FEATURE: Månedens anbefalte mobilspill
Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassiske Transport Tycoon har funnet veien til mobilen i oktober.

Atter en måned har passert. Snøen har så smått meldt sin ankomst, vi har byttet regjering og en svenske er verdens beste fotballspiller.

I tillegg til dette har det også kommet massevis av spill til Android og iOS, mens Windows Phone fortsatt er som en liten lillebror å regne med. Vi har uansett funnet plass til spill til alle plattformene også denne gang.

De mest fremtredende spillene denne måneden er et teksbasert gåteløsingsspill fra vårt naboland i øst, samt et par gode PC-spill som har funnet veien ned i lommeformat.

Incredipede

Sjanger: Plattform
System: Android, iOS
Utvikler: Northway Games

Merkelig skapning.
Merkelig skapning.

Last ned Incredipede: iOS / Android. Pris: 23-28 kroner.

Incredipede ble sluppet til PC for ganske nøyaktig ett år siden. Nå har den rare skapningen blitt tilgjengelig til den mobile plattformen, med stort hell.

Spillet går i all hovedsak ut på å lede monsteret ditt fra et punkt til et annet. På vei mot målet står du ovenfor en rekke utfordringer, som øker i vanskelighetsgrad etter hvert som du kommer deg videre i spillet.

Dette gjør du ved å styre den rare skapningen med en rekke ulike knapper på skjermen. Kontrollene er enkle å lære seg, men kan være uhyre frustrerende til tider. Utover i spillet møter du verre og verre hindringer å forsere, i tillegg til de mange fruktene du gjerne skulle ha samlet inn på hvert brett.

Den visuelle stilen i spillet er fascinerende, brettene er godt laget og veldig varierte. Incredipede er et utfordrende, morsomt plattform-, fysikk- og gåteløsingsspill som helt klart fortjener en plass på mobilen.

Naargh!

Sjanger: Arkade
System: Windows Phone
Utvikler: MMdigital

Trykk fort!
Trykk fort!

Last ned Naargh!: Windows Phone. Pris: Gratis.

Naarhgh! er et av de mest frustrerende spillene jeg noengang har spilt. Jeg har ved flere anledninger vært noen små millisekunder fra å pælme min kjære telefon i veggen.

Heldigvis har jeg rukket å puste ut, samtidig som den intense følelsen av å slå min egen toppscore har hindret meg i å smadre telefonen i fillebiter.

Her skal du trykke på hodeskaller som tømmes for rødfarge. Du må rekke å trykke på alle før tiden er ute for å komme til neste nivå.

Hele prosessen kompliseres ved at det også finnes hodeskaller du ikke skal trykke på, da er det nemlig game over med en gang.

Den visuelle stilen er tegneserieaktig, og fungerer godt til formålet. Dette er derimot ikke et spill der hverken lyd eller grafikk har all verdens å si. Det er den hektiske, rive-seg-i-håret frustrerende jakten på neste toppscore, samtidig som man prøver å ikke koke over i prosessen.

Enkel, ukomplisert moro som passer utmerket til korte spilløkter.

Indigo Lake

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: 3 Cubes Research

Last ned Indigo Lake: iOS. Pris: 14 kroner.

Skytespill på mobilen er ikke nødvendigvis noe jeg har hatt gode erfaringer med så langt. Siktingen er ofte litt klønete, og har irritert meg nok til at jeg ikke har orket å spille en del spill i denne sjangeren på dette formatet.

Guffen stemning.
Guffen stemning.

Indigo Lake er et herlig unntak, og har gitt meg troen på at også denne typen spill kan ha en plass på både mobiler og nettbrett. Det er derimot ikke en rendyrket skytespill, men minst like mye et eventyr der du utforsker, løser gåter og skvetter. Dette er et ubehagelig, skummelt og vellaget spill som blander flere sjangere sammen til en deilig miks.

Du befinner deg på en øde øy, og det eneste selskapet du tilsynelatende kan glede deg med er gufne, spøkelsesaktige jenter med langt, svart hår. Tenk filmen The Ring så skjønner du sikkert hvor jeg vil hen. Fin grafikk og et meget bra lydspor bidrar til den gufne stemningen på øye.

Styringen fungerer likt som de fleste andre spill i denne sjangeren. Du sveiper over skjermen for å styre kamera, mens bevegelser styres med den andre tommelen. Grunnen til at jeg tror dette skytespillet fungerer såpass bra, er at skytingen ikke er det sentralet temaet i spillet. Det er utforskingen, gåtene og gjenstandene du skal samle som er hovedfokuset.

Skumle spill er ikke dagligdags på mobilen, og i hvert fall ikke så bra som Indigo Lake er.

Device 6

Et nydelig spill.
Et nydelig spill.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Simogo

Last ned Device 6: iOS. Pris: 28 kroner.

Device 6 er et av de mest fascinerende spillene jeg har spilt på en mobiltelefon noengang. Det er firmaet bak det genialet Year Walk, også et fremragende mobilspill, som treffer blink atter en gang.

Jeg har aldri spilt et lignende spill, hverken i utforming eller noe annet. Enkelt forklart er det et tekstbasert utforskningsspill, der du må løse gåter du møter på veien. Det unike er derimot utformingen, det visuelle designet, bruken av lyd og hvordan det hele smelter sammen til en fantastisk pakke.

I stedet for å dele opp teksten i sider, og gi gåtene en for en, blir alt lagt fram som et stort kart. Du følger teksten en vei, snur telefonen og blar deg deretter en helt annen retning. Du møter gammel tekst igjen fra en annen synsvinkel, noe som gir en veldig spesiell effekt. Teksteventyret er en utforskende reise, der du aldri helt vet hvor eller til hva du er på vei.

Satt sammen med bilder og et fabelaktig lydspor, som begge kan gi hint eller løsning på de mange gåtene underveis er Device 6 en fryd å spille igjennom. Gåtene er vanskelige, og i mange tilfeller krever de et våkent øye, ører på stilk og gjerne en notatbok ved siden av deg.

Device 6 er et av de beste spillene jeg har spilt så langt i år, uavhengig av sjanger. Dette må du gi en sjanse!

Costume Quest

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Double Fine

Last ned Costume Quest: iOS. Pris: 35 kroner.

Costume Quest er et av flere spill denne måneden som kommer fra andre plattformer. For cirka tre år siden kom det sjarmerende spillet på Playstation 3 og Xbox 360. Siden har det blitt laget en PC-versjon av spillet, før den mobile versjonen nå er ute.

Sjarmerende moro.
Sjarmerende moro.

Spillets handling skjer på Halloween. Tvillingene Reynold og Wren skal ut og jakte godterier og kose seg, men et monster vil det annerledes. Den ene tvillingen blir kidnappet, og nå er det opp til deg å redde dagen.

Kampene i spillet er turbasert, og ganske enkle. Du kan gjøre ekstra skade ved å sveipe eller trykke til rett tid, og samtidig ta mindre skade ved å gjøre det samme. Kampene er ganske enkle, men byr allikevel på morsom underholdning.

Spillets store styrke ligger i sjarm, dialog og historie. Grafikken er leken og fargerik, og sammen med et lydspor komplementerer de historien flott.

Double Fine har vist i mange spill at de evner å skrive morsommme, annerledes og litt rare historier, og Costume Quest er intet unntak. Sjarmen renner nesten over, og jeg koser meg gløgg i påvente av Halloween med dette spillet.

Transport Tycoon

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Origin8

Last ned Transport Tycoon: iOS / Android. Pris: 39-49 kroner.

Gode, gamle Transport Tycoon. En gang for lenge, lenge siden kan jeg minnes å ha spilt deg.

På mobil 19 år etter PC-debuten.
På mobil 19 år etter PC-debuten.

Det var vel på en tid der det omtrent ikke fantes gigabytes, pentium var det råeste på PC-fronten, og HD stod for hofteleddsdysplasi hos hunder. Bjørn Dæhlie gikk langrenn, Brundtland styrte landet og, som alltid med gamle dager, var alt bedre.

Transport Tycoon på telefonen er alt jeg hadde håper på, for jeg har gode minner fra dette PC-spillet fra oldtiden. Det å styre transporten i et stort land er en krevende affære, og dette er et strategispill der du må regne med å bruke mye tid på å tenke, lese menyer og tekst.

Spillet er delt opp i nivåer der du får flere mål du må nå før du får godkjent. I starten består disse i all enkelthet i å flytte mennesker fra her til der. Etter hvert får du økonomiske mål, og du må i tillegg til alt annet også tjene penger. Skulle ikke det holde, får du også tidskrav på deg.

Du styrer ved å sveipe, du zoomer inn og ut med to fingre, og du vrir kamera ved hjelp av to fingre, veldig likt kontroller vi allerede er kjent med. Kamerastyringen er ikke alltid den beste, men det fungerer stort sett bra.

Transport Tycoon er vanskelig, og det er tidkrevende akkurat slik strategispill var i gamle dager. Det har også tålt tidens tann veldig godt, og er et flott spill også i dette formatet.

Shadowrun Returns

Sjanger: Rollespill
System: Android, iOS
Utvikler: Harebrained Schemes

Last ned Shadowrun Returns: iOS / Android. Pris: 61-70 kroner.

Shadowrun Returns ble folkefinansiert gjennom Kickstarter, og så for første gang lyset i utgivelsestunnelen på PC for cirka tre måneder siden. Nå har det funnet veien til nettbrett og mobilverdenen, og gjør et godt inntrykk.

God stemning.
God stemning.

Dette er en rollespill med masse dialog og dialogvalg du som spiller må ta. I starten velger du kjønn, klasse og rase. Her finnes alt fra stutte dverger, via smekre alver til stygge troll. Alt sammen kastet inn i en «cyberpunk»-inspirert verden.

Kontrollene i spillet er gode, ved et enkelt trykk bestemmer du hvor din figur skal bevege seg. Alt du kan manipulere av ting i spillet vises tydelig, og et trykk vil sende deg i den retningen. Kampene i spillet er turbaserte, og du har alt fra magiske evner til sverdkjemping å velge mellom. Utover i spillet samler du en gjeng, der hvert enkelt medlem har sine styrker og svakheter.

Det eneste jeg har å utsette på et ellers veldig bra spill er at det føles veldig lineært til tider. Selv om verdenen er åpen, gis du i bunn og grunn lite valg til hva og hvordan du vil løse ting du møter på.

Til tross for dette er Shadowrun Returns et meget solid rollespill, med en interessant historie og utfordrende kamper.

The Cave

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Double Fine

Last ned The Cave: iOS. Pris: 35 kroner.

Enda et spill fra utviklerne i Double Fine. Denne gangen er det et spill fra geniet til Ron Gilbert, hovedarkitekt bak Monkey Island. I The Cave har du ikke bare en, men hele syv ulike hovedfigurer å velge mellom.

Flott grafikk.
Flott grafikk.

Her finner du en ridder, arkeolog, tvillinger, monk eller en tidsreisende for å nevne noen. De har alle sin merkelige historie, sin egen historie og helt individuelle evne ingen av de andre heltene innehar. Hver helt har også sitt eget lille område i spillet som er låst til den figuren.

Du får velge tre av disse heltene, så starter spillet for fullt. The Cave er et plattformspill med en hel del gåter som må løses for å komme videre til neste område. Her må du plukke med deg tilsynelatende ubrukelige gjenstander, gi de til noen eller bare forsere ulike hindre i miljøet. Gåtene er ikke veldig vanskelige, og jeg skulle ønsket meg litt vanskeligere og mer varierte problemstillinger å møte på.

Etterhvert er du nødt til å bruke alle tre heltene for å forsere en hindring, og dette endrer seg jo helt etter hvem du har tatt med deg. Jeg ble flere ganger fristet til å spille gjennom spillet noen av de andre figurene, for å se hvordan det var.

Den store svakheten i The Cave er kontrollen. Det er ofte vanskelig å treffe akkurat der du vil, og flere gåter blir adskillig mer frustrerende enn de hadde trengt på grunn av dette. Jeg vil definitivt anbefale å spille dette på nettbrett, da skjermen på telefonen oppleves som veldig liten.

Jeg liker The Cave godt, jeg synes stilen og lyden i spillet er bra, jeg liker den underliggende humoren og settingen. Kontrollene kunne definitivt vært bedre, men alt i alt er dette et godt spill.

Samurai Siege

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Space Ape Games

Last ned Samurai Siege: iOS / Android. Pris: Gratis.

Jeg har aldri blitt helt bitt av Clash of Clans. Det kryr av folk rundt meg, både kamerater og arbeidskollegaer som er hektet. Derfor var jeg skeptisk når jeg startet opp Samurai Siege, da det er liten tvil om hvilket spill det har latt seg inspirere av.

Bygg din landsby.
Bygg din landsby.

Samurai Siege er veldig likt Clash of Clans, og hvis du absolutt ikke liker denne type resurssamlende strategispill kan du like gjerne la dette spillet også ligge. Det er derimot små forbedringer og endringer gjort som gjør at jeg enn så lenge liker Samurai Siege ganske så bra.

For det første får virker det som om spillet beveger seg litt fortere frem enn nevnte konkurrent. Du får blant annet en ekstra byggearbeider ganske tidlig, som gjør at fremgangen kommer fortere. Utover dette er det lettere å bygge og oppgraderene murene dine, noe som gjør at det er lettere å fokusere på denne delen av spillet.

Samurai Siege oppfordrer i større grad til å krige mot andre spillere, og jeg tror kanskje hardbarkede spillere fra lignende spill vil ha glede av dette. Styring i spillet gjøres med velkjente trykk og sveip, og menyer i spillet følger en allerede godt utprøvd oppskrift.

Grafikken er bra, men er langt ifra mye bedre enn lignende spill. Jeg liker samurai- og ninjasettingen, og koser meg så langt med å ruste opp, krige mot andre og vente i dagesvis på at neste oppgradering skal bli ferdig.

Fist of Awesome

Sjanger: Action
System: Android, iOS
Utvikler: I Fight Bears

Last ned Fist of Awesome: iOS / Android. Pris: 24-28 kroner.

Se for deg en verden der store, slemme bjørner har tatt over kontrollen. Hva annet er vel da bedre enn å få en superkraft i form av en knyttneve, for så å bruke den knyttneven til å banke opp haugevis av slemme bjørner.

Tim Burr!
Tim Burr!

Dette er Fist of Awesome, et av de rareste spillene jeg har spilt på lenge. På mange måter er spillet en hyllest til de gode, gamle sideskrollende slåssespillene. Den visuelle stilen, volden og kampene er som snytt ut av nesa på Double Dragon på Amiga 500.

Kontrollene er ganske enkle, og fungerer godt. Man trykker på skjermen, og hovedfigur og helt Tim slår. Du trykker igjen, og Tim slår. Igjen. Og igjen, og igjen og igjen. Det kan bli vel repeterende, og veldig lite variert. Tim Burr har ikke bare slag, han kan også spe på med ballespark og flyvende spark.

Dette gjøres over flere ulike brett med navn som for eksempel Bearhatten, hvor vi også kan finne restauranten Bear Grillz. Det er mye humor i spillet, og jeg humret for meg selv ved flere anledninger.

Fist of Awesome er et rart spill. Du slåss mot alt fra rådyr til strippebjørner, det er voldelig, det er repetativt, men det er samtidig innmari morsomt.

Vil du ha flere tips til gode mobilspill? Sjekk ut våre anbefalinger i september.

Fist Of Awesome

Slippdato: 18. oktober 2013

Device 6

Slippdato: 16. oktober 2013

Samurai Siege

Slippdato: 8. oktober 2013

Naargh!

WPhone
Slippdato: 5. oktober 2013
Sjanger: Festspill
Utvikler: MMdigital
Utgiver: MMdigital

Incredipede

Android
Slippdato: 25. oktober 2012
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Northway Games

Costume Quest

iPad
Slippdato: 20. oktober 2010
Sjanger: Action, Rollespill
Utvikler: Double Fine Productions
Utgiver: THQ

Indigo Lake

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action, Eventyr
Utvikler: 3 Cubes Research
Utgiver: 3 Cubes Research

Kommentarer (11)

Forsiden akkurat nå

Til toppen