Fallout, men ikkje er heilt overbevist av retninga serien har tatt i seinare tid, er eg særdeles spent på kva rollespel-ekspertisen i Obsidian kan få til i eit slikt univers, med presumptivt fullstendig frie tøyler. Me veit rett nok ikkje veldig mykje ennå, men det vesle me har sett, har iallfall gått rett heim hos meg.

Stillness of the Wind

Sjanger: Eventyr
System: Windows
Utviklar: Memory of God/Lambic Studios
Kjem: 2019

Kva kan eg seia? Eg beundrar spel som tør å gi oss sjansen til å utforska det kvardagslege, som gir oss tid til å berre eksistera i speluniverset, utan å dytta masse verb på oss heile tida. Stillness of the Wind ser ut som akkurat eit slikt spel. I skoa til den tilårskomne bonden Talma skal me tilsynelatande tilbringa rolege dagar med melking av geiter, sanking av egg og hausting av grønsaker, mens det frå tid til annan kjem post frå slektningar i den travle byen.

Eg innser at det nok ikkje høyrest like interessant ut for alle, men i mine auge er det nettopp denne typen spel som ofte endar opp med å overraska mest: Spel som gjer mykje ut av lite. Slike utgangspunkt gjer meg dessutan veldig nysgjerrig på kva retning spelet kjem til å ta, og kva slags historie det vil fortelja. Handlar det om avstanden mellom det gammaldagse og det moderne? Forblir me på same stad heile vegen, eller endrar oppskrifta på seg undervegs? Uansett kva svaret er: Farg meg interessert!

Afterparty

Sjanger: Eventyr
System: Windows, Mac, Linux
Utviklar: Night School Studio
Kjem: 2019

Night School Studio er folka bak den heilt fantastiske tenåringsdramagrøssaren Oxenfree, ei av mine desidert største spelopplevingar i 2016. Med Oxenfree viste Night School at dei på solid vis klarer å handtera fleire ulike historietrådar basert på vala du tar. Dei kan dessutan skriva fengslande karakterar, og dei har ein heilt særeigen kunstnarisk malarpensel. Dette er i seg sjølv grunn god nok til at eg gler meg til Afterparty.

Men heldigvis finst det fleire grunnar. For i Afterparty speler du, ifølgje reklameplakaten, to nydøde bestevener som hamnar i ein drikkekonkurranse med sjølvaste djevelen, med det formål å komma seg ut av det evig brennande hinsidige. Eller som spelets tagline formulerer det: Party your way out of hell! Reint mekanisk ser spelet ut til å fungera i stor grad slik Oxenfree gjorde med hell, der framgangen skjer gjennom utforsking og dialogval. Night School, eg er klar, gi meg Afterparty i blodårene! La meg festa meg ut av helvete!

Observation

Sjanger: Scifi-grøssar
System: Windows, PlayStation 4
Utviklar: No Code Studio
Kjem: 2019

Eg seier ikkje at det er noko i vegen med premissen der du er ein romfarar som sit fast på ein romstasjon med ein kunstig intelligens som har oppdaga at den har fri vilje og følgjeleg blir mannevond. Eg synst tvert imot det er eit strålande konsept. Men hadde det ikkje vore moro å få spela som den kunstige intelligensen ein gong?

Vel, der har du Observation, utvikla av britiske No Code Studio. Ikkje berre tar du på deg rolla som ein kunstig intelligens, men til alt overmål ein med korrumpert minne. Og om me skal vera litt rettferdige med datamaskina: Det hadde kanskje ikkje vore heilt optimalt å få beskjed om å utføra komplekse oppgåver når du knapt veit kven eller kva du sjølv er, og du veit iallfall ikkje korleis du utfører dei tinga mannskapet ber deg om. Samtidig er du i stand til å reflektera over din eigen eksistens i alt dette. Ikkje heilt optimalt, der altså.

Life is Strange 2

Sjanger: Eventyr
System: Windows, PlayStation 4, Xbox One
Utviklar: Dontnod Entertainment
Kjem: 24. januar (episode 2)

Dette er kanskje litt juks, sidan første episode kom allereie i september i fjor. Etter det har derimot Dontnod tatt seg svært god tid, og andre episode kjem først nå i slutten av januar. Det første spelet i serien var eit tidsreiseparadokseventyr som eg meinte var heilt i toppen av det sterke spelåret 2015, og første episode av denne oppfølgjaren ga meg håp om at dette faktisk kan bli vel så bra.

Her følgjer me altså 16 år gamle Sean og veslebroren Daniel, som er på ei dramatisk reise sørover langs USAs vestkyst, av grunnar eg ikkje skal røpa her. Det eg kan seia, er at det overnaturlege elementet framleis speler ei sentral rolle i historia. Eit anna viktig poeng er at tonen har endra seg ein heil del frå forløparen. Me snakkar nå langt mindre «lol» og «go fuck your selfie», og langt meir tidsriktig politiske bilete og aktuelle tema som innvandring og rasisme. Då blir det kanskje rart å følgja opp med setninga «eg gler meg», men det gjer eg altså.

Death Stranding

Sjanger: Actioneventyr
System: PlayStation 4
Utviklar: Kojima Productions
Kjem: 2019?

Eg avsluttar med eit aldri så lite langskot. For sanneleg om eg veit om dette spelet kjem i 2019, men rykta går, og det har jo faktisk blitt mindre uvanleg enn før at store spel sin sleppdato blir annonsert kort tid før spelet kjem ut. Og nei, sanneleg om eg veit kva dette spelet faktisk er. Men det eg ser for meg at det kan vera, er iallfall eit spel som i veldig stor grad er noko for meg.

Kva er så det? Vel, karakteren til Norman Reedus ser ut til å vera eit slags leveringsbud, ein courier, som det heiter på fint. Verda det heile utspeler seg i (eller er det fleire verder?), ser ut til å vera invadert av ein type romvesen som kan gjera seg usynlege, og Norman sin karakter prøver (naturleg nok) så godt det lar seg gjera å unngå desse vesena. Og så har me sjølvsagt den store x-faktoren i det heile: Hideo Kojima. Ingen veit kor Hideo hoppar, men det verkar nærliggjande å tru at spelhandlinga blir både høgtsvevande og surrealistisk. Og det gjer meg ingenting.

Fekk du med deg våre ulike spelkåringar for 2018? Her er dei personlege listene til skribentane våre.

Stillness of the Wind

Windows
Slippdato: 2019
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Lambic Studios
Utgiver: Fellow Traveller

Beyond Blue

Windows
Slippdato: 2019
Sjanger: Eventyr
Utvikler: E-Line Media
Utgiver: E-Line Media

Afterparty

Windows
Slippdato: 2019
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Night School Studio
Utgiver: Night School Studio

Observation

PS4
Slippdato: 2018
Sjanger: Eventyr, Grøsser, Sci-fi
Utvikler: No Code Studio
Utgiver: Devolver Digital

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen