NHL 2003

Electronic Arts har på mange måter satt standarden for sportsspill de siste 7-8 åra, med sine utgivelser av alt fra fotball og ishockey, til baseball og golf. En av de mest populære seriene med spill er NHL-serien. Her får du som spiller styre lag fra "National Hockey League" (NHL) gjennom enkle kamper eller hele serier. Spillet kommer ut i ny versjon hvert år, som oftest med noe oppdatert grafikk og lyd. Den viktigste oppdateringen er dog statistikker og spillerlister fra NHL-ligaen. Noe av grunnen til at NHL-spillene har slått så godt an er nemlig fordi EA er veldig flinke til å holde spillene oppdatert mot den virkelige NHL-ligaen. Dermed kan folk få spille med sitt favoritt lag og sine favoritt spillere. Viktig har det også vært at EA har funnet en god kombinasjon mellom realisme og arkadestil i spillene sine. Som spiller kan du velge om du vil spille spillet nærmest som en simulasjon, med strenge regler fra virkelighetens hockey, eller du kan spille kamper med litt løsere snipp, og mye mer action og moro.

Mer av det samme
Det blir alltid gjort en del oppgraderinger og forbedringer når det lages en ny versjon, og slik er det også denne gangen. Grafikken har blitt pusset opp, det har blitt lagt til en del nye animasjoner og lyden har blitt forbedret. Men de største forbedringene er nok at det har blitt lagt til noe som kalles "breakaway" og "game breaker". Breakaway er når du kommer alene mot motstandernes keeper med pucken, ting går i sakte film og du har bedre tid til å sikte og skyte mot mål. I motsetning til breakaway, som kun kommer når du er alene med keeper, er "game breaker" noe du selv styrer. Ved å "deke" (finte) med pucken i det du er i et angrep fyller du sakte, men sikkert opp en måler nederst i venstre hjørne på skjermen. Når du har fylt opp denne måleren kan du trykke på den svarte knappen på Xbox-kontrolleren for å få alt til å gå i sakte film.

Det minner mye om "breakaway" bortsett fra at du ser ting gjennom en annen kameravinkel, og at du kan velge selv når du vil bruke den. Med denne versjonen av spillet kan det virke som om gameplayet har blitt saktet noe ned, og ting glir ikke så kjapt og lett som det gjorde tidligere. Jeg kan ikke helt sette fingeren på det, men det er noe som ikke stemmer når man går i angrep, da ting virker tunge og litt trege. En måte å ordne opp i dette på er å sette opp farten på begge lagene noen prosenter. Da blir spillet plutselig mye mer spennende, og ikke på langt nær så tungt. Ellers så er spillet mer eller mindre det samme det har vært de siste årene. Det er ikke så veldig mye nytt som kan komme til egentlig, det er jo fortsatt bare hockey det går i. Derfor blir det som oftest bare små forandringer i selve gameplayet fra år til år, slik det også er denne gangen.

Når du starter spillet blir du møtt av et menysystem som er veldig likt det EA bruker i de andre sportsspillene sine, og du har valget mellom å starte en kamp der og da, raskt og enkelt. Du velger lag og er i gang med spillet mer eller mindre med en gang, eller du kan velge å starte en sesong, et sluttspill eller kanskje internasjonale kamper. Du kan i sesong-modus velge om du vil spille kampene eller om du vil simulere dem. Du kan også benytte deg av en ganske omfattende managerfunksjon, hvis du interesserer deg for det. Videre har EA også i dette spillet valgt å legge inn en samlekort-funksjon. I det du vinner kamper, klarer spesifikke mål eller vinner hele serier, får du tilgang på såkalte "NHL Cards". Disse kortene er i bunn og grunn samlekort omtrent av den typen du kan få kjøpt pakkevis i butikken, eller på kiosken. Her har de likevel flere funksjoner enn bare å bli samlet på, de gir nemlig visse fordeler i sesong-modus. Noen kort kan gjøre en spiller raskere eller mer treffsikker når han skyter, andre kort kan øke ferdighetene til et helt lag, mens andre kan påvirke motstanderlaget i negativ retning. I det hele tatt gir disse kortene noe mer dybde i spillet, og det er vel kanskje derfor EA velger å bruke dem i flere og flere av spillene sine.

Lite nytt på grafikkfronten
Som sagt er grafikken noe av det som blir oppdatert hvert år. Modeller blir mer detaljerte og får bedre animasjoner, arenaene blir penere og publikum blir mer realistiske. Det er for det meste småting det går i når grafikken oppdateres, og det har seg jo slik at spillet lenge har hatt veldig god grafikk. Spillerne er godt detaljert og modellert, isen ser blank og fin ut, faktisk nesten for blank etter hvert som kampen foreløper. Du kan velge å se spillet fra flere forskjellig kameravinkler, alt fra standardvinkelen som er veldig zoomet inn på spillerne, til kamera plassert omtrent i taket på hallen. EA har valgt å sette opp en ekstremt zoomet kameravinkel som standard, dette fører til at du ser veldig lite av banen rundt deg, du ser spilleren du styrer og litt av området rundt han. Det du ikke klarer å se, er hvor de andre spillerne på laget ditt er, og ikke minst hvor motstanderne kommer fra!

Faktisk er spillet helt ubrukelig før du bytter til en mer normal kameravinkel. Ved å velge "klassisk"-vinkel ser du mye mer av banen, og spillet blir mye lettere å ha med å gjøre. Hvorfor det har blitt valgt en så dødfødt kameravinkel som standard er mer enn jeg kan forstå, og det kan nesten virke som om noen har sovet på jobb. Som i de fleste andre hockeyspill og de fleste faktiske hockeykamper, har du også her muligheten til å ende opp i en slåsskamp. Når det skjer vises dette rett fra siden for de to spillerne som er involvert. Hvis noen av dere husker hockeyspillet "Faceoff" på PC for mange år siden, vet dere hva jeg mener, for det er nemlig gjort like lite imponerende her som det ble gjort på tidlig 90-tallet. En liten stilig greie som har blitt lagt inn i spillet, er muligheten til å knuse glasset over vantet med pucken. Hvis du smeller til et virkelig hardt skudd og treffe glasset, kan det faktisk knuse.

Underholdende kommentarer
Det er ikke så mye som kan gjøres nytt med lydene i spill av denne typen, og et slagskudd høres ut som et slagskudd, mens en spiller som skøyter bortover høres ut som en spiller som skøyter bortover. I det hele tatt er lydene fra selve spillet som forventet, solide og realistiske. Derfor blir det desto viktigere med gode kommentarer og fet musikk. Musikken er da også det, det går mye i rock i dette spillet, og det passer i alle fall meg bra. Spillets store styrke på lydsiden er kommentarene, de er faktisk det beste i hele spillet. Det sier kanskje mer om spillet enn om kommentarene, men faktum er at de er morsomme og gode.

EA har leid inn to TV-kommentatorer fra Canada til å ta seg av den biten. Den ene prøver å holde oss oppdatert om spillet, statistikker og spillerne, mens den andre mer eller mindre bare sitter og prater tøv. Det blir en herlig blanding av faktaopplysninger og moro av typen: "Spiller nummer 23 var farlig nære å score et mål der, hadde han bare ikke blitt taklet av spiller 12 fra det andre laget", hvorpå den andre svarer noe som: "Hvem bryr seg, jeg er i gang! 30 kopper kaffe, woohoo!" Det høres kanskje ikke så altfor imponerende ut her, men når du først spiller spillet og hører dem holde på kan du ikke la være å le. Det klarer i alle fall ikke jeg. Som i de fleste andre spill av denne typen er multiplayer en viktig del av det hele. Det er kanskje morsomt å spille mot maskinen en god stund, men når du har spilt gjennom en haug med kamper og noen sesonger med NHL, er det på tide å utfordre kompisene dine. Faktisk er det i multiplayer spillet fungerer best. Ikke fordi det er så mye bedre å spille her, men fordi det er morsomt å slå kompiser. Multiplayer foregår på samme måte som vanlige kamper; det er to lag mot hverandre, du kan velge å la begge være på samme lag (neppe) og kjempe mot AI, eller du kan prøve å gruse motstanderne dine. Jeg velger helt klart den siste varianten, det er svært så tilfredsstillende å banke løs på noen venner over en bayer eller to.

Konklusjon
Etter mang en time med NHL 2003 kan jeg ikke si at jeg er veldig imponert. Så klart, NHL-spillene fra EA er blant de beste som er laget, men i denne versjonen har spillet blitt heller dårligere enn bedre. Jeg har hatt det mye mer moro med de game NHL-spillene enn jeg har med dette. Spillet går tregt, har en helt elendig kameravinkel som standard og har blitt tyngre å spille enn i tidligere versjoner. Heldigvis har det blitt lagt til noen nye ting som gir spillet en viss nyhetsverdi, i form av "game breaker"- og "breakaway"-modusene. En ting som skuffer er slåssingen i spillet. Jeg vet at dette er et hockeyspill og ikke et slåssespill, men i et hockeyspill skal det være litt slåssing. Måten dette har blitt løst på er ikke et spill av år 2002 verdig. Grafikken er glimrende, den er en del oppdatert fra forrige versjon og framstår som meget solid. Detaljene og animasjonene på spillerne, isen, publikum, banen, er alle meget bra gjort. Det samme gjelder lyden, bunnsolid, alle lydene i det du spiller er som forventet og de høres veldig realistiske ut. På toppen av dette kommer veldig gode kommentarer. Det er bare så synd at grafikk og lyd ikke er nok til å gjøre et spill bra, for NHL 2003 er ikke så bra som det kunne vært. Det er lite nyskapende, og til tross for at det er et bra spill i grunnen, er det faktisk kjedligere å spille enn tidligere versjoner.

Forsiden akkurat nå

Til toppen