Test

ASUS ROG STRIX G713QR

Byr på RTX 3070 og heftig Ryzen-prosessor

Dette bør bli en kraftpakke.

TESTING: Vi har hatt Asus G17-maskinen inne til test noen uker, og det er litt blandede følelser knyttet til den.
Stefan N. Halck/Gamer.no
1: Test og konklusjon
2: Benchmarking

Bærbare datamaskiner handler om å finne den rette kombinasjonen av ytelse og brukervennlighet. En trenger kraftig nok maskinvare til å kjøre de nyeste spillene, samtidig som at den bør være lett nok til at en kan ta den med der det måtte passe.

I denne testen skal vi se nærmere på hvordan ASUS lykkes med denne kombinasjonen med nye ROG STRIX G17 (modell G713QR-HG022T). Maskinen skal etter planen koste 24999 kroner.

Det fins mange ulike konfigurasjoner av G17-maskinene, men vår er utstyrt med en AMD Ryzen 9 5900HX-prosessor, et Nvidia RTX 3070 MaxQ-skjermkort, 16 GB med RAM klokket til 3200 MHz og en 1 TB M2-SSD. Dette gjør at vi har store forventninger til ytelsen til denne maskinen.

Testeksemplaret kommer med en Full-HD skjerm på 17 tommer med en oppdateringsfrekvens på 300 hertz, så her må ASUS levere på ytelsen for å leve opp til skjermpanelet.

Maskinen finnes også i et alternativ med 1440p-skjerm og 165 Hz oppdateringsfrekvens.

I motsetning til forrige spillbærbare fra Asus vi testet, Asus ROG Zephyrus Duo, framstår dagens testobjekt som en mer standard spillbærbar. Så la oss først ta maskinen nærmere i øyesyn.

Design

Maskinen leveres i en nokså stor eske. Når man åpner denne har Asus forsøkt å gi oss «det lille ekstra»: Når du vipper lokket på esken bakover, løftes maskinen opp mot deg. Det er for så vidt en praktisk løsning, da det er enklere å få maskinen ut av esken. Dette fungerte bedre på Zephyrus Duo, men det må sies at G713Q er en rimeligere maskin. Og den ser derfor også billigere ut.

VALGFRIHET: Det skal også være mulig å lade maskinen via USB-C-porten på baksiden av maskinen (fra powerbanks eller en mindre og lettere USB-C-lader).
Stefan N. Halck/Gamer.no

G713Q er tung og svær. Med sine 2,7 kilo kjenner du det i skuldrene når du bærer den med deg, og det er skjermen på 17 tommer som er synderen. Samtidig virker ikke maskinen noe særlig klumpete, noe ASUS fortjener skryt for. Maskinen har fine linjer og avrundede hjørner, og det får maskinen til å virke lettere og mindre.

Utseendet gir jevnt over et positivt inntrykk. De grå og svarte fargene gir en stilig finish, som blir komplementert av RGB-lysene rundt på kabinettet. Det er også mulig å få kabinettet i svart og rødt.

De fleste portene er plassert på baksiden sammen med kjølesystemet. Det er godt synlig, men fremstår mer ryddig.

På undersiden finner vi noen meget solide gummiføtter som gir både grep og mulighet for å løfte maskinen opp. Byggekvaliteten virker jevnt over solid. Skjermen kunne med fordel vært noe stivere, men blir hjulpet av robuste hengsler.

Tastatur

G713Q byr på et chicklet-tastatur med RGB-lys i hver individuelle tast. Chicklet-tastatur er en videreutvikling av membrantastatur, som gir en mer taktil tilbakemelding.

SPILLBAR? Et godt tastatur, men som vanlig er nok pekeplaten mer til andre oppgaver enn spilling.
Stefan N. Halck/Gamer.no

De numeriske tastene er plassert til høyre for hovedtastene, som gjør dette til en slags hybridløsning.

Det eneste minuset er at det tar litt tid å bli vant med Enter-tasten. Denne sitter tett med en annen tast, og en kan trykke feil i starten. Ellers gjør tastaturet det bra til både kontorformål og spilling.

Pekeplate

Ifølge Asus har de oppgradert pekeplaten fra tidligere modeller i STRIX-serien. Denne er blitt en del større. Den oppleves stort sett som fin i bruk, men vi sliter litt med responsen fra tid til annen. Vi må litt for mange ganger trykke en gang ekstra for å få i gang musepekeren eller få registrert et klikk. Dette kan være vi har fått et «mandagseksemplar», men vi håper uansett Asus følger opp dette.

Plasseringen av pekeplaten er ellers logisk. Den er sentrert under mellomromstasten, noe som er rett med tanke på vanlig bruk av tastaturet.

Det er likevel en ting å påpeke. Vi snakker her om bruk som ikke omhandler spill, eller mer nøyaktig spill der du trenger å bruke mus aktivt. Da vil det i likhet med andre såkalte spillbærbare være påkrevet i våre øyne med ekstern (gaming-)mus.

Tilkoblinger

ASUS har valgt å utstyre maskinen med en rekke tilkoblinger, som til sammen burde tilfredsstille de fleste.

TILKOBLET: Maskinen har greit med tilkoblinger, og har også en USB-C med mulighet for å lade maskinen fra ladebank.
Stefan N. Halck/Gamer.no

På maskinens bakside befinner de fleste portene seg: Port for strømkabel, Ethernet, HDMI (2.0b-versjonen), en USB-C (3.2 Gen 2) og en USB-A (3.2 Gen 1). Merk at USB-C-porten som tidligere nevnt støtter lading av maskinen via powerbank. Det er også mulig å kjøpe en USB-C-lader som er mindre og lettere enn den medfølgende laderen.

På venstresiden av maskinen er det plassert to USB-A (3.2 Gen 1), samt en kombinert 3.5 mm minijack. Her vil det alltid være en mulighet for at dere som bruker ekstern mus på venstre side av maskinen kan oppleve at ledninger fra USB-portene her kommer i veien. Dette er likevel den vanligste plasseringen av ekstra USB-porter, så her gjør ikke Asus noe direkte feil.

VENSTREHENDT? Ikke det enkleste for dem som er venstrehendte, men ellers passende plassering av nødvendige porter.
Stefan N. Halck/Gamer.no

For øvrig er det store «griller» for luftstrøm inn og ut av maskinen. Disse befinner seg på baksiden, samt på venstre og høyre side. Dette skal da sørge for god lufting til alt av varmeproduserende komponenter i maskinens indre.

I tillegg har maskinen siste generasjon trådløst nett (Wi-Fi 6), samt Bluetooth 5.1.

Høyttalere

Høyttalerne på maskinen er mer enn habile. Det er klart det ikke blir noen stor opplevelse av bass, men dynamikken er nokså god. Det er klar og fin lyd, også helt opp til maks lydnivå. Viftestøy kan dog være en utfordring også her, så for mange vil et godt headset være et naturlig valg. Asus lokker her med Dolby Atmos-funksjonalitet, men vi kan ikke si oss direkte imponert av denne.

Kamera og mikrofon

Maskinen har ikke innebygget kamera. Dette er et definitivt minus om man tenker å skulle bruke denne til andre oppgaver som for eksempel videokonferanser. ASUS har gjort lignende valg på sine gamingmaskiner tidligere. Det er i alle fall viktig å være klar over dette om man vurderer å kjøpe maskinen.

Maskinens innebygde mikrofoner sitter plassert rett under hovedskjermen. I utgangspunktet er dette en god plassering. Igjen kan det være et minus med de innebyggede mikrofonene at viftestøy kan slå inn. Det ser dog ut til å fungere nokså bra på denne maskinen, da mikrofonene stort sett gir klar lyd til de vi snakker med.

Skjerm

Som nevnt er testmaskinen utstyrt med en HD-skjerm (1080p) i formatet 16:9. Dette IPS-panelet gir sammen med skjermens 300 Hz oppdateringsfrekvens en god opplevelse under bruk. Kombinert med en oppgitt responstid på 3 ms, skulle dette love bra også i spill.

IKKE FOR ALLE: Vi synes den raske skjermen generelt er meget god, men den kan passe bedre for noen enn for andre.
Stefan N. Halck/Gamer.no

Skjermen i seg selv imponerer oss. Det er et velfungerende panel, med nøyaktige farger. Og den oppleves ikke på noe som helst tidspunkt som noe annet enn rask. Et solid valg for de av oss som spiller Overwatch, CS, League of Legends eller lignende i 1080p.

For andre kan den alternative modellen av samme maskin med 1440p-skjerm være et bedre valg. Da vil man få lavere oppdateringsfrekvens (165 Hz mot testmaskinens 300 Hz), men til gjengjeld kunne oppleve bedre flyt i spill som krever mer av skjermkortet.

Ytelse

Testmaskinen er utstyrt med en åttekjernet AMD Ryzen 9 5900HX-prosessor. Denne klokker opp til 4,6 GHz, og er en av de kraftigste prosessorene for bærbare på markedet.

Med på laget er et Nvidia RTX 3070 MaxQ-skjermkort. Dette er en mer strømgjerrig og mindre versjon av mellomklassekortet til Nvidia. Skjermkortet leverer 8 GB med videominne, som er mer enn nok for skjermoppløsningen.

Som andre bærbare har ROG STRIX G17 innebygde forhåndsinnstillinger for ytelse. Så du kan la Windows styre dette, eller kjøre i Silent-modus når du ønsker å nyte en god film eller jobber med noe annet som ikke krever særlig kjøling. Eller skru opp til Performance eller Turbo når du drar i gang tyngre applikasjoner eller spill.

Disse nivåene vil også maskinen selv justere etter behov, så man behøver ikke være redd for at den skal «brenne opp» fordi man har satt den på Silent og fyrt i gang et heftig spill.

Du kan lese mer om ytelsen i ulike spill og syntetiske tester på side to.

Vi kan likevel si noen ting om maskinens generelle ytelse. Vi sammenligner også resultater med MSI GS66 Stealth og forrige Asus-maskin vi testet. Merk at når det gjelder bærbare er det vanskeligere å sammenligne direkte, men vi får en viss pekepinn om hva en ny generasjon av prosessor, hovedkort og ikke minst skjermkort gir oss.

OVERBLIKK: Slik ser Asus-maskinen ut liggende på bordet.
Stefan N. Halck/Gamer.no

På det jevne yter ROG STRIX G17 godt i de spillene vi har testet den i, gitt at dette er en bærbar maskin.

Maskinen kan også være gode nyheter for deg som holder på med redigering av film eller andre oppgaver der prosessorytelse spiller inn.

I syntetiske tester legger maskinen seg eksempelvis på over 10000 poeng i 3DMark (Time Spy, 1440p), og oppunder 5000 poeng på Time Spy Extreme (4K). I CPU-Z og Cinebench får vi også en del bedre resultater sammenlignet med forrige generasjon bærbare vi testet (som hadde Intel-prosessorer).

I spill får vi eksempelvis presset 131 FPS (gjennomsnitt) ut av maskinen på høyeste innstillinger i Shadow of the Tomb Raider (her fikk vi 98 FPS ved test av Asus ROG Zephyrus Duo). Når det gjelder noen andre titler er bildet mer sammensatt. Her yter eksempelvis testmaskinen dårligere enn forrige generasjon med Intel-prosessorer.

Vi ser i en rekke av våre testspill at CPU-en i maskinen blir en flaskehals (se neste side for sammenligning av tallene). Der vi ved høyere innstillinger får bedre resultater enn maskinene fra forrige generasjon, møtes maskinene omtrent på samme ytelse på «medium»-innstillinger. Og blir dårligere ved lavere innstillinger.

Nå skal det sies at det ikke er noen grunn til å spille de spillene vi har testet på lavere oppløsning så lenge FPS-en ligger høyt nok (og det gjør den). Vi ser likevel at maskinens oppløsning gjør at prosessoren belastes mer, mens skjermkortet ikke får gått for fullt. Vi så også dette på antall millisekunder forsinkelse når prosessoren sender data til skjermkortet.

En annen ting vi må nevne med maskinen er at den, i likhet med de fleste bærbare, er lite oppgraderingsvennlig. I vårt testeksemplar har ASUS dyttet inn 16 GB RAM (2 x 8 GB), så det er mulig å bytte ut de to medfølgende brikken til 2 x 16 GB. Det vil si at det er muligheter for å få opp ytelsen noe i applikasjoner/spill som krever mye minne. Ut over dette må man bare ta det man får ved kjøp.

Støynivå

For å undersøke støynivået satte vi maskinen i ulike modus (Silent, Performance og Turbo) og målte støyen under full last ved kjøring av 3DMark. Til dette brukte vi en appen SPLnFFT. Denne gir noe unøyaktige resultater, men gir oss likevel en god nok pekepinn.

Innstilling (forhåndsdefinert)dB (maks. målt)
Turbo53
Performance49
Silent42

I det store og det hele så virker det som om Asus her har fått gjort en god jobb med både kjøling og det medfølgende støybildet. Det virker som om de har truffet et greit balansepunkt på dette.

I tillegg har Nvidias Ampere-plattform noe å by på. Deres Whisper Mode gjør nemlig at maskinen tilpasser ytelsen. Der du ikke trenger så mange FPS for å få god flyt «holdes» det litt igjen, slik at det ikke utvikles så mye varme. Og ergo mindre viftestøy.

Eksempelvis la maskinen seg på pene 36–37 dB på det jevne i 3DMark med «Silent»-mode aktivert. Det var merkbart på ytelsen, som gikk ned ca. 35% fra «Performance»-innstillingene. Det viser likevel at en PC som dette ikke må være ensbetydende med støy.

Batteri

Testmaskinen har et batteri på 90 Wh. Dette er et velvoksent batteri, men så er også maskinen strømhungrig. Vi målte batterilevetiden på tomgang, ved film og under last i spill.

Ved bruk av testverktøyet Batterymon oppnådde vi følgende batteritider:

  • 5 timer og 17 minutter på tomgang
  • 3 timer og 57 minutter ved streaming av film (HD, fullskjerm)
  • 1 time og 8 minutter ved spilling (The Witcher 3)

Resultatene understreker det inntrykket vi ofte får av bærbare spillmaskiner. De kan til nøds benyttes til å spille på med batteri, men krever at du har med deg strømforsyning for å kunne spille mer enn en kort stund.

Det å spille på batteri vil også ha en betydelig effekt på bildefrekvensen, ved at maskinen går i «sparemodus» og skrur ned alle innstillinger (CPU, GPU, mv.). Dersom man tvinger maskinen til å stå i eksempelvis «Performance»-modus, kan vi forvente enda kortere batteritid.

Konklusjon

Asus har i det store og det hele gjort et bra forsøk med denne ROG Strix-modellen. Den byr på en stor og god skjerm, et kjapt tastatur og en fin balanse mellom størrelse, vekt og design.

Maskinen har også maskinvare til å bygge opp under sitt flotte ytre. Med siste generasjon AMD Ryzen-CPU kombinert med et Nvidia 3070-kort skulle det love godt. I mange sammenhenger yter også maskinen en del bedre enn forrige generasjon spillbærbare vi testet, men det skulle jo bare mangle.

G17 har tilstrekkelig med tilkoblingsmuligheter, selv om pekeplaten nok må erstattes av en ekstern mus ved spilling (dette er nesten standard på spillmaskiner som denne).

Når det gjelder høyttalere, mikrofon, varme og støy gjær G17 det bedre enn den forrige Asus-maskinen vi testet. Spesielt på støy synes vi denne yter vesentlig bedre enn Asus Zephyrus Duo.

TESTING: Vi har hatt Asus G17-maskinen inne til test noen uker, og det er litt blandede følelser knyttet til den.
Stefan N. Halck/Gamer.no

Vi mener likevel at Asus har gjort et litt dårlig valg med tanke på balansen mellom maskinvare og oppløsningen på skjermen. Den flotte HD-skjermen, kombinert med Ryzen 5900HX-prosessoren blir ikke alltid en så bra match. I en del spill vil nok denne gjøre suksess, slik som i Shadow of the Tomb Raider. I en del andre spill opplevde vi dessverre at prosessoren ble en flaskehals. Her henger tydeligvis prosessoren etter, og får ikke levert data til skjermkortet raskt nok.

Så vær litt bevisst hva du tenker å spille når du vurderer å kjøpe denne maskinen. Dersom du primært ønsker så god som mulig flyt i CS eller lignende, vil denne maskinen gi deg det. Med en rask og flott skjerm, godt skjermkort og en rask prosessor vil det gi solid ytelse i slike spilltitler. For de av dere som ønsker seg en maskin som kan «ta unna» nåværende og nyere spilltitler er det greit å være oppmerksom på at prosessoren kan bli en flaskehals.

NB! I skrivende stund er ikke maskinen tilgjengelig i det norske markedet. Vi har spurt om når vi kan forvente at den blir tilgjengelig. Nvidia, som har lånt maskinen til oss på vegne av ASUS svarer at de dessverre ikke kan si noe nærmere om når den blir å kjøpe her i Norge. Prisen på maskinen er satt til kr. 24999,-.

7
/10
Asus ROG Strix G713QR-HG022T
Asus treffer godt, men passer ikke for alle
Meget god skjerm å bruke
God ytelse i både syntetiske tester og en del spill
Godt tastatur til spill og annet
Støyer mindre enn forventet
Prosessoren blir flaskehals i en del spill
Pekeplaten tidvis lite responsiv
Mangler kamera
Noe skuffende batterilevetid uten strømforsyningen tilkoblet
1: Test og konklusjon
2: Benchmarking

Siste fra forsiden