FEATURE: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Denne måneden har vi et storslagent rollespill, superheltbedrifter og hesblesende stuntkjøring.

Etter en liten romjulspause er vi tilbake med nye mobilspillanbefalinger. Ettersom det har kommet ut en god slump med godbiter siden sist artikkel, har jeg valgt å strekke månedsbegrepet litt lengre enn vanlig.

Denne gangen byr vi på en oppusset rollespillbauta, frenetisk samarbeidspilling som dreper stemmebåndet, klassiske teksteventyr i ny innpakning, spinnvill stuntmankjøring, og vi får også prøve oss som mellomleder i en superheltbedrift.

Baldur's Gate: Enhanced Edition.
Baldur's Gate: Enhanced Edition.

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Sjanger: Rollespill
Pris: 70 kr
Type: iPad
Utvikler: Overhaul Games
Kan kjøpes her

Beamdogs nylansering av BioWares rollespillmilepæl er mest interessant på grunn av iPad-utgaven. Spillet har eksistert på PC i årevis, men det er først nå vi kan få ta del i rollespilleventyret på nettbrett. Baldur’s Gate og spillmotoren Infinity Engine er på mange måter velegnet til berøringsflaten, men noen hindre må selvfølgelig beseires før Sverdkysten kan utforskes uten mus og tastatur.

I stor grad har man da også lykkes med å overføre spillet fra PC til iPad. Det opprinnelige eventyret føles intakt, med alle figurene, oppdragene og gjenstandene fansen har lært seg å like de siste femten årene. I tillegg har utvikler Overhaul Games presset inn en menge nytt stoff i spillet, samt arenamodusen The Black Pits, selv om den kun føles som krydder i forhold til den lange kampanjedelen.

Baldu'rs Gate: Enhanced Edition-trailer. Utvid

Noen svin på skogen er det også å spore. Spillets berøringsregistrering er skral, og kan være et irritasjonsmoment som dreper mye av spillgleden. Det å bevege seg i kartene er en strabasiøs affære, både på grunn av trykkfølsomhet og figurenes kunstige intelligens. Skjer det mye på skjermen samtidig kan spillet også finne på å senke farten til kravlemodus. Det er heller ikke til å komme unna at Baldur’s Gate fra et designperspektiv på mange måter føles utdatert i dagens spillverden.

Som et finpusset historisk dokument fungerer Baldur’s Gate: Enhanced Edition godt; et blaff fra en svunnen rollespilltid, der tålmodighet var et krav og intrikatem utilgjengelige systemer var å foretrekke. Til tross for noen graverende tekniske snubletråder greier spillet likevel å engasjere, men problemene er hakket for store til å ignoreres helt.

Hundreds.
Hundreds.

Hundreds

Sjanger: Gåtespill
Pris: 35 kr
Type: Universal
Utvikler: Semi Secret Software
Kan kjøpes her

Tell til hundre – så lett kan en idé fødes. Det er fascinerende å se hvordan Canabalt-skaper Adam Saltsman og Gasketball-utvikleren Greg Wohlwend har greid å iterere så godt på en grunnleggende idé: Trykk på et punkt på berøringsskjermen og se den vokse i takt med tallet hundre.

Hundreds.
Hundreds.

Selvfølgelig gjøres det mer komplisert enn dette: Om sirkelen treffer et annet objekt i spillområdet når den vokser seg større, må man begynne tallvoksingen på nytt. Samtidig introduseres det opp nye utfordringer og elementer etter hvert som man kommer oppover i nivåene.

Det er nettopp dette som gjør at Hundreds fungerer så godt det gjør. Ved å ta et grunnleggende enkelt konsept og bygge gradvis på det har gjengen i Semi Secret Software laget et spill som holder seg ferskt gjennom de par-tre timene det tar å komme seg gjennom brettene.

Det hjelper også at den minimalistiske stilen med røde, grå og hvite farger er både funksjonell og passende. At lydsporets drone også tåler hodetelefonhøring er en fin bonus.

Spaceteam.
Spaceteam.

Spaceteam

Sjanger: Samarbeidspill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Henry Smith
Kan lastes ned her

Vi har en drøss med asynkrone flerspilleropplevelser, men App Store har manko på mer umiddelbare, nevrotiske opplevelser som får blodet til å suse. Heldigvis er Spaceteam hesblesende nok til å fylle det gigantiske tomrommet alene – såfremt du får samlet en gjeng med iOS-enheter i samme rom.

I Spaceteam skal opp til fire spillere samarbeide om å sørge for at et romskip holder seg intakt. Hver spillers skjerm er stappet av brytere, hjul og tallnivå, men skjermene er ikke like. Spillet forteller hver spillet hva som må gjøres for å holde skipet vedlike, men som oftest må man delegere arbeidet til andre spillere.

Spaceteam-trailer. Utvid

Dette fører til at man frenetisk roper kompisen opp i trynet for å få kommunisert hva som må gjøres for å rekke tidsfristen. Sanker du totalt fire spillere, begynner vi å snakke skikkelig støykrise.

Vil du ha et virkelig hardkjør kan du også handle inn den harde modusen for en liten sum. Velger man å gå for gratisspilling er det dog ikke det noe problem , og man kommer til å miste stemmen av all ropingen lenge før man går lei.

Lost Treasures of Infocom.
Lost Treasures of Infocom.

Lost Treasures of Infocom

Sjanger: Teksteventyr
Pris: Gratis (kan låse opp ekstra spill med penger)
Type: Universal
Utvikler: Activision
Kan lastes ned her

Med mindre du har 40 år på baken er det ikke sikkert du har brukt mange timer på teksteventyr i spillkarriæren. I tiden før King’s Quest, Lesuire Suit Larry og The Secret of Monkey Island måtte man nemlig forholde seg til tekst uten bilder når man skulle ut på lengre eventyr i spillverdenen.

Med Lost Treasures of Infocom graver Activision dypt i spillkatalogen de har kjøpt seg opp, og drar frem en menge gamle tekstbaserte klassikere. Faktisk åpner appen for å oppleve hele 27 tekstspill – klassikeren og trendsetteren Zork er gratis, mens resten kan kjøpes i pakker. Punger man ut 70 kroner får man alt på en gang.

Lost Treasures of Infocom.
Lost Treasures of Infocom.

I tillegg til spillene får man tilgang til digitale utgaver av alt ekstragodisen som ofte var dyttet inn i spilleskene på den tiden. Dette gjelder kart, spillmanualer og tredimensjonale roterbare representasjoner av gjenstander – inkludert selve spillesken. Dette er et herlig ekstratilbud i en tidsalder der spill ikke lengre kan regnes for å være fysiske.

Det er uomtvistelig at teksteventyr ikke kan konkurrere på samme nivå som dagens toppspill, men det fremdeles mulig å leve seg inn i de merkverdige verdenene. Om ikke annet er dette et katalog med spillhistorie som de fleste spillinteresserte burde stikke lilletåa i. Det gjør ikke vondt – jeg lover!

Wordament.
Wordament.

Wordament

Sjanger: Ordspill
Pris: Gratis
Type: iPhone, Windows Phone
Utvikler: Microsoft
Kan lastes ned her

Hva i alle dager er nå dette? Et Microsoft-publisert mobilspill, lansert på App Store? Og i tillegg med Xbox Achivements?!

Heldigvis er det mer ved Wordament enn kuriositeten å sanke achivements på iPhone. Ordspillet byr på en finurlig ordleting i stil med Colaboratorys Puzzlejuice, men er mer konkretisert og enkelt.

Dette er ikke nødvendigvis en dum ting: Wordament fokuserer kun på å la spilleren skape så mange ord ut av et boksatavmylder som mulig i løpet av to minutter, ved å dra fingeren over bokstavene. Etter hver endte runde får man full oversikt over alle ordene man både greide og ikke greide å finne.

Det enkle grensesnittet egner seg ypperlig for en lettbeint spillopplevelse, uten de store komplekse systemene å forholde seg til. Samtidig føles innpakningen litt uslepen i kantene, og det hadde vært godt med et litt mer robust grensesnitt. Slik det er nå er Wordament et godt gratisspill, men ikke et som presser størstingene ned fra tronene sine.

Video Game QuizUp

Sjanger: Quiz-spill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Plain Vanilla
Kan lastes ned her

De fleste spillinteresserte sitter på menger av unyttig trivia om alt som finnes i spillmediet. Få utenfor den innerste sirkelen bryr seg om hvilken Mega Man-sjef man ikke stjeler våpenet fra, eller hvor mange nivå det er i Super Mario World. Video Game QuizUp lar nå oss spillintereserte prøve å slå hverandre i å sitte på mest mulig av denne typen trivia.

Video Game QuizUp.
Video Game QuizUp.

Alt fungerer knirkefritt: Spillet finner motstander til deg automatisk, og gir dere ett spørsmål med fire svaralternativer. Spilleren som er kjappest på avtrekkeren, og som svarer riktig, får mest poeng. Selv om det er mulig å dra fra ganske tidlig i løpet, er det ikke helt fjernt å prøve å hente seg inn. Mot slutten av den tidelte spørsmålsrunden slenger nemlig spillet et par poengdoblingsbonuser inn i tevlingen.

Vinner man, får man knabbe stjerner fra motstanderen. Stjerner er en måte å måle nivå på, og når man har nådd fem stjerner rykker man opp i rangstigen. Det er dog ikke en enveisstige – taper man nok, rykker man også ned igjen.

Estetisk sett benytter Video Game QuizUp seg av en monokrom bakgrunn og enkel chip-musikk, noe som passer godt med tanke på quiztematikken. Gratisspillet finansieres med reklamebannere, men disse er ikke særlig problematiske.

Middle Manager of Justice.
Middle Manager of Justice.

Middle Manager of Justice

Sjanger: Vedlikeholdsspill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Double Fine
Kan lastes ned her

Double Fine utvider katalogen med det som må kunne kalles et erketypisk mobilspill. I Middle Manager of Justice skal du nemlig tre inn i rollen som en mellomleder i en superheltfranchise. Her skal du hyre inn kappekledte overmennesker som du skal trene og vedlikeholde for at de skal kunne hjelpe til med å holde kriminalitetsraten nede.

Middle Manager of Justice-trailer. Utvid

I kjent Double Fine-stil er spillet proppet med humoristisk dialog som bygger på den allerede absurde settingen. Superheltene er også badet i Tim Schafer-studioets humorbaseng – forvent å stifte bekjentskap med @man, Sweet Justice, Galaxy Girl, Masked Mummy og Crime Bot.

Humoren er dog ikke nok til å maskere en nok så slitsom mobilspillkjenning – mikrotransaksjoner. La gå, dette er et gratisspill, og implementeringen er langt vekk fra verstingene, men når du innser at du kan slenge grunker etter spillet for å holde byen ideelt ren for kriminalitet, etterlater opplevelsen en småbitter smak .

Smaken er dog ikke bitter nok til å ødelegge for den grunnleggende manager-moroa Double Fine byr på her. En sterk stil gjennomsyrer spillet, og det er alltid moro å banke superskurker i det semi-turbaserte kampsystemet. Middle Manager of Justice er et godt innslag i sin sjanger.

Temple Run 2.
Temple Run 2.

Temple Run 2

Sjanger: Løpespill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Imangi Studios
Kan lastes ned her

Oppfølgeren til ett av mobilplattformens mest populære løpespill dumpet plutselig ned på App Store sist uke, kun én dag etter å ha blitt avduket. Gratisspillet gjør mye for å forbedre den allerede velfungerende løpestrukturen fra forgjengeren, men sliter med å finne de helt store nye sprellene.

Som i det forrige spillet styrer du en mann på rømmen, gjennom tempel- og jungellandskap. En massiv gorilla jager etter deg og prøver å få has på deg, noe som før eller siden må skje uansett. Temple Run 2 tar ikke slutt før spilleren gjør et feilgrep og havner i gorillaklørne. Målet er å komme seg så langt som mulig.

Temple Run 2.
Temple Run 2.

Kameraet er satt bak figuren, og spilleren må sveipe til høyre, venstre, opp og ned, alt etter som. I tilleg må man tilte telefonen ot venstre eller høyre for å styre figuren unna fallgruver. På veien skal man sanke inn mynter og midlertidige oppgraderinger. Myntene kan brukes til å forbedre de opplukkbare oppgraderingene mellom slagene, mens et oppdragssystem sørger for en følelse av progresjon.

Det levner liten tvil om at Temple Run 2 topper forgjengeren, selv om de helt store forandringen uteblir. Tau- og minevognområdene tilføyer ikke mye, men gir nok et avbrekk i den noe monotone løpingen.

Joe Danger: Touch
Joe Danger: Touch

Joe Danger: Touch

Sjanger: Løpespill/plattformspill
Pris: 21 kr
Type: Universal
Utvikler: Hello Games
Kan lastes ned her

Det todimensjonale hybridsjangerspillet Joe Danger har vært ute på konsoll i et par år nå, og fikk nylig en oppfølger. Blandingen av plattform- og todimensjonalt motorcrossspill har fått god respons, og nå prøver utgiver Hello Games se på et mobilspill i samme stil.

Heldigvis har utvikleren forstått at det ikke holder å kopiere konsollopplevelsen på smarttelefoner. I stedet fyker stuntmannen Joe bortover av seg selv på sykkelen, mens spilleren trykker og sveiper på skjermen for å utføre handlinger til ulike situasjoner.

Joe Danger: Touch-trailer. Utvid

Du trykker kort for å hoppe, holder in for å dukke, sveiper mot venstre for å steile og trykker på gjenstander som ligger strødd om i brettene. Nye detaljer introduseres etter hvert, og figurer kan kjøpes for ekte penger eller opptjent valuta. Uheldigvis er det knyttet ganske store fordeler til noen av de senere figurene, noe som resulterer i at lederbrettkamper er ganske meningsløse før man har låst opp alt.

I likhet med fjorårets plattformtriumf Rayman: Jungle Run mestrer Joe Danger: Touch overgangen fra konsollspill til berøringsplattformer overraskende godt. Valget om å tilpasse spillet til den alternative kontrollmetoden er smart og velfungerende, og spillet blir en mye bedre opplevelse som resultat.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle.
Illustrert Vitenskap Quiz Battle.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle

Sjanger: Quiz-spill
Pris: Gratis (kan låse opp ekstra funksjoner med penger)
Type: iPhone, Android
Utvikler: Planeto AB
Kan lastes ned her

Månedens andre quiz-app fokuserer mer på allmenntrivia, og egner seg dermed til et bredere publikum enn nisjespørsmål om spillmediet. Illustrert Vitenskap har her greid å snekre sammen et engasjerende asynkront spørsmålspill som kan være like lærerikt som det er gøy.

I ren Trivial Pursuit-stil velger spilleren hvilken kategori man ønsker å få spørsmål i. Musikk, film, friidrett, geografi og naturvitenskap er bare noen av kategoriene spillet byr på. Deretter får man fire svaralternativer, og må velge et før tiden går ut.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle.
Illustrert Vitenskap Quiz Battle.

Man plasserer ut spørsmålsnoter på et rutenett, og bygger en vei av besvarte spørsmål mot et målpunkt. Svarer man riktig på flere spørsmål etter hverandre, får man en dobling av poengsummen, og treffer man samtidig en poengdoblingsrute er det full bingo.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle fungerer best når man kjenner motstanderen, men det er også mulig å spille mot helt tilfeldige personer. Spillets asynkrone natur gjør at dette raskt kan bli en ny Wordfeud eller Draw Something, og de varierte allmenntilgjengelige spørsmålene åpner for et publikum utenfor spillsirkelen.

Kommentarer (8)

Forsiden akkurat nå

Til toppen