FEATURE: Vi kårer den beste digitale spillbutikken
Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Du kan spare mye bry og penger ved å handle rett sted.

Digital distribusjon blir en stadig viktigere del av spillhverdagen på PC. Så godt som alt av spill som lanseres i butikk er også tilgjengelig digitalt, og fysiske spillbutikker tar inn færre og færre PC-spill. Resultatet er at PC-eiere til en viss grad tvinges til digital distribusjon, om de vil nyte godt av det store mangfoldet spill på plattformen.

Derfor synes vi det var på høy tid med en test av de digitale distribusjonsplattformene.

Vi har testet følgende butikker: Steam, GamersGate, Direct2Drive, Impulse, Games for Windows Marketplace, Green Man Gaming, Broadpark Games, Telenor og Spaceworld.

Omfattende test

Testen omfatter altså de største utenlandske aktørene, en interessant nykomling samt noen norske tilbydere. Vi tok bevisst utgangspunkt i aktører som tilbyr samme type spill som man kan finne i butikk.

Vi valgte å teste plattformene i tre kategorier:

  • Utvalg: Vi valgte ut seksten veldig forskjellige spill, nye, gamle, smale og brede. Hvor mange av disse fører butikken? Vi har også tatt en titt på det generelle utvalget til butikkene.
  • Pris: Hvor store prisforskjeller er det?
  • Brukervennlighet: Her ser vi på alt fra hvor lett er det er å kjøpe, laste ned og installere spillene, til hva slags rettigheter du får som forbruker.

Prisforskjellene mellom hver nettbutikk var store. Colin McRae: DiRT 3 kostet for eksempel bare 265 kroner hos Direct2Drive, mens det samme spillet kostet 549 kroner hos Games for Windows – det er en forskjell på nesten 300 kroner. Utvalget varierte også stort. Mens Steam hadde tretten av testspillene våre hadde Games for Windows kun fire. Noen butikker krever at du installer en egen klient på datamaskinen, mens på andre foregår alt via nettsidene deres. En av butikkene hadde ikke det engang: Kjøper du spill fra Telenor får du sendt informasjonen om hvordan du laster ned spillet på e-post.

De individuelle gjennomgangene av butikkene vi testet finner du på de neste sidene. For enkelthets skyld har vi laget en liten tabell med grunnleggende informasjon, som du kan sjekke her:

* Eget program nødvendig ved spilling. ** Kun én hastighetstest er gjennomført
* Eget program nødvendig ved spilling. ** Kun én hastighetstest er gjennomført

Testens vinner: Direct2Drive

Det var nesten dødt løp mellom Steam og Direct2Drive, men vi valgte til slutt å gi seieren til Direct2Drive. De stiller sterkt hva utvalg angår, og har nesten alle storspillene. Faktisk er de kun et lite pennestrøk fra å være aller best på utvalg, ettersom spillene fra Electronic Arts merkelig nok er tilgjengelig for kunder i Sverige, men ikke oss nordmenn.

Prisnivået deres er også svært lavt i forhold til de andre aktørene, noe som utvilsomt kommer av at vi bruker den britiske versjonen av butikken i stedet for en generisk EU-versjon hvor man tror verdien av dollar og euro er lik, slik som på Steam og GamersGate. Det gjenstår selvsagt å se hvor lenge tjenesten klarer motstå fristelsen til å lage en egen europeisk front, med priser i euro, men inntil videre kombinererer de et bredt utvalg med gode priser på en måte ingen andre aktører klarer å matche.

Direct2Drive ble testens vinner.
Direct2Drive ble testens vinner.

Direct2Drive kan integreres med en Steam-aktig klient i form av GameSpy Comrade, men den er langt fra like robust og velfungerende som Steam. Her ligger med andre ord tjenesten et godt stykke etter sin hovedkonkurrent fra Valve. Til gjengjeld tvinger de ikke klienten på deg, slik Steam gjør, og de bruker ikke noen generell DRM som for eksempel begrenser hvordan du kan bruke spillene dine når du ikke er tilkoblet nettet. Friheten til å velge er prinsipielt viktig, og et klart fortrinn for Direct2Drive. Ettersom butikken overlater DRM-valget til utgiveren får du alt fra spill som er fullstendig DRM-frie til spill som er avhengige av nettopp hovedkonkurrenten Steam for å kjøre (da ofte til en lavere pris enn Steam selv selger dem for).

Testens taper: Games for Windows

Games for Windows-butikken er testens soleklare taper. Absolutt alt ved denne tjenesten er elendig. Butikken har testens klart dårligste utvalg, og prisene er stort sett høyere enn hos konkurrentene. Det ser ikke ut til at de store utgiverne tar denne butikken seriøst engang, med tanke på hvor få spill de lanserer på tjenesten, og Microsoft selv lanserer så få PC-spill at det faktum at deres titler er eksklusive for akkurat denne plattformen praktisk talt ikke betyr noe som helst.

Games for Windows-butikken har mye å jobbe med.
Games for Windows-butikken har mye å jobbe med.

Om du faktisk velger å kjøpe et spill på Games for Windows-butikken må du i tillegg forholde deg til en klient som på de aller fleste måter er upraktisk å bruke. Den inneholder faktisk ikke en søkefunksjon for spill på markedet engang. I tillegg kommer integreringen av det horrible Games for Windows Live-systemet som flere av spillene på butikken bruker og en mengde andre små og store problemer som forsurer opplevelsen.

Microsoft bør skamme seg over denne tjenesten, og det faktum de faktisk er folkene bak Windows-plattformen gjør det hele ekstra pinlig. Dette er en tjeneste du bør gjøre det du kan for å unngå, og med tanke på hvor få spill den har er det heldigvis fortsatt ganske lett.

Les de komplette testene av de andre nettbutikkene:

Du kan spare på å handle fysisk

Ett av målene med testen var å finne ut hvor godt de digitale distributørene klarer seg sammenlignet med tradisjonelle butikker som selger fysiske spill. Vi kikket derfor også på butikkene Gamezone, Elkjøp og Play.com. Det viser seg at disse i aller høyeste grad kan konkurrere med de digitale distribusjonskanalene. Ofte kan du faktisk tjene penger på å kjøpe fysisk kopi av et spill med brukerveiledning og det hele, fremfor å handle det via nedlasting. Dette på tross av at kostnadene for alle involverte er mye lavere.

Steam

Utvalg

Steams utvalg er stort, og det illustreres ved at de kommer best ut av alle de digitale distributørene i denne testen. Av seksten spill var det kun tre de ikke hadde, og to av disse var EA-spill som har vært på Steam men blitt fjernet etter en disputt med spillgiganten. Steam har også et rikt utvalg indie-spill, og mange av disse er eksklusive for tjenesten – omtrent som et spill kan være plattformeksklusivt til en konsoll.

Pris

Her kommer Steam svakere ut. I begge stikkprøvene er de, i gjennomsnitt, den dyreste utenlandske aktøren på markedet om man ser bort fra Games for Windows. Samtidig er deres utvalg dyre stortitler større enn hos flere konkurrenter, noe som presser gjennomsnittet litt opp. Sammenligner man spillene på Steam direkte med prisene hos konkurrentene, er det uansett tydelig at Steams prisnivå generelt er høyt.

Brukervennlighet

Steam bruker en egen klient, og du kan verken laste ned eller spille Steam-spillene dine uten at denne klienten kjører. Du må også være online for å få maksimalt utbytte av Steam-klienten, men den har en egen offline-modus som kan aktiveres. Disse aspektene veies opp av at klienten inkluderer en rekke hendige funksjoner, samt sosiale elementer som «achievements» og muligheten til å kommunisere med andre spillere. Steam-klienten er nesten for en egen plattform å regne, og tilbyr en helhetlig opplevelse både i og utenfor spillene som ingen av konkurrentene i testen er i nærheten av.

GamersGate

Utvalg

GamersGate skryter av å være den digitale distributøren med størst utvalg, men de gjorde definitivt ikke rent bord i vår test. Det virker som de kun har begrenset distribusjonsavtale med flere av de store utgiverne, i alle fall for vår del av verden. GamersGate ser ut til å være den beste butikken for de mer obskure spillene fra mindre aktører, men utvalget av stortitler står det dårligere til med.

Pris

GamersGate ser ut til å følge akkurat samme prismodell som Steam. Av syv spill som både Steam og GamersGate hadde, var prisen identisk på seks av dem. Snittet deres i testen er imidlertid langt lavere, men det er nesten bare på grunn av at de har langt færre av de dyre storspillene som trekker opp hos de øvrige butikkene.

Brukervennlighet

GamersGate-nettsiden er stort sett grei å navigere seg rundt i. Når du kjøper spill på GamersGate havner de i din egen profilside, og kan lastes ned så mange ganger du ønsker. Du kan velge om du vil laste dem ned direkte med nettleseren eller bruke GamersGates eget nedlastingsprogram, som fungerer greit. Når spill først er nede på systemet spilles de uavhengig av GamersGate-systemet. Det er utgiverne selv som velger hva slags kopisperrer spillene deres skal ha, og noen spill er til og med fri for slikt. Nok en bonus.

Direct2Drive

Utvalg

Egentlig burde Direct2Drive ha vært testens klare vinner på utvalg. De hadde nemlig alle spillene i utvalget vårt. Men når vi gikk nærmere inn på dem viste det seg at flere av dem ikke var tilgjengelige i Norge. Enten var de kun i salg for det britiske markedet, eller så var de i salg i en håndfull europeiske land (inkludert Sverige, irriterende nok), men ikke Norge. Alt i alt kom uansett Direct2Drive godt ut, med ti av seksten spill.

Pris

Direct2Drive er ikke nødvendigvis den aktøren som er billigst på hvert individuelle spill, men sett under ett kommer de klart best ut hva pris angår. Dette er antakeligvis fordi vi får den britiske versjonen av butikken og prisene dermed holder et britisk nivå. De fleste av spillene som både selges på Steam og Direct 2 Drive er billigere på Direct2Drive, og ofte er det snakk om betydelige forskjeller (mellom 50 og 100 kroner).

Brukervennlighet

På samme måte som GamersGate tilbyr Direct2Drive muligheten til å laste ned spill via nettleseren så mange ganger du vil, og når spillene først er lastet ned kjøres de uavhengig av Direct2Drive-systemet. Utgiverne bestemmer kopisperre, og noen spill selges helt fri for kopisperre. Direct2Drive har også innebygd støtte for Gamespy Comrade, et Steam-aktig system som du kan bruke til å kjøre spill installert fra disk eller andre distribusjonskanaler, og holde disse automatisk oppdatert. Det fungerer greit, men om du har behov for det er et annet spørsmål. Direct2Drives nettsted er noe tungvint å navigere seg rundt på leting etter spill. Søker du etter Civilization V får du for eksempel tre sider med DLC før du finner selve spillet.

Impulse

Utvalg

Som GamersGate er Impulse en butikk med et relativt rikt utvalg spill fra mindre aktører, men ikke like mange spill fra de store aktørene. Nå som de har blitt kjøpt av spillbutikkgiganten GameStop kan dette imidlertid være i ferd med å endre seg. Interessant nok dukket Call of Duty: Black Ops opp på tjenesten mellom våre to stikkprøver. For amerikanere ser Impulse imidlertid ut til å tilby en langt bedre deal enn for oss nordmenn; en hel rekke spill, spesielt fra utgivere som EA, var på tjenesten men ikke tilgjengelig her til lands.

Pris

Impulse holder generelt et lavere prisnivå enn de fleste av konkurrentene, inkludert Direct2Drive. Problemet er bare at de fleste av spillene hvor prisene er betydelig lavere på Impulse, ikke kan kjøpes i Norge. Det virker faktisk som Impulse fortsatt kjører dollar på verdensbasis, noe som både forklarer det litt skrale Europa-utvalget og det lave prisnivået. Det amerikanske prisnivået gjør dem imidlertid til en butikk verd å holde øynene åpne for.

Brukervennlighet

Som Steam, bruker Impulse en egen klient som du må installere for å kunne laste ned spillene du har kjøpt. Du kan også kjøre selve spillene fra denne klienten, men det er ikke nødvendig. Naturligvis inkluderes sosiale funksjoner og alt det der, men systemet er langt fra like strømlinjeformet som Steam. Selve nettbutikken fungerer imidlertid glimrende, og det er tydelig at man har «lånt» litt fra Good Old Games under designprosessen. Impulse lar deg for øvrig liste prisene i norske kroner om du ønsker det..

Green Man Gaming

Utvalg

Green Man Gaming er, som navnet utilsiktet indikerer, ferske i faget. Det betyr at de har et rimelig dårlig utvalg, enn så lenge. Faktisk hadde de bare fem av spillene vi tok for oss i testen, og av de spillene de hadde kom majoriteten fra mindre aktører. Når det er sagt er det ting som tyder på at de kanskje var litt uheldige med vårt valg av testtitler. Generelt ser de ut til å ha en god blanding spill, inkludert både stortitler og populære indie-spill.

Pris

Butikken har et lavt gjennomsnitt i målingen vår, men det er i stor grad fordi de ikke har særlig mange av de store titlene vi tok for oss. Det ser ikke ut til at Green Man Gaming utmerker seg i noen spesiell retning; de holder seg generelt i samme klasse Steam. Flere av spillene har imidlertid en innbytteverdi, noe som teoretisk sett gjør dem billigere ettersom du kan «selge» dem tilbake til butikken når du føler deg ferdig med dem.

Brukervennlighet

Green Man Gaming bruker Capsule, en klient som du er avhengig for å laste ned de fleste spillene du har kjøpt på tjenesten. Capsule inkluderer ingen sosiale funksjoner, og er generelt rimelig primitiv i forhold til Steam, men den gjør jobben sin og er ikke like tungdrevet som Steam. Det virker også å være mulig å spille spillene du har lastet ned uten å kjøre Capsule, selv om det legges opp til at du skal kjøre dem gjennom Capsule. Som nevnt tidligere har Green Man Gaming, som eneste nettbutikk testet, muligheten til å selge tilbake spill du ikke er fornøyd med. Men dette gjelder langt fra alle spillene på butikken, og bytteverdien er ikke veldig høy. Likevel: Det er bedre enn ingenting, og et spennende tiltak.

Games for Windows Marketplace

Utvalg

Det virker ikke som utgiverne tar Games for Windows særlig seriøst; Microsofts nettbutikk har et svært lavt antall spill, og inkluderer få nye storspill. Dette er testens store taper hva utvalg angår, og hvis Microsoft planlegger å konkurrere må de gjøre noe dramatisk. Games for Windows er forøvrig eneste måten å få tilgang på den spennende retrotjenesten Game Room på utenfor Xbox 360, men utviklingen av Game Room har dessverre stanset opp.

Pris

Games for Windows har den tvilsomme æren av å huse testens dyreste spill: Hele 549 kroner vil de ha for en digital kopi av rallyspillet DiRT 3. Prisene holder ellers et høyt nivå. Tre av de fire spillene Games for Windows ble representert med i testen var dyrest der, så også her utpeker Games for Windows seg klart i negativ retning.

Brukervennlighet

For å kunne bruke Games for Windows Marketplace må du laste ned en klient. Den er på 30 MB, noe som gjør den til den største klienten vi kom over i testen. På tross av størrelsen er klienten mildt sagt mangelfull; man kan for eksempel ikke gjøre noe så grunnleggende som å søke etter spill på markedet, og grensesnittet er både tregt og ineffektivt. Og ikke bare det: Du får ikke engang lastet ned den nyeste versjonen av et spill når du laster det ned første gangen. Du må forresten ha en Windows Live ID for å i det hele tatt få bruke dette systemet, det holder altså ikke med en ordinær e-post-adresse. Windows Live ID Sign In Assistant installeres automatisk med klienten. Til gjengjeld kan du bruke samme profil på Games for Windows som du bruker på Xbox-en din, og dele «achievements» og slikt over plattformgrensene. Det positive med klienten er at den ikke behøver å brukes til annet enn å laste ned spill med. Når de først er installert kan du starte dem uavhengig av klienten, og uten nett.

Broadpark.no

Utvalg

De norske aktørene har faktisk et utvalg som kan konkurrere med flere av de utenlandske aktørene. Broadpark har ti av testens seksten spill, og inkluderer ellers både nye og gamle utgivelser i alle forskjellige sjangre. Selv om fokuset er på spill som har (eller har hatt) butikkdistribusjon har de også et lite lite knippe uavhengige titler. På dette området er imidlertid de utenlandske aktørene fortsatt mye bedre. Broadparks utvalg inkluderer også en rekke barnespill på norsk, og hvis du er ute etter EA-spill som Dragon Age II ser norske aktører, som Broadpark, ut til å være den eneste muligheten utenom EAs eget Origin.

Pris

Broadpark har et prisnivå som legger seg omtrent på linje med hva man forventer av ordinære spillbutikker i Norge. Dermed er de langt fra testens billigste aktør, men det er interessant å se at på de spillene både Broadpark og Steam har i sitt sortiment, er Broadpark ofte billigere og aldri veldig mye dyrere. Broadparks priser holder seg også generelt nær prisene hos Telenor. En ting som er verd å merke seg er at Broadpark tar ti kroner i «administrasjonsgebyr» når du kjøper et spill, så den reelle prisen er noe dyrere enn den som i utgangspunktet oppgis. Dette er den eneste butikken i testen som gjør noe slikt.

Brukervennlighet

På Broadpark får du enkelt og greit en egen innloggingsside hvor du kan laste ned alle spillene du har kjøpt, så mange ganger du vil. Butikken bruker ingen klient, og spillene du kjøper kan spilles uten nett så lenge de er lastet ned og installert. Nedlastingsprogrammet (som også brukes av Spaceworld) er ikke det mest robuste; det har for eksempel ingen manuell pausefunksjon. Til gjengjeld går installasjonsprosessen helt automatisk som en del av selve nedlastingen, og hvis nettforbindelsen ryker vil nedlastingen fortsette der den slapp når du får logget på igjen. Butikken er i seg selv kjapp og enkel å bruke, og det er lett å finne spillene og nødvendig informasjon om dem.

Telenor

Utvalg

Telenor har et svært godt utvalg. Av alle portalene i denne testen var det kun Steam som hadde flere av våre testspill enn Telenor, og i tillegg har de en mengde «casual»-spill og spill fra uavhengige utviklere og mindre aktører. Sjangermessig har de det aller meste, og det er tydelig at Telenor satser på hele familien og ikke bare gamere. De mangler imidlertid de norske barnespillene man finner hos Broadpark og Spaceworld.

Pris

Statistisk sett kommer Telenor litt dårlig ut i testen, men det er litt fordi de har så mange dyre storspill i utvalget sitt. De er for eksempel eneste norske butikk i testen med Brink og Fallout: New Vegas. Prisene deres holder seg generelt nær prisene hos Steam og fysiske norske butikker, med noen få unntak i begge retninger. Om du vil spare penger gjør du det imidlertid ikke ved å handle dine spill hos Telenor.

Brukervennlighet

På Telenors butikk har du ingen innlogging eller kontosider. Når du kjøper spill får du tilsendt ordrebekreftelse per e-post, som inkluderer eventuelle koder du trenger for å låse dem opp og lenke til installasjonsfilen(e). Så lenge du tar vare på informasjonen e-posten kan du laste spillene ned så mange ganger du vil, men det er ikke til å komme utenom at dette ikke er noen fullgod løsning, spesielt hvis du planlegger å kjøpe flere spill på butikken. Selve nedlastingen foregår via nettleseren, men du kan velge om du vil laste ned hele spillet i en fil eller om du vil laste det ned i deler. Spillene du har kjøpt og installert kan spilles uten tilgang på nett.

Spaceworld

Utvalg

Som de andre norske butikkene kommer Spaceworld godt ut hva utvalg angår. Av testspillene har de faktisk helt identisk utvalg med Broadpark. Utvalget ellers inkluderer en eklektisk blanding av gammelt og nytt, fra små og store aktører, og som Broadpark tilbyr Spaceworld en rekke barnespill på norsk. Indiespill er det dårligere stilt med; Spaceworld er ikke stedet å gå for å kjøpe spil fra uavhengige utviklere.

Pris

Spaceworld kommer godt ut på pris, og tilbyr i gjennomsnitt lavest pris av de norske butikkene vi har testet. Av spillene som også er tilgjengelig på Steam, er Spaceworld stort sett billigere (og har også et lavere gjennomsnitt totalt). Aktører som Direct2Drive og Impulse er fortsatt billigere totalt, men Spaceworld holder absolutt et konkurransedyktig nivå også i internasjonal sammenheng.

Brukervennlighet

Spaceworld bruker samme løsning som Broadpark. Det vil si at du kan laste ned spillene du kjøper så mange ganger du vil via din personlige side, hvor du også får opp informasjon som installasjonskoder og så videre (om nødvendig). Butikken bruker ingen klient, og spillene du kjøper kan spilles uten nett så lenge de er lastet ned og installert. Nedlastingsprogrammet er også er det samme som Broadpark bruker, og har ingen manuell pausefunksjon. Til gjengjeld går installasjonsprosessen helt automatisk som en del av selve nedlastingen, og hvis nettforbindelsen ryker vil nedlastingen fortsette der den slapp når du får logget på igjen. Vi opplevde selve kjøpsprosessen via Spaceworlds nettsted som noe rotete.

Lønner det seg å kjøpe spillet på DVD?

I tillegg til å se på digital distribusjon tok vi en titt på nettbutikkene til Gamezone og Elkjøp, samt den populære, utenlandske nettbutikken Play.com, for å se hvordan prisnivået deres lå i forhold til de digitale kanalene. Play.com var den klart billigste aktøren i hele testen. Deres snitt var lavest i begge stikkprøvene, og lå over 100 kroner under Steams gjennomsnittspriser. Play.com inkluderer frakt i sine priser, men spill som koster 200 kroner eller mer kan lett ende opp med moms og avgifter i tolla, og dermed få en mye høyere pris i praksis.

Av de to norske aktørene var Gamezone billigst, med et snitt langt under det vi finner både på Steam og de norske digitalaktørene. Direct2Drive var den eneste av portalene med stort utvalg som kunne konkurrere med Gamezone, men også de måtte se seg slått. GameZone opererer imidlertid med relativt høye fraktkostnader som kommer i tillegg til prisen. Frakt er i utgangspunktet 29 kroner, men økes om pakken veier mer. Frakt for den svært tunge standardutgaven av The Witcher 2 kostet for eksempel 73 kroner. Selv med frakt er Gamezone jevnt over en konkurransedyktig aktør sammenlignet med de digitale portalene.

* Butikker som kun selger fysiske kopier.
* Butikker som kun selger fysiske kopier.

Gamezone var dessuten den eneste av alle aktørene i testen som hadde absolutt alle spillene til salgs, i alle fall i en av stikkprøvene. I den andre var et av spillene utsolgt.

Elkjøp er jevnt over litt billigere enn Steam og de norske digitale aktørene, men deres utvalg inkluderte ikke flere av de billigere nisjetitlene som var med å trekke ned snittet hos andre aktører. Sammenligner man spill for spill er Elkjøp definitivt konkurransedyktige. Igjen kommer frakt i tillegg, med mindre du har anledning til å hente spillet du kjøper i en lokal butikk. Flere storspill er også til salgs for forhåndsbestilling med gratis frakt. Fraktprisene deres er generelt lave, i alle fall om du velger standard brevpost.

Vår kjappe sammenligning viser at tradisjonelle butikker fortsatt er konkurransedyktige på pris, på tross av at de leverer et fysisk produkt som ofte inkluderer en instruksjonsbok, DVD-plate og andre ting i boksen. Utvalget var jevnt over godt, og definitivt konkurransedyktig (Gamezone var som nevnt eneste aktør i testen som hadde alle spillene i en av stikkprøvene). De fysiske kopiene lanseres imidlertid i et begrenset antall, så i lengden har naturlig nok de digitale aktørene et fortrinn. Leveringstid er selvsagt også et moment man må ta med, og hvis man kjøper fra utlandet er det viktig å holde seg under den magiske 200-kronersgrensa, for hvis ikke blir prisene raskt mye, mye høyere enn forventet.

Konklusjon

Aktørene som selger spill via digital distribusjon er mange og forskjellige. På den ene siden har vi Steam, med sin omfattende klient som på den ene siden kan oppfattes som en irriterende form for kopibeskyttelse og på den andre siden kan sees på som et altomfattende miljø for PC-spilling, med de sosiale funksjonene konsolleierne tar for gitt. På den andre siden har vi Telenor, for eksempel, som kun sender deg en link til spillet du har kjøpt per e-post.

De fleste spillere har sin favoritt, men om det er noe testen viser så er det at ingen av aktørene er perfekte. Selv om du liker Steam kan du tjene mye på å shoppe rundt etter billigere spill andre steder. Og mens Direct2Drive ofte er stedet å gå for å spare litt penger har de uforklarlige hull i spillkatalogen sin. Hvorfor kan svenskene kjøpe EA-spill fra dem og ikke vi?

Testen viser generelt også at prisnivået på digital distribusjon fortsatt holder seg omtrent likt med prisnivået i ordinære butikker, på tross av at butikkene selger fysiske produkter som involverer langt flere utgifter både for dem og utgiverne. En gang i tiden ble vi fortalt at ved å kutte ut det fordyrende mellomleddet butikkdistribusjon faktisk er, ville spill bli billigere. Det har ikke skjedd. Selv med fraktprisen inkludert er det faktisk stort sett billigere å kjøpe spill via postordre enn via Steam, mens andre digitale aktører, som Direct2Drive, klarer seg bedre i konkurransen med de fysiske butikkene.

Slik har vi beregnet prisene

For hvert spill i testen har vi kalkulert en snittpris basert på prisene til alle nettbutikkene som fører dette spillet.

For hver enkelt nettbutikk har vi deretter summert prisen på de spillene de har i sitt sortiment til en totalpris. Ved å sammenligne denne med summen av snittprisene for de samme spillene, har vi fått et positivt eller negativt avvik. Desto mer negativt avvik, desto billigere er butikken.

Våre to prismålingene ble gjort i august, med 13 dagers mellomrom.

Kommentarer (101)

Forsiden akkurat nå

Til toppen