Månedens vakreste og beste.
Feature
Månedens vakreste og beste.

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Lever oppfølgeren til Monument Valley opp til forventningene?

Sommerferie er like digg hvert eneste år, og med seg tar den bøttevis med is, solbrent hud og regnvåte trampoliner over det ganske land. 

Hverken Google Play eller App Store ser imidlertid ut til å ta sommerferie, for også i juni måned har det rent inn med gode spill til mobil og nettbrett. Denne månedens liste har både gammelt og nytt, med spill som er bare noen dager gamle, samt et som er over 26 år.

Farming Simulator 18

Sjanger: Simulasjon
System: iOS, Android
Utvikler: Giants Software

Gårdsarbeid er ganske ålreit.
Gårdsarbeid er ganske ålreit.

Last ned Farming Simulator 18: iOS, Android. Pris: 40 - 55 kroner.

Jeg har aldri vært en kjempefan av Farming Simulator-spillene på PC eller konsoll. De har sett uinteressante og kjedelige ut, og de lille jeg har spilt har ikke akkurat vist meg en annen side. Men mobilversjonen av Farming Simulator 18 har veldig fort blitt det spillet i serien jeg har spilt desidert mest.

Denne er naturlig nok forenklet ned en del sammenlignet med PC-versjonen av spillet, med smarte og gode løsninger for en mobilbruker. For de som ikke er kjent med spillet så skal man her drifte en bondegård, og det innebærer her i all hovedsak om å pleie dyrket mark med ulike kjøretøy.

Grafikken er ikke all verdens, men det fungerer greit. Kontrollene er gode, men de enorme knappene og grensesnitt-elementene tar litt vel stor plass på skjermen. Uansett er dette et trivelig og avslappende spill.

Framed 2

En veldig bra oppfølger.
En veldig bra oppfølger. Bilde: Loveshack

Sjanger: Slåssespill
System: iOS, Android
Utvikler: Loveshack

Last ned Framed 2: iOS, Android. Pris: 55 kroner.

Det originale Framed var et friskt pust inn på mobilmarkedet når det kom for et par år siden. Det ble en stor suksess, og en oppfølger var nesten uungåelig. Nå har utviklerne i Loveshack gjort ferdig jobben, og det eneste som gjenstår å se er om det lever opp til det første spillet.

Og det gjør det, nesten. Framed 2 foregår på samme måte. Du skal hjelpe en person rømme med en koffert, og du gjør dette ved å flytte rundt på en rekke tegneserieblokker som vises på skjermen. Dermed sniker du deg kanskje bak sikkerhetsvakten, i stede for å løpe rett på han.

Framed 2 er like intelligent, det er enda mer velpolert og vakkert, men det prøver også å bite over litt for mye. Det er fortsatt et meget bra spill, men det var noe med enkeltheten i originalen som gjorde det så velfungerende. 

Yankai's Peak

Det er ikke så lett som det ser ut til.
Det er ikke så lett som det ser ut til.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Kenny Sun

Last ned Yankai's Peak: iOS, Android. Pris: 33 kroner.

Yankai's Peak er kanskje et av de aller vanskeligste spillene jeg har spilt på mobilen. Det er da også naturlig nok et av de mest tidfredsstillende, men det er først når jeg greier å løse en av de nesten drøyt vanskelige nivåene utvikler Kenny Sun har laget.

Utgangspunktet er ganske enkelt: Du har en eller flere trekanter med ulike farger, og så skal du rotere og flytte på de til de lander på den matchende fargen. Det høres enkelt ut, men måten utvikleren har lagt opp og vridd på formelen er utrolig imponerende. Jeg har klødd meg i hodet mange kvelder i jakten på løsninger, som selvsagt er åpenbare når man først ser de.

Yankai's Peak er vellaget, det har en flott visuell stil og det er mye innhold å kose seg med. Et særdeles utfordrende, og samtidig meget bra hjernetrim-spill.

Phantasy Star II

Månedens eldste spill.
Månedens eldste spill.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: SEGA

Last ned Phantasy Star II: iOS, Android. Pris: Gratis.

SEGA har gitt ut en rekke gamle klassikere på mobilen den siste måneden, og det finnes flere godbiter å velge mellom. Men akkurat når er det Phantasy Star II som har fanget min oppmerksomhet mest, og som har underholdt mest.

Dette klassiske rollespillet fra SEGA kom for første gang på Sega Mega Drive i 1991. Jeg jhadde denne konsollen i sin tid, men jeg har aldri tidligere spilt nevnte spill. Her skal du samle sammen en gjeng, kjempe mot mutanter og roboter, samle sammen utstyr og finne ut hva det er som egentlig skjer i et episk, og stort rollespill.

Kampene er turbaserte, og utviklerne har gjort en god jobb med å portere over kontroller og menyer i spillet. Alt fungerer veldig godt, og det eneste jeg egentlig ikke liker er at 11 år gamle Gøran aldri fikk oppleve dette spillet på konsollen det kom til i sin tid.

Monument Valley 2

Månedens vakreste og beste.
Månedens vakreste og beste.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS
Utvikler: ustwo

Last ned Monument Valley 2: iOS. Pris: 55 kroner.

Monument Valley er kanskje et av de mest kjente og kritikerroste spillene som har kommet til mobil, og da hviler det naturlig nok mye forventninger når spill nummer to endelig kommer. Dette merkelige spillet handler om en mor og en datter, og deres reise gjennom ulike områder.

Men det handler om så mye mer, og måten utviklerne forteller historien sin, og hvordan de rører innom store og tunge tema er kanskje det mest imponerende med hele spillet. Monument Valley 2 starter i samme ånd som forgjengeren, men det bruker kort tid på å utvikle seg, og ustwo har ikke vært redd for å utfordre spillerene med nye ting.

Stemningen i spillet er fortsatt der, og den gjenkjennelige visuelle stilen er fortsatt like nydelig. Nivådesignet er fantastisk, og progresjonen og utviklingen i spillet er fabelaktig. Dette er ikke bare en oppfølger, det er et spill som uten tvil står støtt på egne bein. Utviklerne har truffet spikeren rett på hodet enda en gang, og dette er noe alle med en iPhone eller en iPad må oppleve.

All That Remains: Part 1

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Glitch Games

Last ned All That Remains: Part 1: iOS, Android. Pris: 11 - 13 kroner.

Mørkt og mystisk.
Mørkt og mystisk.

All That Remains er et spill i samme sjanger som for eksempel The Forgotten Room, der man skal finne skjulte objekter, eller løse en rekke gåter for å komme seg fra det ene til det andre rommet.

Utviklerne har ikke vært redde for å sette spillerene på prøve, og i noen tilfeller blir det rett og slett litt for vanskelig og innviklet å finne løsninger. Det lar seg selvsagt gjøre, men et hintsystem eller lignende hadde vært fint, om man hadde ønsket å bruke det eller ikke. Nivådesignet i spillet er imidlertid veldig bra, og utviklerne er stort sett flinke til å bruke subtile hint for å få deg til å se på den rette plassen.

Alt i alt er den første delen av All That Remains en god spillopplevelse, og nå får vi bare vente og se om den andre delen leverer på den gode starten.

Touchdowners

Touchdown!
Touchdown!

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Colin Lane

Last ned Touchdowners: iOS, Android. Pris: Gratis.

Jeg liker amerikansk fotball, og jeg liker også spill som handler om amerikansk fotball (det er ikke veldig mange av de). Touchdowners kan sies å være et spill i den kategorien, men utvikler Colin Lane tar seg såpass mange kreative friheter at jeg ikke er helt sikker på om det blir riktig.

Du styrer et lag med tre spillere. Du flytter de samlet til høyre eller venstre med to knapper, mens du med den tredje kaster den ovale ballen. Det blir herlig kaotisk og stressende å styre alle tre spillerene, prøve å få til kast og til syvende og sist få ballen til å lange i motstanderens sone.

Touchdowners er den typen mobilspill du tar frem, spiller noen runder med, og så legger bort igjen. Det passer perfekt i korte økter, og underholder gang etter gang.

Sving apen fra kloss til kloss.
Sving apen fra kloss til kloss.

Swing King and The Temple of Bling

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Shedworks Digital

Last ned Swing King and The Temple of Bling: iOS. Pris: Gratis.

Det tar lenger tid å si Swing King and The Temple of Bling enn det gjør å lære seg kontrollene i dette enkle, men samtidig utfordrende plattformspillet. Her skal du styre en apekatt gjennom en rekke ulike nivåer, samle sammen mynter og passe på at nevnte apekatt ikke dør hundrevis av ganger.

Han kommer mest sannsynlig til å gjøre det, for utvikleren har ikke vært sjenert når han har plassert ut kniver, sagblader eller andre ting som kan ta livet av en stakkars apekatt. Du styrer med en finger, og det fungerer ved at apekatten tar tak i nærmeste kloss og svinger rundt og rundt så lenge fingeren er presset ned på skjermen. Når du slipper hopper han i den retningen han snurrer. 

Enkelt å lære seg, vanskelig å få til. Enda et spill som passer perfekt i korte, og for så vidt også lenge økter, og som fortsetter å underholde runde etter runde.

The Little Acre 

Sjanger: Match 3
System: iOS
Utvikler: Curve Digital

Last ned The Little Acre: iOS. Pris: 33 kroner.

En kort, men flott historie.
En kort, men flott historie.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det gladelig igjen: Pek og klikk-eventyrspill passer perfekt til mobil og nettbrett. Denne sjangeren er blant mine absolutte favoritter i dette formatet, og The Little Acre er et godt tilskudd til sjangeren.

Her følger vi hsitorien til en liten jente som leter etter faren sin. Faren, på sin side, leter etter sin far, som ble borte for en liten stund siden. Historien er velskrevet og god, og man veksler hele tiden mellom å styre datteren og faren. Stemmeskuespillet er meget bra, og sammen med et flott lydspor og en nydelig visuell stil og flotte animasjoner er The Little Acre en fryd å spille.

Det eneste store minuset jeg kan si om spillet er at det er litt kort, og at historien kunne hatt godt av å få litt mer tid til å spille seg ut. Men bortsett fra det er dette en kort og flott spillopplevelse.

Super Samurai Rampage

Grafikken er helt suveren!
Grafikken er helt suveren!

Sjanger: Action, rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Brackish Games

Last ned Super Samurai Rampage: iOS, Android. Pris: 18 - 22 kroner.

Super Samurai Rampage leverer ganske nøyaktig det man tror utfra tittelen. Du spiller som en samurai, og du skal prøve å ta livet av fiendene dine, ofte på en brutal måte, før de tar livet av deg.

Du styrer samuraien ved å sveipe i den retningen du vil at han skal bevege seg. Da hopper han frem eller tilbake, eller opp, og dreper fiender på veien. Dette er ganske enkelt, men utfordringen kommer når man skal prøve å samle mest mulig poeng.

Da må man kjede sammen fiendene man dreper, og det krever mer planlegging, og at man tenker et eller to trekk frem i tid. Dermed blir det hektisk,og ender ofte med febrilsk sveiping på mobilen. Alt sammen presenteres i en flott piksel-grafikk.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i mai»

Framed 2

iPhone
Slippdato: 14. juni 2017
Sjanger: Puzzle
Utvikler: Loveshack Entertainment
Utgiver: Loveshack Entertainment

Monument Valley 2

iPhone
Slippdato: 30. mai 2017
Sjanger: Plattform
Utvikler: ustwo Games Ltd
Utgiver: ustwo Games Ltd

Phantasy Star II

iPhone
Slippdato: 2. mai 2012

Farming Simulator 18

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Simulator
Utvikler: Giants Software
Utgiver: Giants Software

Yankai's Peak

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Puzzle
Utvikler: Kenny Sun
Utgiver: Kenny Sun

All That Remains: Part 1

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Glitch Games
Utgiver: Glitch Games

Touchdowners

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: Colin Lane Games
Utgiver: Colin Lane Games

Swing King and The Temple of Bling

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Shedworks Digital
Utgiver: Shedworks Digital

The Little Acre

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt

Super Samurai Rampage

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: Brackish Games
Utgiver: Brackish Games

Kommentarer (2)

Forsiden akkurat nå

Til toppen