Star Wars: Knights of the Old Republic

Hvis du trodde Neverwinter Nights var et glimrende rollespill, vil Star Wars: Knights of the Old Republic få deg til å gå amok i evig gledesrus. BioWare har med suksess tatt en av verdens mest populære filmlisenser, en filmlisens mange spill aldri har greid å leve opp til, og skapt et spill som faktisk er bedre enn de to siste episodene på mange måter. Det en drastisk uttalelse å komme med, men sannheter er ofte vanskelig å svelge.

For fire tusen år siden
Det er nemlig historien i Knights of the Old Republic som skinner som en nypolert stjerne i en galakse langt, langt borte. Selv om den hadde sett kjelkete ut på film, er det vanskelig å ikke sammenligne spillet med de to siste innslagene i den berømte filmserien. Knights of the old Republic har en historie som griper deg fast, rister deg hemningsløst, og gir deg en følelse av total tilfredstillelse straks du legger kontrollen fra deg for å ta en pause. Dette er kanskje mer enn hva du kan si om de siste filmene, og hadde kvaliteten på historien der vært tilsvarende den i Knights of the old Republic, ville det kanskje vært en grunn til å sove utenfor kinoen i to måneder før den tredje episoden kommer til sølvskjermen. Spillet finner sted hele fire tusen år før handlingene i George Lucas sitt verk, i en tid hvor Republikken står for fall fremfor den onde Sith-faksjonen. Sith-lederen Malak, som nettopp har overtatt styret, har som mål å utrydde Republikken og overta all makt i galaksen. Og han har ikke tenkt å spørre pent om det.

Du blir kastet hodestups inn i handlingen, uten særlig mulighet til å se deg om og vende deg til kontrollene. Men BioWare, ekspertene som de er, har implementert en svært funksjonell opplæringsmodul som setter i gang helt i begynnelsen. Denne fungerer som en slags prolog til handlingene, og finner sted på et skip som nettopp har blitt angrepet av ukjente Sith-styrker. Her vil du lære å slåss, snakke med mennesker og eventuelle andre ting du trenger å vite.

Her blir du også kjent med en av spillets mange figurer du vil møte i løpet av ditt universale eventyr. Carth, en typisk soldat av typen "jeg vil redde alle de uskyldige menneskene", klenger seg på deg som møll mot et lysrør, og blir en av de mange kompanjongene du kan dra nytte av i Knights of the Old Republic. Dine heltemodige eskapader vil ta deg over hele syv velkjente Star Wars-verdener, slik som Tatooine, Dantooine og Wookie-verdenen Kashyyyk. Hver av disse er fullstendig uforglemmelige, med sin egen kultur og oversiktlige oppbygging som aldri gjør deg forvirret eller frustrert. Det tar heller ikke lang tid før du blir kaptein over skipet Ebon Hawk, hvilket gir deg muligheten til å reise rundt der du vil, når du vil. Dette tilfører en viss frihet til spillet, og du kan selv velge i hvilken rekkefølge du vil håndtere de ulike planetene. Reisingen i rommet vises som videosekvenser, men av og til blir du utsatt for angrep, noe som utløser et slags mini-spill der du må skyte på romidiotene.

Et utypisk Star Wars-spill
Innholdsmessig er Knights of the Old Republic er kjærlighetshistorie for alle som liker denne typen spill. Historien tar uendelig mange vendinger, lengden på spillet i seg selv er svært respektabel, og alt du gjør og alt du sier har en direkte innvirking på hva som skjer rundt deg. Spillet hviler tungt på dialog mellom deg, dine kompanjonger og de mange figurene du støter på. Dette fungerer i kjent BioWare-stil, hvor du får valgmuligheter i dialogene som heller mot godt, nøytralt og ondt. Det du velger har en direkte innvirking på din person, og du har hele tiden tilgang på en oversikt over hvor langt du heller mot den gode eller den onde siden - noe som igjen er typisk Star Wars. Selv om det er en underliggende historie i Knights of the Old Republic, kommer du til å vikles inn i et bredt sortement av småhistorier og valgsituasjoner. Du skal innta rollen som alt fra dusørjeger til "swoop bike"-fører, og du får til og med mulighet til å etterforske et drap hvor du skal intervjue vitner og rådføre deg med sjefen for etterforskningen.

Gjennom hele spillet plukker du opp kompanjonger som vil bli faste støttespillere for deg, og som også bosetter seg på skipet ditt. Du kan ha maksimalt to med deg til enhver tid, og du velger selv hvilke du vil bruke. Hver figur har sin egen intrikate personlighet, historie og små fortellinger de gradvis avslører etter hvert som du går opp i erfaringsnivå. Dette skaper nok en dybde i spillet, og er kilde til svært mange morsomme hendelser.

Knights of the Old Republic er altså svært utypisk fra andre Star Wars-spill. Fokuset ligger ikke på kamp, selv om kamp er en stor del av spillet. På denne måten ligner det svært mye på Neverwinter Nights, hvor kamp er nødvendig for å utvikle karakteren din, men som likevel ofte kan unngås gjennom diplomati eller snedig tankegang. Kamp i Knights of the Old Republic foregår i et slags turbasert kø-system, og baserer seg på regler og statistikker som regnes ut i bakgrunnen - akkurat som i Neverwinter Nights. Du kjemper ikke selv mot fiendene, men velger heller mål og setter spillet til å gjøre det ferdig for deg. Ved første øyekast kan dette virke relativt kjedelig og monotont, og selv om det trolig hadde vært mer interessant med et litt annet system i et konsollspill, fungerer det gjennomgående godt. Kampene ser grafisk imponerende ut med mange interessante animasjoner, og kan til enhver tid involvere et stort antall deltakere. Heldigvis er kamp i spillet sekundært, ellers ville dette blitt kjedelig i lengden.

En helt, en Jedi og en drapsgal robot
Hver planet i spillet er delt opp i forskjellige områder, og overgangen mellom hvert område fører til en liten laste-sekvens. Disse blir det en del av i spillet, og dessverre tar de litt lang tid noe som fører til mye venting når du går fra et sted til et annet. Områdene er relativt store, og du har tilgang til et kart som gradvis blir avdekket etter hvert som du utforsker området. Etter hvert som spillet går sin vante gang, og du løser forskjellige oppdrag og kjemper mot fiendene du møter, vil du gå opp i erfaringsnivå. Knights of the Old Republic baserer seg på et "feat"-system, slik som i Dungeons & Dragons. Det vil si at når du går opp i nivå må du velge forskjellige spesielle ferdigheter, i tillegg til å forbedre dine andre egenskaper på tall-basis. Naturligvis får du muligheten til å bli en Jedi relativt tidlig i spillet, og dette medfører at du må utvikle deg enten innen den mørke eller lyse siden. Hver side byr på forskjellige ferdigheter slik som det kjente "mind-trick", hvor du telepatisk overtaler folk til å handle i ditt favør. Dette kommer godt med i mange situasjoner.

Egenskaper i spillet involverer alt fra evnen til å bruke pistoler til hvor flink du er i å bryte deg inn i sikkerhetssystemer. Titt og ofte kommer du over datamaskiner du kan bryte deg inn i hvor du får tilgang til sikkerhetskameraer over området, samt muligheten til å slå av eventuelle kanoner, roboter og annet. Her bruker du gjenstander kalt "spikes", men data-egenskapene dine er avhengig av hvor mange "spikes" du bruker i de forskjellige handlingene. Roboter er spesielt flinke til denne jobben.

Spillets Jedi-system er svært veldefinert, og gledelig morsomt å fordype seg i. Som Jedi er du utvilsomt en svært mektig person, men dette kommer ikke uten sin pris. Dine kampevner kan bli legendariske, og første ganger du bruker "force push" - en ferdighet som lar deg dytte motstanderen flere meter tilbake - føler du at makten virkelig strømmer ut av fingrene dine. Også hvordan spillet forskjelliggjør onde og gode Jedi-er er svært spennende, og din utvikling som Jedi blir hele tiden obeservert av dine kompanjonger. Spesielt Bastila, en kvinnelig Jedi du deler merkelige visjoner med, kommenterer på hva du gjør enten det er godt eller ondt. Humoren har høy plass i alle BioWare sine spill, og Knights of the Old Republic er intet unntak. Roboten HK-47 er trolig den morsomste av dem alle. Han har en heller tvilsom fortid som av/på-leiemorder, kaller alle for kjøttposer, og har et brennende ønske om å drepe alle han får lov til av mesteren sin - en ærefull tittel som tilfaller deg.

Små og store detaljer
Knights of the Old Republic florerer av små detaljer som gjør det til et vellykket eventyr-/rollespill. Bortsett fra en svært involverende historie, er det mange meningsløse hendelser som skjer. Det er et slags Black & White på steroider, hvor du gjør valg omtrent hvert tiende minutt som sender deg videre i en eller annen moralsk retning. Eksempelvis blir du tidlig sendt ut på oppdrag av Jedi-akademiet for å innhente en Jedi som har synlige mørke tendenser. Når du så treffer vedkommende har du mulighet til å foreta et kaldblodig drap, eller prøve å vende henne tilbake til den gode siden gjennom dialog. Jeg valgte å gjøre kort prosess, og drepte henne der og da. Jeg fikk mange negative kommentarer for dette, og da jeg returnerte til akademiet fikk jeg kjeft av en tidligere venninne av avdøde. Hun forsikret meg om at jeg ville angre på det i ettertid, da alt i Knights of the Old Republic foregår etter "handling og reaksjon"-systemet. Det du gjør kommer ofte tilbake til deg, på et eller annet tidspunkt.

Spillets detaljnivå er ikke bare tilstedeværende i handlingen. På et tidspunkt vil du kunne kjøre de populære "swoop bikes" i håp om forskjellige premier, noe som er en svært sentral sport på ørkenverdenen Tatooine. I Knights of the Old Republic finner du også et fullt fungerende og ganske unikt kortspill som består av å kjøpe inn kort, og duellere med andre spillere for å vinne enda flere kort. Dette vil du kunne gjøre titt og ofte med mange hyggelige og lumske figurer.

Som i Neverwinter Nights ligger BioWare litt bak på grafikk-fronten. Dette hadde sett svært pent ut for ett år siden, men er ikke like overbevisende i dag. Det betyr slettes ikke at Knights of the Old Republic ikke imponerer, for det gjør det svært ofte med sine realistiske presentasjoner av flotte Star Wars-verdener og livaktige figurer. Enkelte miljøene kan være litt detaljløse, mens andre ser svært overbevisende ut. Taris, den første planeten du besøker, består av en eneste stor by. Her ser du skyskrapere i horisonten, romskip som suser over himmelen og mennesker som trasker rundt, dog uten mål og mening. Spillet ses hovedsakelig i tredjeperson, men du kan bytte over til førsteperson så lenge du ikke beveger deg. Takket være forskjellige verdener og relativt detaljerte figurer, blir Knights of the Old Republic aldri kjedelig. Det er alltid svært mye å se, og spillet byr på et hav av innhold og forskjellige omgivelser. Grafisk byr spillet på en fin balanse mellom kvanitet og kvalitet, men sjelden ekstreme tilfeller av sistnevnte.

All dialog i Knights of the Old Republic fremføres av talentfulle skuespillere. Dette står i hyggelig kontrast til BioWares Neverwinter Nights hvor bare enkelte deler ble fremført, og takket være den svært gode kvaliteten på all dialogen fungerer spillets dialog-baserte historie svært bra. Musikken i spillet er typisk Star Wars. Den er variert og holder et høyt nivå, uten å regelrett imponere. Lydmessig er spillet velutviklet, og spesielt de eksotiske språkene blåser gyllent liv i det hele.

Små forskjeller mellom Xbox- og PC-utgave
Den etterlengtede PC-utgaven av Knights of the Old Republic har blitt sluppet en god stund etter, men som alltid er gode ting verdt å vente på. Ved første øyekast ser spillet fullstendig identisk ut, noe det først og fremst er i grafisk kontekst. Grensesnittet er tilpasset PC-en, og du kan egentlig komme deg gjennom spillet kun ved å bruke musen. Spillet byr på et intuitivt meny-system med såkalte "quick slots", akkurat som i andre typiske BioWare-spill - slik som Neverwinter Nights. Kjernemenyene er der i mot uforandret, og kan oppleveles som litt rotete og irriterende for gjennomsnittlige PC-brukere. Dette funket utmerket på Xbox-en, men fremstår som litt kjelkete i PC-utgaven.

Kameraføringen er heldigvis akkurat like god som på Xbox. Kameraet oppfører seg intelligent, og du kan bevege figuren din med tastatur eller mus. Kanskje ikke spesielt merkbart, men BioWare har også inkludert et par ekstra innholdsmessige godbiter i PC-utgaven. For det meste er det små-ting slik som et par ekstra våpen, men du vil også finne større elementer slik som å kunne besøke en ny romstasjon. Alt i alt er dette morsomme funksjoner for de som vil prøve seg på PC-utgaven i ettertid, men ikke en spesielt avgjørende forskjell mellom de to versjonene.

Konklusjon
Xbox-konsollet har lenge skreket etter et godt rollespill, men de færreste skulle tro at den ville få et av de beste rollespillene som noen gang er utviklet - både på PC og konsoll. Produksjonsverdien i Knights of the Old Republic er uten sidestykke. Det er et bunnsolid rollespill som inneholder alle de suksessinnbringende ingrediensene. Historien står frem som et mesterverk, og utfolder seg som en episk fortelling om kjærlighet, makt og bedrag. BioWare har skapt et spill som sannsynligvis er det beste Star Wars spillet noensinne, og som er oppsiktsvekkende trofast til lisensen det bygger på. Måten dialogene skal ha deg til å velge en moralsk retning skaper en alvorlig ramme rundt handlingene dine, mens spillets mange humoristiske figurer er med på å holde det jordnært og uforglemmelig. Knights of the Old Republic er et omfattende, detaljert, innholdsrikt og svært velutviklet produkt som bør prøves av alle som virkelig setter pris på storslåtte eventyr-orienterte rollespill.

Merk: Denne omtalen ble publisert tidligere i år, men er nå oppdatert til å reflektere den nylig lanserte PC-versjonen også. Forskjellene mellom de to utgavene er så små, at vi ikke følte det nødvendig å lage en helt ny omtale.

Kommentarer (40)

Forsiden akkurat nå

Til toppen