Husker du Cinemaware?

Det lille selskapet med klassikere som Defender of the Crown og It Came from the Desert.

1: Cinemaware side 1
2: Cinemaware side 2

Rocket Ranger

Boxart til Rocket Ranger.

I 1988 ga Cinemaware ut action-eventyret Rocket Ranger. Spillet er satt til en alternativ verden under andre verdenskrig. I spillet ville nazistene opprinnelig ha vunnet krigen, men noen forskere klarer å åpne en portal til fortiden og sende tilbake noen hjelpemidler for å stoppe dem før det er for sent. Det er her du kommer inn. Du er den staute og modige helten som skal redde verden fra det onde imperiet, og samtidig redde jenta, ved hjelp av en Jet Pack og en Radium-pistol.

Hva slags ulumskheter er det de onde nazistene holder på med nå da?

Nazistene har opprettet en rekke gruver på månen hvor de utvinner et stoff som hjelper dem å ta over verden. Du må bekjempe nazistene på mange fronter for å samle sammen den teknologien du trenger for å komme deg til månen og ødelegge gruvekomplekset. Men ute i verdensrommet oppdager du at nazistene ikke opererer alene. De er del av en interplanetarisk fascistunion og det er med støtte fra fascistiske romvesen at de har oppnådd den teknologiske dominansen på jorda. Først når romvesnene er bekjempet er jorda trygg.

"La meg se deg vri deg ut av denne knipen, Rocket Ranger!"

Spillet er inspirert av gamle filmer og tegneserier og har beholdt de futuristiske fremtidsvisjonene man så i popkulturen på 50-tallet. Som i flere Cinemaware-spill har spillet både en actiondel og en strategidel og Computer Gaming World skrev "It blends action and strategy nicely and supports an entertaining game with wonderful graphics and sound." I den tyske versjonen av spillet var nazistene byttet ut med invaderende romvesen og det var denne versjonen som la grunnlaget for porten til NES siden Nintendo på det tidspunktet ikke var spesielt glad i nazi-referanser de heller. På begynnelsen av 90-tallet ga Malibu Comics ut en tegneserie som var basert på spillet, men bare fem nummer av tegneserien ble publisert.

Se også:Super Mario Bros. (NES/SNES)

Som så mange andre utviklere fant Cinemaware etter hvert ut at de måtte ha sin egen serie med sportsspill. TV Sports ble navnet på serien og de ga seg ikke før de hadde gitt ut både Football, Basketball, Baseball og Boxing. De to sistnevnte ble bare sluppet i Europa. Innimellom sportspillene fant de også tid til å slippe Lords of the Rising Sun. Det kom i 1989 og også dette var bygget opp på Defender of the Crown-oppskriften med en del strategi og en del actionsekvenser. Spillet var inspirert av gamle samuraifilmer og Mike Simpson fra Creative Assembly har uttalt at Lords of the Rising Sun var en stor inspirasjonskilde for dem når de startet opp Total War-serien med Shogun: Total War i 2000.

Boxart til It Came from the Desert.

It Came from the Desert

Mot slutten av 1989 skulle spillverden få møte enda en av mine barndomsfavoritter. Spillet het It Came from the Desert og var inspirert av en rekke B-filmer fra 1950-tallet, kanskje spesielt kultklassikeren Them! Du trer inn i rollen til Greg Bradley, den lokale geologen i en liten landsby i 50-tallets Amerika. Etter at en meteor slår ned i utkanten av byen begynner rare ting å skje. Kjempemaur har blitt observert, og ved å ta i bruk skytevåpen, fly og de ressursene som finnes i den lille bygda er det opp til deg å redde innbyggerne fra disse muterte skrekkskapningene.

Tiden tikker avgårde gjennom hele spillet og spilleren må ta raske avgjørelser for å klare å redde bygda. Som oftest blir du stilt overfor flere alternativer og må selv bestemme hva du ønsker å gjøre. Du har 15 dager på deg til å invadere maurtua og ta knekken på dronninga. Dersom du ikke lykkes med dette er den lille bygda fortapt. Spillet har mye humor og en rekke minispill. Det ble veldig godt mottatt og fikk mye heder for sitt innovative gameplay og ble også nominert til en rekke priser.

Les også
Rage peiler inn lanseringsdatoen
Selv om innsektene er forferdelig store er det ikke bare enkelt å skyte av dem følehornene.

En mer actionorientert utgave ble laget til Sega Genesis, men denne ble aldri gitt ut. I 1992 kom en utgave av spillet til Turbografx CD som tok i bruk "full motion video" med ekte skuespillere, men på grunn av begrensningene på konsollen ble aldri denne utgaven noen stor suksess. Derimot ble en utvidelsespakke til originalspillet gitt ut i 1990. Denne het Antheads: It Came from the Desert 2 og ble kåret til årets spill i Computer and Video Games Magazine. I Command & Conquer: Red Alert kan du låse opp fire hemmelige oppdrag som kalles It Came from Red Alert hvor du må bekjempe store maur, en åpenbar referanse til It Came from the Desert. En litt mindre flatterende referanse kan du finne i Space Quest IV hvor du kan plukke opp en boks med "Enemaware"-spillet It Came for Dessert. Og når vi først trekker frem referanser kan du i det originale It Came from the Desert kjøre inn på drive in-kinoen og oppleve filmen om Rocket Ranger, et av Cinemawares tidligere spill.

Se også:Tidenens romeventyr

En usikker fremtid i vente

Boxart til Wings.

I 1990 slapp Cinemaware flyspillet Wings. Dette spillet ble først annonsert på en reklameplakat i et av Cinemawares tidligere spill; The Three Stooges. I spillet kan du få oppleve fly mot fly-kamp i 3D, bombeoppdrag sett ovenfra og angrep mot bakkemål sett fra siden. Spillet var mer actionorientert enn uviklerens tidligere spill, men hadde den samme cinematiske presentasjonen av historien. Spillet er trolig inspirert av stumfilmen Wings fra 1927.

I 1991 var det kroken på døra for Cinemaware. Det var generelt dårlige tider i spillbransjen, flere av titlene deres solgte dårligere enn forventet og piratkopiering på Amiga var et enormt problem. Wings ble for eksempel cracket og spredd lenge før det offisielt ble utgitt. Mens de arbeidet med en fornyet utgave av S.D.I ble altså alt arbeid lagt ned og dørene ble stengt for alle ansatte.

Boxart til Robin Hood: Defender of the Crown.

I 2000 kjøpte en herremann ved navn Lars Fuhrken-Batista opp rettighetene til Cinemaware-navnet og alle de medfølgende lisensene. Cinemaware Inc. så dagens lys og de begynte umiddelbart å gi ut sine gamle klassikere til Windows og Macintosh i såkalte "Digital Remastered"-utgaver. Noen spill ble også portet til moderne håndholdte konsoller. I 2003 ga de ut deres første nye tittel Robin Hood: Defender of the Crown. Denne kom ut til Windows, Playstation 2 og Xbox, men ble ikke noen storselger. Etter denne nedturen ble andre nye prosjekter lagt på is.

Men Cinemaware nektet å dø og i 2005 overtok eGames Inc kontrollen over Cinemaware og lanserte prosjektet Cinemaware Marquee. Gjennom dette skulle de plukke opp gode spill fra Europa og publisere dem i USA. Blant spillene som inngikk i dette prosjektet var Space Rangers 2, Darwinia og flere spill fra den tyske utvikleren Ascaron. I 2007 lanserte de også et flashspill titulert Defender of the Crown: Heroes Live Forever som kan lastes ned fra hjemmesiden deres.

Se også:Anmeldelse: Space Rangers 2

Det har med andre ord kommet lite nytt de siste årene fra den en gang så innovative utvikleren. Cinemaware huskes nok best som en storhet fra fordums tid. Men de nye eierne av lisensene har forstått at de gamle klassikerne har stor appell og dersom du klikker deg inn på cinemaware.com kan du gratis laste ned en rekke av de gamle spillene. Spillene er tilgjengelige i PC-utgave, men du kan også laste ned såkalte "Disk Images" til de ulike konsollene spillet var utgitt til slik at du kan bruke dem i en emulator. Så dersom du er som meg og liker å fråtse i gamle klassikere er Cinemaware absolutt verdt et besøk.

1: Cinemaware side 1
2: Cinemaware side 2

Siste fra forsiden