FEATURE: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Griser på tokt, jenter som liker roboter, og «glætte» advokater er blant de utvalgte.

Polara

Sjanger: Plattform
Pris: 7 kr
Type: Universal og Android
Utvikler: Hope This Works Games
Kan kjøpes her

Mobilmarkedet flyter over av «runner»-spill av ymse slag. Du har de lette men avhengighetsskapende, som Jet Pack Joyride og Cannabalt, og de litt mer vanskelige og kompliserte, slik som Rocketron, og nå Polara.

Polara låner nemlig den mye omtalte hamskiftemekanikken fra Ikaruga og Outland, der spilleren må veksle mellom to forskjellige fargehammer, rød og blå, for å kunne gjøre seg udødelig mot kuler med samme farge. I tillegg dukker det opp plattformer og vegger som kun fungerer dersom man er av samme farge.

Polara-trailer. Utvid

Det at man må veksle mellom å fokusere på plattformene, dødelige kuler og hindrende vegger gir en utfordrende variasjon som gir spillet mer dybde enn sine sjangerbrødre. Og spillet er langt fra lett; titt og stadig slenger det nye utfordringer i trynet ditt som du garantert ikke klarer på første forsøk.

Heldigvis er spillet generøs med sjekkpunkter, så du slipper å måtte ta lengre passasjer om og om igjen. Det ligger en halvbakt historie under det hele, men den er knapt verdt å nevne. I stedet velger jeg å trekke frem de gode animasjonene som minner om de rotoskoperte figurene fra Prince of Persia og Another World, som setter prikken over i-en på opplevelsen.

Devil's Attorney.
Devil's Attorney.

Devil’s Attorney

Sjanger: Simulator/Rollespill
Pris: 21 kr
Type: Universal og Android
Utvikler: 1337 Game Design
Kan kjøpes her

Devil’s Attorney sementerte sin plass blant månedens anbefalinger med en gang åpningsvideoen snurret over berøringsskjermen. Den glorete lørdagstegneserieintroen med en temalåt som snytt ut av nesa på Brannmann Sam levner ingen tvil om at dette er et spill som ikke tar seg selv så veldig høytidelig.

Du er den glætte forsvarsadvokaten Max McMan, hvis klienter holder seg på den mer lugubre siden av loven. Det er din oppgave å få disse tølperne frikjent ved å ta kontroll over saken i rettsalen.

Devil's Attorney-intro. Utvid

Dette skjer logisk nok i turbaserte kamper, ikke ulike de vi kjenner fra østlige rollespill. Du må tilpasse deg aktors styrker og svakheter, så tvil om vitners troverdighet, og kludre med bevisene for å sørge for at det hele går din vei. Går rettsprosessen kjapt belønnes du med en ekstra slant. Pengene brukes til å pynte på kåken, noe som igjen gir flere ferdigheter.

Devil’s Attorney surfer egentlig mye på den enestående humoren, det gode stemmeskuespillet, og sin enkle natur. Rettskampene blir sjelden særlig vanskelige, men mot slutten popper det opp et par utfordrende slag. Komplekst er det ikke, men du vil likevel glede deg over progresjonen og det rent estetiske.

Catch 22.
Catch 22.

Catch 22

Sjanger: Arkade
Pris: 7 kr
Type: Universal og Android
Utvikler: Mango Down
Kan kjøpes her

Har du noen gang prøvd å klappe deg på hodet og stryke deg på magen samtidig? Ok, du klarer det? Bytt om på det nå, slik at du klapper på magen og stryker på hodet. Ikke så lett lenger, er det vel? Det er akkurat slik Catch 22 føles, som en konstant kamp for å orientere seg i et spill der du stadig bytter perspektiv.

To baller sirkulerer en globe automatisk. For å unngå å krasje må den ene ballen hoppe over den andre, og man må også prøve å plukke opp pellets som flyter i hoppeavstand. Det kinkige er at med én gang man har plukket opp alle pelletsene skifter man over til den andre ballen, mens den ballen man styrte tidligere nå repeterer de hoppene man gjorde forrige runde.

Catch 22.
Catch 22.

Dette, sammen med en gradvis økning av pellets, gjør at man må holde styr på flere ting samtidig. Det er utfordrende, det er smått irriterende, og det er fantastisk moro. Dette enkle konseptet kan holde deg gående i timevis, på jakt etter å slå din egen, eller kompisens, poengsum.

De minimalistiske estetiske kvalitetene passer spillet ypperlig. Her finner du ikke noe overflødig dilldall – bare behagelig og tydelig grafikk ispedd et dunkelt lydspor. Catch 22 er et glimrende eksempel på et enkelt grunnkonsept som ekspanderes naturlig, og som kan holde deg foran skjermen i en evighet.

Girls Like Robots.
Girls Like Robots.

Girls Like Robots

Sjanger: Puslespill
Pris: 7 kr
Type: Universal og Android
Utvikler: [adult swim]
Kan kjøpes her

Månedens pris for mest sjarmerende innsalg går til Girls Like Robots. Med sine antropomorfiske og kvadratiske figurer på en livlig måte lager et spill ut av hvordan det er å forholde seg til ulike grupper som liker eller misliker hverandre. Og hva passer vel bedre til ett slikt konsept enn å plassere det hele til skolegården.

I bunn og grunn er det slik: jenter liker roboter, men hater nerder. Nerder liker jenter og roboter, men er ikke glade i å dele på godene. Det er forså vidt ikke jentene heller. Og robotene liker ikke å bli omringet av for mange uansett hvem det er.

Girls Like Robots-trailer. Utvid

Derfor er det din oppgave å sørge for at kabalen går opp. Du må legge ut de firkantede figurene på et rutenett slik at så mange som mulig er fornøyde med situasjonen. Spillet serverer nye overraskelser etter så å si hvert brett, med nye brikker som har sine helt egne merkverdigheter og krav. Stadig nye utfordringer gjør at spillet aldri blir kjedelig.

Det hele bindes sammen av søte mellomsekvenser som setter opp små scenario mellom slagene, og av håndtegnede, naivistiske og fargerike bakgrunner. Girls Like Robots er et av de mest behagelige og stilsikre spillene mobilplattformene har sett på lenge.

Tentacles: Enter the Dolphin.
Tentacles: Enter the Dolphin.

Tentacles: Enter the Dolphin

Sjanger: Eventyr/arkade
Pris: 7 kr
Type: Universal
Utvikler: Microsoft
Kan kjøpes her

Hvordan ser egentlig innsiden av en mellomting mellom en delfin og et menneske ut? I Tentacles: Enter the Doplhin kan vi kanskje få et lite innblikk i denne uutforskede sfæren. Du styrer den enøyde tentakkelbakterien Lemmy på hans tur gjennom delfinens kriker og kroker, og gjør deg kjent med hver minste detalj av den merkverdige kroppen.

Lemmy har fire tentakler som han bruker til å grabbe seg gjennom åreganger og kanaler. På ferden må han plukke opp poengknapper, rive ut øynene på fiendtlige hindre, og manøvrere seg gjennom gufne og farlige områder. Enkelte av områdene er avmålt til å gjennomføre ulike utfordringer, slik som å komme seg gjennom passasjen uten å ta skade, eller så raskt som mulig.

Tentacles: Enter the Dolphin-trailer. Utvid

Du belønnes med de vante tre stjernene etter hvordan du gjør det. Visuelt sett er spillet helmaks – både Lemmy og kroppen er detaljrike, og du er aldri i tvil om hvor du kan putte tentaklene dine.

Dessverre flyter de ulike brettene raskt sammen, og mange av utfordringene blir litt for like. Det introduseres nye figurer etter hvert som du traverserer kroppen, men det grunnleggende mekanikken holder seg til det helt elementære. Tentacles: Enter the Dolphin er likevel ikke et dårlig spill, bare ett som man kan gå lei litt raskere enn jeg skulle ønske.

Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (september)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (august)

Kommentarer (5)

Forsiden akkurat nå

Til toppen